„Pakanka išeiti į gatvę ir iškarto į akis krenta reklaminis stendas – vyras ir moteris glaudžiasi vienas prie kito. Einu į kiną, skaitau romaną – visur erotinės scenos. Atsiverčiu žurnalą, ten straipsnis, kaip suteikti lovoje jam malonumo. Gyvenu pasaulyje, kuriame visi nuolatos užsiima seksu. Visi, išskyrus mane.“ Marina, 34 m.

„Kartais man atrodo, kad taip ir mirsiu, nepajutęs sekso malonumų. Kai taip galvoju, iš tiesų noriu mirti.“ Artūras, 33 m.

Apie ką jie tyli

Ar daug žmonių išgyvena tokius jausmus, nežinia: statistikos nėra, be to, sunku tikėtis atvirumo, kalbant šia tema, rašo psychologies.ru. tuo tarpu nemažai žmonių vis dar gyvena skaistūs. Jie kenčia nuo to, tačiau papasakoti retas ryžtasi.

„Suaugusio žmogaus skaistumas visuomenės akyse jau nebeatrodo dorybė. Jame net įžvelgiamas socialinės brandos trūkumas: sėkmingas žmogus turi būti sėkmingas visur“, - komentuoja medicinos mokslų daktaras, seksologas Sergejus Agarkovas.

„Seksualinio gyvenimo pradžia iki santuokos tampa įprastu reiškiniu. Tuo tarpu vedybos atidedamos vis vėlesniam laikui, - priduria ginekologė Elena Jegorova. – 16-17 metų jaunuoliams ir merginoms turėti seksualinį partnerį yra kone prestižo reikalas. Dar daugiau, jeigu 20 atžala dar neturi partnerio, tėvai ima nerimauti, ar viskas gerai. Tokie pasikeitę papročiai – papildoma problema tiems, kurie dar nėra turėję lytinių santykių.“

Paprastai skaistuoliai nėra nei prieš, nei už nekaltybę, kaip tokią. Tačiau visuomet turi pasiteisinimų, kodėl vis dar yra skaistūs – „per daug darbo“, „nėra noro“, „dar nesutikau to vienintelio“... „Kad galėtum gyventi santaikoje su savimi, privalai sugalvoti sau pasiteisinimą“, - tvirtina S.Agarkovas.

Atsisako ne tik sekso

Iki tam tikro laiko nekaltybė nėra problema. Kartais jauni žmonės specialiai susilaiko nuo lytinių santykių, kol sutinka tą vienintelį arba kol sukuria šeimą. Tačiau sulaukus 30 atsiranda nerimas, o gali susiformuoti net ir fobija: „Ar sugebėsiu?, „Ar aš normalus?“.

Žmogus pakliūna į abejonių, verpetą, kurio pasekmė – savo kūno neigimas, svetimojo baimė. Artėjant prie 40-mečio sielos skausmas didėja. „Skaisčios moterys, sulaukusios brandaus amžiaus, jau nebesitiki užmegzti seksualinių santykių, - sako E.Jegorova. – Retai kuri sako: „Aš noriu sekso“. Jas gąsdina mintis apie įsiskverbimą į jų kūną, jos bijo skausmo. Todėl jos teigia, norinčios šeimos ir namų, tik ne sekso.“

Dauguma seksologų mano, kad klaidinga atskirti seksą nuo kitų meilės santykių sudedamųjų dalių. „Ne seksas problema: atsisakydami jo, žmonės dažnai atsisako bet kokių artimų santykių ir gyvena vienišių gyvenimą“,- aiškina prancūzų seksologas Mišelis Saal.

Užpildyti gyvenimą kitkuo

„Aš kenčiu, kad iki šiol esu vienas, - psychologies.ru pasakoja Anatolijus. – Seksas – viena bendravimo formų, tačiau man ji neprieinama net ir sulaukus 32-ejų. Užmiegu apsikabinęs pagalvę, kad nors sukurčiau iliuziją, jog turiu artimą žmogų. Aišku, aš masturbuojuosi, bet po to jaučiuosi dar nelaimingesnis. Galima kompensuoti sekso nebuvimą, bet ne švelnumo deficitą.“

„Jeigu žmogus neturi lytinių santykių, kūnas gali tiesiog „nutilti“,“ – teigia prancūzų psichoanalitikas Žan-David Nasio. – O juk kūnas – viena svarbiausių mūsų „aš“ sudedamųjų dalių. Todėl niekas neprarasta, kol žmogus išlaiko kontaktą su savo kūnu: sportuoja, šoka, vaikšto į pirtį ir t.t.“ Tai daug sveikesnis būdas kompensuoti sekso nebuvimą, nei darbas 24 valandas per parą ar žalingi įpročiai. Ir kai pasitaikys proga, tokiam žmogui bus lengviau užsiimti seksu, nes jo kūnas bus tam pasiruošęs.

Kai Eugenijus susipažino su būsimąja žmona, jam buvo 40-imt. „Iki tol buvai skaistus. Dabar aš tarsi vėl praregėjau po daugelio metų klajojimo tamsoje. Ir anksčiau esu pažinęs moterų, tačiau kai reikalai pasisukdavo sekso link, aš net nesuvokdamas, kodėl, dariau viską, kad santykiai nutrūktų. Ne vienerius metus lankiausi pas psichologą, kol išsiaiškinau savo vidinių tabu prigimtį.“

Aišku, tikėtis, kad gyvenimas apsilankius pas specialistus tuoj pat pasikeis. Tačiau jų seansai padės pažinti savo baimes, įvardyti jų priežastis, leis naujai pažvelgti į pasaulį, kuriame yra vietos meilei ir seksui.

Seksologai įvardija 5 priežastis, kodėl žmonės išlieka skaistūs:

Patirta seksualinė prievarta vaikystėje.

Partnerio idealizavimas. Romantiškos sielos žmonės visą gyvenimą laukia susitikimo su savo svajonių moterimi ar vyru, arba lieka ištikimi pirmajai meilei.

Dėl religinių ar kultūrinių paskatų.

Dėl nesusiformavusio seksualinio identiteto. Jaunystėje žmogus neperima jo lyčiai būdingo seksualinio elgesio. Tai gali būti susiję su paslėptu homoseksualizmu.

Menka savivertė.