Jei jūs ieškote partnerio, tikriausiai esate girdėję nemažai kalbų apie kitokios – kūno kalbos – svarbą pažinčių metu. Tačiau ką visa tai reiškia praktiškai ir kaip išnaudoti kūno kalbą, kad virstumėte magnetišku žmogumi?

Pažinčių svetainės „eHarmony“ santykių ekspertė ir kūno kalbos trenerė Laurel House yra sertifikuota pažinčių ir kūno kalbos specialistė. Ji padeda kitiems tapti geresniais pasimatymų partneriais ir moko savo klientus naudotis kūno kalbos galia, kad jie galėtų palikti stiprų įspūdį ir suprastų kito žmogaus emocijas. Ji taip pat yra pirmoji, pripažįstanti, kad kūno kalba gali būti velniškai paini. Tačiau ji taip pat gali tapti raktu, padedančiu užmegzti ryšį su potencialiu partneriu.

Jei kas nors ir gali padėti jums suprasti, ar lūpos kramtymas iš tiesų reiškia kvietimą bučiniui, tai tik L. House. Per išskirtinį interviu žurnalui „Men`s Health“ ji atskleidžia beprotišką kūno kalbos pasaulį ir paaiškina, kodėl jis yra svarbus, kai kalbame apie pasimatymus.

Pirma, kodėl turėtume atkreipti dėmesį į kūno kalbą, kai bandome pažinti žmogų?

Pasimatymo pradžioje visuomet renkame informaciją. Kai susipažįstame su žmogumi, informaciją bandome gauti bendraudami. Klausinėjame apie jo praeitį. Klausiame apie jo ateities tikslus. Tačiau turime atkreipti dėmesį į kūno kalbą, nes mūsų kūnai iš tikrųjų labai daug ką praneša. Kartais mūsų kūnai natūraliai išduoda tai, ko galbūt nenorime atskleisti. Kitais atvejais mūsų kūnai gali pranešti tai, ką esame išmokę pranešti. Štai šioje vietoje viskas tampa šiek tiek sudėtingiau.

Kaip tai suprasti?

Kartais mes su savo kūnu galime daryti kažkokius veiksmus, kurie kitiems žmonėms gali atskleisti, ką mes pasąmoningai jaučiame – tačiau ne visada viskas yra taip paprasta. Iš patirties ar dėl kultūrinių įpročių galime išmokti tam tikrų veiksmų, kurie labiau atskleis mūsų praeities patirtį nei dabartines emocijas. Taigi gali būti, kad man labai patinka koks nors žmogus, bet, galbūt, mano buvęs partneris išmokė mane nerodyti savo susižavėjimo. Galbūt turėjau buvusįjį, kuris man nuolat sakydavo, kad elgiuosi pernelyg lipšniai, arba kritikuodavo mane už tai, kad žaidžiu su savo plaukais. Taigi buvau ištreniruota tiek, kad tai įsišaknijo manyje. Vien tai, kad kažkas fiziškai sulaiko tam tikrus savo veiksmus, dar nereiškia, kad jis taip jaučiasi ir emociškai.

Taigi kas svarbiau: tai, ką žmogus sako sąmoningai, ar tai, ką daro nesąmoningai?

Iš pradžių viskas yra vienodai svarbu. Tačiau labai klaidingai manoma, kad visa kūno kalba yra nesąmoninga. Kai kalbame apie kūno kalbos panaudojimą, panašiai kaip ir kito pobūdžio bendravimas, ji turėtų būti sąmoninga ir tikslinga. Todėl savo klientų visada klausiu: „Ar jūs turite tikslą?“ Galbūt jūsų tikslas yra pasirodyti kitam žmogui, jog esate itin linksmas, mėgstantis flirtuoti, o galbūt jūsų tikslas yra parodyti, kad kitas žmogus ne itin jus domina? Labai svarbu aiškiai suvokti, ką jaučiate, ir pasistengti, kad tiek jūsų žodžiai, tiek veiksmai sutaptų. Savo klientų visuomet prašau tikrintis: kaip aš jaučiuosi? Kaip mano veiksmai ir žodžiai atspindi tai, kaip jaučiuosi?

