Neseniai dalyvavome vienoje vakarienėje, kurios šeimininkė kiekvienam iš 13 svečių parinko po dovanėlę. Maža to, kad jos nuostabi vakarienė jau savaime buvo puiki dovana, jos sužadėtinis, išlydėdamas svečius, kiekvienai moteriai dar įteikė po dėžutę šokoladinių saldainių. Kai papasakojau šią istoriją savo draugėms, jų reakcija buvo vieninga: „Štai vyras, kuris žino, kaip elgtis su moterimis!“.

Velionė seksologė Carol Baldwin veikiausiai sutiktų su tokia nuomone. Teigiama, kad jos knyga „Meilės krizė: pabėgę meilužiai, apgavikai, seksualiniai šykštuoliai“ įkvėpė Johno Gray knygą „Vyrai kilę iš Marso, moterys – iš Veneros“.

Paskaičius šiek tiek literatūros ir pakalbėjus su keliais psichologais, tapo akivaizdu, kad dovanas dovanojantys vyrai yra geresni meilužiai.

6 priežastys, kodėl dovanas dovanojantys vyrai yra geresni partneriai

1. Jiems patinka pats dovanojimo veiksmas ir todėl jie geriau reaguoja į intymius moterų poreikius.

2. Moters pradžiuginimas dovanėle jiems greičiau suteikia malonumą, o ne baimę prarasti intymų ryšį.

3. Dovanas dovanojantys vyrai vertina ilgo bučinio meną.

4. Jie yra atviri naujoms patirtims, kurios gali reikšti, kad jie ryšis leisti pinigus įvairiuose restoranuose, užuot lankęsi pigiose užkandinėse. Naujos vietos ir naujas maistas natūraliai skatina meilės hormono oksitocino išsiskyrimą.

5. Jie vertina moteris ir nori išreikšti savo susižavėjimą dovanomis, kurios yra prasmingos, ir meile, kuri yra rūpestinga.

6. Jie supranta abipusės naudos principą ir žino, kad suteikus moteriai malonumą, ji pajus troškimą suteikti malonumą jam.

Šykštaus vyro sindromas

Daktaras Richardas Nicastro aiškina, kad kai žmogus būna šykštus, jo partnerei atrodo, kad jis užgniaužia tokius dalykus, kaip meilumas, švelnumas, pinigai, seksas, dėmesys ar dovanos.

„Toks užgniaužimas daugiau trokštančiai jo partnerei sukelia nusivylimo ir stokos pojūtį. Jo partnerė jaučiasi taip, tarsi sakytų: „Tu turi tai, ko aš noriu ir nusipelniau, bet sąmoningai man neduodi“. Paprastai manoma, kad dėmesio šykštintis asmuo sąmoningai nusprendžia jo neskirti. Toks suvokimas kitam žmogui sukelia pykčio jausmą ir nusivylimą“, - „Psychology Today“ teigė R. Nicastro.

Tai visiškai skirtingas žmonių tipas nuo tų, kuriems dosnumas siejasi su pertekliumi ir noru duoti.

„Šykštūs žmonės tarsi būna apimti psichinės trūkumo būsenos – jie jaučiasi taip, tarsi jie ir pasaulis turėtų ribotus išteklius ir todėl privalėtų saugoti savo pyrago dalį. Jie nejaučia, kad duodami kitiems jie kažkokiu būdu atnaujins savo rezervus. Davimą jie supranta kaip vienakryptį veiksmą, kuris išsekins jų emocinius ir / ar materialinius išteklius“, - pažymėjo R. Nicastro.

„Dosnumas atsiduodant emociškai, seksualiai ar energetiškai kitam žmogui, juos gąsdina, nes tai yra nesavanaudiškas veiksmas, reikalaujantis atlaisvinti ar peržengti asmenines ar psichologines ribas“, - pridūrė jis.

R. Nicastro teigė, kad užgniaužimas yra nesąmoningas būdas reguliuoti intymius santykius ir išlaikyti atstumą su kitu žmogumi.

Daktarė Judith Orloff straipsnyje „Dosnumo privalumai“, kuris buvo publikuotas žurnale „Psychology Today“, dosnumą vadina „platėjančia energija“.

Kalifornijos universiteto Los Andžele psichiatrijos profesorė J. Orloff, parašiusi knygą „Emocinė laisvė“, ragina mus duoti: „Duokite, ką galite. Tai neturi būti daug. Pajuskite kylantį pertekliaus jausmą ir toli bei plačiai sklindančią energiją. Ji ras kelią, kaip pas jus sugrįžti“.

Liūdna, bet tenka pripažinti, kad tie asmenys, kuriems trūksta sugebėjimo duoti, praranda ir dosnios meilės privalumus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)