„Ar santuoka ilgalaikėje perspektyvoje pagerina psichinę ar fizinę sveikatą, o gal suteikia kokių kitų gėrybių?“ – klausia psichologė Bella DePaulo iš Santa Barbaroje įsikūrusio Kalifornijos universiteto, parašiusi knygą „Singled Out“. Jos teigimu, atsakymas skamba negailestingai – „ne“.

Santuoka ir partnerystė neabejotinai turi savų privalumų, tačiau mokslininkai jau ne kartą įrodė, kad viengungystė taip pat pasižymi ne vien trūkumais.

Štai penki didžiausi viengungio privalumai:

1. Sveika širdis

Tyrimo metu aštuonerius metus buvo stebima daugiau kaip devynių tūkstančių vidutinio amžiaus žmonių širdies ligų istorija ir buvo nustatyta, kad rečiausiai jomis sirgo tie, kurie niekada nebuvo santuokoje.

Skirtumas tarp tų, kurie buvo vedę visą laiką, ir tų, kurie visą laiką buvo viengungiai, nebuvo didelis, tačiau „antrą kartą susituokusių“, „išsiskyrusių“ ar „našlių“ kategorijose „širdininkų“ pasitaikė gerokai daugiau. Tyrimas buvo pristatytas 2006 metais leidinyje „Journal of Marriage and Family“.

2. Geros formos kūnas

Kai tyrėjai apklausė daugiau kaip trylika tūkstančių vyrų ir moterų, kurių amžius svyravo nuo 18 iki 64 metų, jie nustatė, kad niekada nesituokę tiriamieji per savaitę mankštinasi daugiau už tuos, kurie gyvena santuokoje ar yra išsituokę.

Galima tvirtinti, kad antrosios pusės neturintis žmogus turi daugiau laiko, yra labiau suinteresuotas išsaugoti gerą išvaizdą ar rečiau turi vaikų (pastarasis tyrimas tai išskyrė kaip palankų veiksnį), tačiau tai būtų gryna spekuliacija. Šis tyrimas buvo pristatytas 2003 metais leidinyje „American Journal of Preventive Medicine“.

O štai 2004 metais jau minėtame „Journal of Mariage and Family“ buvo pristatytas tyrimas, kurio metu buvo apklausta tūkstančiai Australijos moterų apie jų fizinio aktyvumo lygį. Po ketverių metų paaiškėjo, kad tos, kurios per šį laikotarpį ištekėjo, kur kas dažniau prisipažindavo esančios „neaktyvios“.

3. Stiprus socialinis tinklas

Ar jums niekada nepasirodė, kad susiradus antrąją pusę staiga pradedi sulaukti mažiau dėmesio iš draugų? Taip iš tikrųjų yra. „Daugybiniai tyrimai įrodė, kad santuokoje gyvenantys žmonės rečiau linkę padėti, paremti, apsilankyti ar palaikyti kontaktą su draugais, šeima ir kaimynais“, – rašo B. DePaulo.

Tas pats galioja ir nesusituokusiems, tačiau kartu gyvenantiems asmenims. O štai dar vienas tyrimas atskleidė, kad kai tik žmonės susituokia, pradeda mažiau bendrauti su savo broliais ir seserimis.

Santuoka ir gyvenimas kartu reiškia, kad žmogus daug daugiau dėmesio pradeda skirti vienam konkrečiam žmogui. Tuo tarpu viengungiai turi daugiau emocinės energijos, kuria gali dalintis su draugais, tėvais ar broliais ir seserimis.

4. Nesitaikstymas

Žmonės, kurie nelinkę tuoktis, kur kas rečiau susitaiko su nesėkminga partneryste nei tie, kurie sukuria santuokas. Vieno tyrimo metu buvo nustatyta, kad baimė likti vienišam žmones gerokai dažniau verčia susitaikyti su „žvirbliu rankoje“, kai santykių statusui teikiamas prioritetas asmeninės laimės atžvilgiu.

Tai ypač svarbu, nes egzistuoja stigma pasenti vienam, nors žmonės greičiausiai turėtų labiau baimintis pasenti nevykusiose santuokose. 2013 metais leidinyje „Journal of Personality and Social Psychology“ pristatytame tyrime dalyvavo 1649 žmonės, kurių amžius buvo 65 ir daugiau metų. Paaiškėjo, kad tie, kurie santuokoje jautėsi nelaimingi, jautė didesnę įtampą už tuos tyrimo dalyvius, kurie visą laiką buvo viengungiai.

5. Atsiskyrimas

„Atsiskyrimas, kitaip nei vienatvė, dažnai yra teigiama būsena – tokia, kurios dažniau siekiama nei vengiama“, – toliau aiškino Masačusetso universiteto psichologė. Jos teigimu, atsiskyrimas siejama su „laisve, kūrybingumu, intymumu ir dvasingumu“. Žmonės, kurie gyvena vieni, turi daugiau laiko ir tai turi nemažai psichologinių privalumų. Taip pat moksliškai įrodyta, kad būdami vieni žmonės įgyja daugiau gerų prisiminimų.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (758)