Pasimatymas

Ar šios žinios neatima iš pasimatymų dalies romantiško spontaniškumo?

Žmonės gali sakyti, kad pasimatymo pradžioje svarbiausia yra širdis, bet taip nėra. Man patinka, kad mano klientai į pasimatymus eina vadovaudamiesi savo galva. Vadovautis savo galva reiškia, kad turi aiškumą, o tai savo ruožtu tau leidžia save pateikti taip, kaip nori pateikti. Tai nereiškia, kad elgiatės dirbtinai ir nenuoširdžiai. Jūs nesielgiate dirbtinai, jei atstovaujate tam, ką iš tikrųjų jaučiate.

Turint visa tai galvoje, kaip savo kūno kalba parodyti, kad esate susidomėjęs kitu žmogumi?

Reikia būti magnetiškam. Magnetai traukia daiktus prie savęs. Jums taip pat reikia fiziškai ir emociškai traukti kitą žmogų. Jei sėdite, vienas iš būdų pritraukti žmogų – minutėlę pasėdėti šiek tiek atsitraukus atgal. Kai kitas žmogus palinks į priekį, grįžkite atgal. Dabar jis bus arčiau jūsų. Kai pamatysite, kad jis vėl palinko į priekį, jūs taip pat turite šiek tiek prisitraukti arčiau, nes jei atsilošite, jis pasijus kvailai. Tai tarsi šokis, bet jis gali užburti, jei sušoksite jį teisingai.

Ar yra kitokių „magnetinių“ kūno kalbos ženklų?

Yra vienas dalykas, kurį vadinu „slapta šypsena“. Iš tikrųjų tai yra „Semisonic“ daina, kuri vadinasi „Secret Smile“, o joje skamba tokie žodžiai: „Niekas to nežino, bet tu turi slaptą šypseną / Ir tu ja šypsaisi tik man“. Iš tikrųjų taip ir yra.

Slaptą šypseną galite naudoti tuomet, kai flirtuojate iš kito kambario galo. Taigi pamatote žmogų, kuris jums patinka, ir jam iš toli nusišypsote. Ši jūsų šypsena skirta tik jam. Jūs nežiūrite į kitus žmones, jūs nesišypsote visiems iš eilės. Jūs pažvelgiate būtent į tą asmenį, apdovanojate jį savo šypsena, o tuomet nusukate savo žvilgsnį kitur ir surimtėjate, nes juk šypsotės ne visiems. Jūs šypsotės tik tam žmogui, kuris jus domina. Tai dovana.

Ar yra koks neįprastas kūno kalbos ženklas, parodantis, kad asmuo jumis susidomėjo?

Jis pradeda kūprintis ir suglemba. Jei gerai pagalvotumėte, ką darote, kai jaučiatės tikrai patogiai? Kai man tikrai patogu, aš suglembu. Lenkiuosi priekin, alkūnėmis atsiremiu ant stalo. Užsidedu koją ant kojos. Tai ženklas, kad man patogu. Ir tai rodo susidomėjimą, nes su tuo žmogumi aš galiu jaustis atsipalaidavusi. Man nebereikia būti įsitempusiai.

Kalbant apie pasimatymus, kūno kalbos ekspertai visuomet mini veidrodinį atspindėjimą. Kas yra atspindėjimas?

Atspindėjimas – tai kai jūs atliekate kokį nors veiksmą, o kitas asmuo jį atkartoja. Jei žmogus sėdi tam tikra poza, jūs atkartojate jo pozą. Ta pati fizinė padėtis priverčia žmones atsipalaiduoti. Tačiau ji gali sukelti ir nepatogumų, jei kitas žmogus pastebės: „Oho, kaskart, kai aš keičiu savo pozą, jis irgi ją pakeičia“. Taigi geriau daryti tai selektyviai.

Veidrodinis atspindėjimas yra svarbus dalykas, bet nesakyčiau, kad jam reikėtų skirti visą savo dėmesį.

