Rimtų pažinčių svetainė DarniPora.lt pataria – jei jūsų santuokoje kilo bent viena iš šių 6 problemų, stenkitės kuo greičiau jas išspręsti, kol dar nėra per vėlu.

1. Vienas iš partnerių – darboholikas. Patikėkite, viršvalandžiai ir nuolatinės komandiruotės yra viena iš priežasčių, kodėl išyra santuoka. Natūralu, kad kai partneriai per mažai laiko praleidžia kartu, nutolsta vienas nuo kito ir santykiuose kyla nesantaika. Jei vienas iš sutuoktinių nuolatos dirba, o kitas jo vis laukia namuose, jis jaučiasi apleistas ir vienišas. Tad stenkitės, kad darbas nekištų kojos jūsų santykiams, juk už jokius pinigus meilės nenusipirksite.

2. Vienas iš partnerių yra šykštuolis arba didelis išlaidūnas. Finansinės problemos yra viena iš skyrybų priežasčių, apie kurią daugelis šneka nenoriai. Žinoma, jei partneriai vienas kitam jaučia stiprius jausmus, pinigų stygius neturėtų jų išskirti. Priešingai, susidūrę su finansiniais sunkumais kai kurios poros sustiprina savo santykius, nes atsiranda bendras tikslas – išspręsti finansines bėdas.

Tačiau visai kas kita, jei vienas iš sutuoktinių turi neracionalų santykį su pinigais. Kitaip tariant, yra per daug išlaidus arba be proto taupus. Pavyzdžiui, jei vienas iš sutuoktinių sunkiai uždirba pinigus, o kitas be jokio sąžinės graužaties juos išvaisto nesvarbiems dalykams, žinoma, kad poroje kils rimtų barnių, kurie gali baigtis net skyrybomis.

Panašiai yra ir tuo atveju, jei vienas iš partnerių yra šykštus. Jei jis ar ji nuolat prikaišioja, kad prausdamiesi išleidžiate per daug vandens, o apie išėjimą į kiną kartą per metus negali būti nė kalbos (nes tai žvėriški pinigai!), kitas gali imti manyti, kad pinigai jam yra svarbiau už santykius.

3. Partneriai susituokus nepakeičia mąstymo iš „mano ir tavo“ į „mūsų“. Kartais ir susituokus su antrąja puse gyvenama kaip su kambario draugu. Skirtumas akivaizdus - kai jūs gyvenate su draugu ar drauge, turite atskiras banko sąskaitas ir visus mokesčius mokate pusiau. Pavyzdžiui, kai esate susituokę, visus finansinius klausimus sprendžiate drauge ir siekiate tų pačių finansinių tikslų. Jei jūs esate vedę, turite susitaikyti su tuo, kad jūsų turtas yra ir sutuoktinio turtas. Suvokti judu kaip komandą ir dalintis viskuo (net ir banko sąskaita!) yra labai svarbu kuriant ilgalaikius darnius santykius. Net jei nededate pinigų į bendrą sąskaitą, turėtumėte derinti finansinius planus ir nepirkti brangių daiktų be sutuoktinio žinios.

4. Neskiria laiko partneriui. Viena iš dažniausiai minimų skyrybų priežasčių - neištikimybė. Tačiau neištikimybė paprastai atsiranda tuomet, kai partneriai nebeskiria vienas kitam dėmesio. Kai pora kartu praleidžia vis mažiau ir mažiau laiko, ji tiesiog pradeda gyventi atskirus gyvenimus. Tai nereiškia, kad kartu turite būti nuolat, tačiau kuriančiai ilgalaikius santykius porai labai svarbu skirti bent vieną vakarą per savaitę tik vienas kitam, pamiršus darbus, buities rūpesčius, vaikus ar draugus.

5. Vienas iš partnerių mėgina kontroliuoti kitą. Poros, kuriose vienas partneris mėgina kontroliuoti kitą, retai susidoroja su santykių krizėmis. Sunerimti reikėtų, jei vienas iš partnerių nurodinėja, kaip kitas turi elgtis, jaustis ir ką daryti. Pora turėtų sutelkti dėmesį į tikrai svarbius klausimus, o ne į tai, kurioje kriauklės pusėje geriau statyti muilinę. Jei negalite rasti kompromiso paprastuose klausimuose, kažin, ar jūsų pora atlaikys laiko išbandymus.

6. Depresija. Kai vienas partneris nuolat jaučiasi prislėgtas, jis nustoja stengtis dėl santykių, ir poroje gali kilti begalė kitų problemų. Žinoma, bet kuris partneris turėtų palaikyti sutuoktinį, kai šis susiduria su panašiomis bėdomis, tačiau kai tai trunka metų metais, tikrai ne kiekvienas turi jėgų tai ištverti. Džiugu, kad iškilus panašioms bėdoms gali padėti santykių terapija, todėl apsvarstykite galimybę ieškoti psichologų pagalbos.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!