Meilė taipogi suteikia žmogui prasmę gyventi. Kai žmogus myli, jis jaučiasi įprasmintas, nes meilės saviraiška eina per rūpinimąsi, globojimą, fizinį kontaktą ir pan. Be šio jausmo žmogus jaučiasi vienišas, net jei jo gyvenimas apsuptas begalės žmonių.

Ar gali meilė tęstis amžinai? Šis klausimas dažnai tampa diskusijų objektu. Amžina meile netiki tik tie, kurie meilę tapatina su žmogaus fiziologija, su jo kūnišku patrauklumu. Tačiau šis požiūris labiau būdingas produktyviam amžiui. Vėliau į meilės objektą žiūrima plačiau. Tai yra žmogus, šalia kurio gyventi nėra sunku ir sudėtinga. Tai žmogus, kuriam jauti pagarbą ir toleranciją. Ir tai žmogus, kuriuo nori rūpintis ir su kuriuo nori dalintis gyvenimo džiaugsmais ir vargais.

Gyvenimo aplinkybės susiklostė taip, kad galėjau savo pačios akimis stebėti tokių porų santykius iš labai arti. Esu tyrinėjusi ir analizavusi brandžių žmonių santykius, jų tvirtumą ir ilgaamžiškumą. Turiu ir savas išvadas.

Santykių ilgaamžiškumui ir meilės jausmui reikalingos penkios pagrindinės savybės:

1. Savigarba
2. Pagarba ir tolerancija.
3. Panašus mentalitetas, gyvenimo vertybės.
4. Sutampantis gyvenimo būdas.
5. Bendri pomėgiai.

Savigarba

Šią savybę ne šiaip sau iškėliau į pirmąją vietą. Kodėl ji tokia svarbi ilgalaikių santykių fone? Žmogus be savigarbos, orumo jausmo ir meilės sau pačiam santykiuose ilgainiui tampa lyg skuduras kojom nusivalyti. Tokio žmogaus neįmanoma gerbti ir savaime aišku – mylėti. O santykių ilgaamžiškumui reikalingi dviejų žmonių šilti jausmai vienas kitam.

Pagarba ir tolerancija

Didžiausi meilės žudikai yra žeminantys žodžiai, nepagarba, neištikimybė. Žodžiais mes galim žmogų tiek išaukštinti ir įteigti jam norimas savybes, tiek „sumaišyti su žemėmis“. Meilei žodžiai turi didelės reikšmės. Vyrai nori girdėti jų vyriškumą išaukštinančius žodžius, moterys – meilę ir grožį patvirtinančius.

Kitus žmonės mes mylim ne už tai, kokie jie yra, o už tai, kaip mes jaučiamės būdami šalia jų. Jei sutuoktiniai nesiliauja žeminti vienas kito, nepraleidžia progos kandžiai pasišaipyti iš vienos ar kitos asmenybės savybės, tai meilė tokioje poroje ima blėsti, kol galiausiai virsta neapykanta.

Neištikimybės formų yra įvairių. Apie fizišką galima ir nesužinoti, tačiau kai partneris nėra lojalus ir ištikimas moraliai, tai taip pat nuodija tarpusavio santykius ir ėda meilės jausmą. Net jei jūs nepritariate mylimojo nuomonei, reikia mokėti ją gerbti ir priimti tokią, kokia ji yra. Ypatingai tai aktualu viešuose susibūrimuose. Gerbti, nežeminti ir nekolioti parterio viešoje erdvėje yra vienas iš būtinų faktorių ilgalaikės meilės perspektyvoje.

Panašus mentalitetas, gyvenimo vertybės

Aistrai, įsimylėjimui šie dalykai neturi jokios reikšmės, tačiau ilgaamžiuose santykiuose tai yra būtina sąlyga. Jei partneriai kuria santykius nepaisydami savo skirtumų mentaliteto ir gyvenimo vertybių skalėje, santykių trukmė priklauso tik nuo aistros ir seksualinio pasitenkinimo vienas kito atžvilgiui. Kai visa tai išblėsta, nieko bendro tarp žmonių nebelieka ir pora dažniausiai pasuka skirtingais keliais.

Sutampantis gyvenimo būdas

Jei vienas iš poros mėgsta triukšmą, linksmybes, aktyvų laisvalaikio praleidimo būdą, o kitas – ramų šeimyninį gyvenimą, tai anksčiau ar vėliau šis nesuderinamumas atveria gilią bedugnę tarp sutuoktinių. Galiausiai žmonės pradeda suvokti, kad gyvena skirtingus gyvenimus, gyvendami vienas šalia kito. Tuose savo gyvenimuose jie nemato vienas kito arba dar blogiau - turi kitas simpatijas, su kuriomis jaučia bendrumo jausmą.

Bendri pomėgiai

Tai yra tai, kas labiausiai suvienija du, kartu gyvenančius, žmones. Bendra veikla, pomėgis, siekis – suvienija žmones. Jie tampa neišskiriama komanda. Pradžioje tai gali būti bendrų vaikų auklėjimas, bendrų namų puoselėjimas, gerbūvio auginimas ir panašiai.

Tačiau labai svarbu, vaikams užaugus ir palikus gimtuosius namus, turėti bent vieną bendrą hobį. Nesvarbu, kas tai bebūtų: sodybos puoselėjimas, daržovių auginimas, serialų žiūrėjimas, dainavimas chore, grybavimas ir panašiai. Bendra veikla išlaiko bendrumo jausmą, tarpusavio ryšį ir draugystę.

Tai yra penkios pagrindinės sąlygos, norint išlaikyti meilę ilgalaikiuose santykiuose. Be šių komponentų, ilgalaikiai santykiai taip pat galimi. Žmonės gyvena vienas šalia kito, nes pripranta ir kitaip jau neįsivaizduoja (ir neturi valios kažką keisti). Tačiau apie meilę tokioje poroje, jau kalbėti neverta.