Gerai, pereikime prie konkrečių veiksmų: ar žmonės tikrai kandžioja lūpas, kai nori, kad juos pabučiuotų?

Visi žmonės linkę dėti rankas ten, kur nori atkreipti dėmesį. Taigi, galite tuo strategiškai naudotis. Jei noriu, kad mane pabučiuotumėte, prikąsiu lūpą, kad jūsų žvilgsnis sustotų ties mano lūpomis. Arba galiu sekundei priglausti pirštą prie lūpos, kad ją pamatytumėte. Tai ženklas, jog noriu, kad galvotumėte apie mano lūpas ir norėtumėte jas pabučiuoti.

Ar moterys flirtuodamos tikrai žaidžia su savo plaukais?

Kai kurie žmonės žaidžia su savo plaukais, nes jaučia nerimą. Tai būna greiti judesiai. Kiti gali žaisti su savo plaukais labiau dėl to, kad atkreiptų dėmesį į savo kaklą. Taigi jų pirštų galiukai gali slysti palei plaukus ir kaklo iškirptę. Jie tarsi sako: „Ach, būtų malonu, jei jis mane šioje vietoje pabučiuotų“ arba „Įsivaizduoju, kaip tavo oda liečia mano kaklą“. Taigi, tai gali turėti dvejopą reikšmę.

Jei kas nors mane subtiliai paliečia, pavyzdžiui, lengvai prisiliečia prie kelio arba kvatodamas iš pokšto paliečia mano ranką, ar tai reiškia, kad tas žmogus yra manimi susidomėjęs?

Taip ir darykite! Pirmojo pasimatymo metu turite pralaužti tai, ką vadinu prisilietimo barjeru. Įveikę prisilietimo barjerą, jūs peržengiate ribą kito kūno link, o tai leidžia užmegzti šiek tiek artimesnį ryšį. Kai turite fizinį kontaktą, pajuntate ir emocinį ryšį. Žinoma, nereikia laikyti prispaudus savo koją prie kito žmogaus visą laiką, penkias minutes ar net vieną minutę. Prigluskite prie kito asmens kelio vos sekundei ir žiūrėkite, kas bus – atitrauks savo kelį atgal, ar ne. Jei to neįvyks, galbūt galite likti prisiglaudę šiek tiek ilgiau. Jei jaučiatės patogiai, galite atlikti šį veiksmą net pasimatymo pradžioje ar apkabinti žmogų, kai pirmą kartą su juo sveikinatės.

Kada galima paimti kitą žmogų už rankos?

Paprastai už rankos galima paimti tik po kelių pasimatymų – ir neįsižeiskite, jei kas nors ją atitrauks. Aš, pavyzdžiui, sergu hiperhidroze, todėl mano rankos gausiai prakaituoja. Dėl šios priežasties nemėgstu laikytis už rankų. Patikėkite manimi, jūs taip pat nenorėtumėte laikyti mano prakaituojančios rankos – jūs neteisingai ją suprasite ir pamanysite, kad aš prakaituoju, nes nervinuosi, nors taip nėra. Taigi universalios laikymosi už rankų taisyklės nėra.

Šiandien daug pažinčių prasideda virtualiai. Kaip per pažinčių programėlę išnaudoti kūno kalbos galią?

Savo pagrindinėje profilio nuotraukoje turėtumėte žvelgti tiesiai į kamerą ir su ja flirtuoti taip, tarsi flirtuotumėte su kitoje pusėje esančiu asmeniu. Įsivaizduokite, kad sėdite priešais asmenį, kuris žiūri į jus per savo telefoną. Man patinka, kai mano klientai turi nuotraukų, kurioms pozavo vakarienės metu. Ne per vakarienę su daugybe žmonių, bet taip, tarsi jūs sėdėtumėte priešais mane per vakarienę. Kol mezgate akių kontaktą su kamera, galite net laikyti rankoje vyno taurę. Žvelgdama į tokią nuotrauką, galiu žiūrėti į jūsų akis ir įsivaizduoti, kad esu pasimatyme su jumis ir mes kartu vakarieniaujame.

