Arba populiari frazė, kad „posūkis į kairę“ stiprina santuoką. Ką mes žinome apie neištikimybę, aiškinasi psychologies.ru.

Ką mes žinome apie neištikimybę? Visi jos bijo, daugelis iš mūsų su tuo susiduria, tačiau niekas nežino, kaip nuo jos apsisaugoti. Tai nusprendę išsiaiškinti Floridos universiteto psichologai Frankas Finchemas ir Rossas W. May apibendrino daugybę šių laikų tyrimų, atliktų neištikimybės tema. Štai ką jie išsiaiškino.

1. Pirmieji metai

Per pirmuosius metus maždaug 2-4 procentai sutuoktinių pradeda santykius už partnerystės ribų. Per visą santuokinį gyvenimą su neištikimybe susiduria 20-25 procentai visų porų.

2. Tarnybinis romanas

85 procentai neištikimybės atvejų nutinka darbo vietoje arba su kolegomis.

3. Vasara – mažas gyvenimas

Lygiai kaip seksualiniam elgesiui, neištikimybei būdingi sezoniniai svyravimai. Reiktų žinoti, kad pikas pasiekiamas vasaros metu. Kodėl? Galbūt todėl, kad vasarą žmonės daugiau keliauja, o poilsis vienumoje toli nuo partnerio suteikia daugiau galimybių slaptiems malonumams. „Kas nutiko kurorte – kurorte ir lieka“ – tai labai dažnas pasiteisinimas.

4. Neištikimybei įtakos turi progresas

1991-2006 metais neištikimybės atvejų skaičius katastrofiškai išaugo, ypač tarp vyresnių nei 65 metų vyrų. Psichologai aiškina šį reiškinį rinkoje atsiradusiomis erekcijos disfunkcijos gydymo priemonėmis.

5. Mama gali

Moterys dabar neištikimybei ryžtasi gerokai dažniau nei prieš dešimtmetį ar du. Jaunesnių nei 45 metų amžiaus kategorijoje neištikimybės atvejų skaičius vienodas ir tarp vyrų, ir tarp moterų. Moterys paprastai su meilužiais užmezga emocinį ryšį, kas dažniau priveda prie skyrybų, nei vedusių vyrų vienkartinis nesantuokinis seksas.

6. Obuolys nuo obels...

Neištikimybę praktikavusiose šeimose užaugę vaikai, kai patys užauga ir sukuria santuokas, du kartus dažniau užmezga nesantuokinius ryšius.

7. Kai vienas dirba, kitas – ne

Neištikimybė dažnesnė tokiose porose, kuriose vienas iš partnerių dirba, o kitas – ne.

Yra ir dar vienas faktas – Brauno universiteto psichologijos profesorius ir knygos „The Secrets of Happily Married Men: Eight ways to Win Your Wife’s Heart Forever“ („Laimingai vedusių vyrų paslaptys: 8 būdai laimėti jūsų žmonos širdį amžiams“) autorius Scottas Haltzmanas įsitikinęs, kad dauguma neištikimų žmonių jaučia kaltės jausmą ir širdies gilumoje svajoja, kad bus demaskuoti.

„Žmonės gali pasąmonėje siekti, kad juos demaskuotų. Lūpdažių pėdsakai ant apykaklės, atviri laiškai elektroniniame pašte šeimos kompiuteryje – įkalčių toli ieškoti nereikia, – įsitikinęs S. Haltzmanas. – Dažnai tai yra pagalbos šauksmas. Daugelis apgaudinėtojų nori, kad jie būtų išaiškinti ir galėtų sustoti. Tačiau nežino, kaip tai padaryti“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)