Kai keliaujate po pasaulį, kokius pastebite požymius, rodančius, kad pora puikiai sutaria ir yra suderinama?

Palinkimas. Jie būna palinkę vienas prie kito ir sėdi šalia. Jie daug juokiasi ir kartais paliečia vienas kitą. Jie palaiko akių kontaktą ir žvelgia vienas į kitą, tarsi daugiau niekas neegzistuotų. Jie gyvena savo pasaulio burbule. Jie pernelyg garsiai juokiasi, nes jiems nerūpi, kas vyksta už jų burbulo ribų. Tai pagrindiniai požymiai.

Kada kūno kalba gali būti klaidinanti?

Kūno kalba gali dažnai klaidinti, jei žmogus iš prigimties yra santūrus arba drovus. Todėl žmogus gali rodyti vadinamus nesidomėjimo ženklus, nors iš tikrųjų jis tiesiog nervinsis. Nuolat susiduriu su klientais, kurie pasakoja: „Ėjau į pasimatymą su žmogumi, o jis traukėsi tolyn ir nerimavo, todėl manau, kad jam buvo neįdomu“. O aš atsakau: „Gerai, bet jis vis tiek nori su tavimi susitikti dar kartą, tiesa? Galbūt jis tiesiog drovus. Galbūt jis bijojo. Galbūt jam buvo bloga diena. Galbūt jis išgyveno istoriją, kurios mes nežinome“.

Štai šioje vietoje viskas tampa tikrai sudėtinga. Štai kodėl turime turėti tikslą. Mačiau pernelyg daug potencialių santykių, kurie žlugo dėl netikslių prielaidų. Dažnai taip nutinka dėl kūno kalbos.

Ar yra būdų kontroliuoti šiuos klaidinančius kūno kalbos ženklus, jei mes patys juos pastebime?

Jei norite įveikti kūno kalbos ženklus, susijusius su drovumu bei nesaugumu, turite pradėti kitaip mąstyti. Reikėtų laikytis tokio požiūrio: „Būtų įdomu sužinoti, ar man įdomu“. Jei pradėsite domėtis, ar jums įdomu, tai nustelbs baimę ir nesaugumą. Nes jūs tik domitės, ar jums įdomu – jūs dar nežinote, ar jums tikrai įdomu. Tad kodėl turėtumėte būti nesaugūs, jei net nežinote, ar tas žmogus jus domina?

Jei norite sužinoti, ar jis jus domina, tikriausiai šiek tiek palinksite į jo pusę. Galbūt kartais paliesite savo veidą. Nes mes taip darome, kai mus kažkas domina. Jei domėsitės, ar jums įdomu, jūsų kūno kalba atspindės tą susidomėjimo energiją.

Kaip nepamiršti savo kūno kalbos ir neleisti, kad ji surytų visą mūsų dėmesį?

Privalote turėti aiškumą ir nuolat tikrintis: ar man patinka šis žmogus? Ar jis kalba ar daro tai, kas man nepatinka? Tikrintis reikia nuolat, tačiau mes neturėtumėte įstrigti savo galvose. Reikia atrasti pusiausvyrą tarp bendravimo su žmogumi ir pasitikrinimo. Sakykite sau: turiu pasitikrinti, kaip aš jaučiuosi, ir pažiūrėti, kaip jis elgiasi. GERAI. Dabar nebesitikrinsiu ir grįšiu prie bendravimo.

Kiek kartų reikėtų nueiti į pasimatymą, kad suprastum žmogaus potencialą?

Visada noriu, kad mano klientai nueitų į tris pasimatymus, jei iš pat pradžių nėra jokių griežtų „ne“. Taip pat noriu, kad mano klientai turėtų tris nesėkmingus pasimatymus. Pasimatymas gali būti nesėkmingas, jei paaiškėja, kad kitas žmogus rūko ar nenori turėti vaikų. Jei pasimatymas beviltiškas, tu į antrą pasimatymą neini. Jei kitas žmogus tave įžeidinėja, į kitą pasimatymą irgi nebeini. Tačiau paprastai reikėtų nueiti į tris pasimatymus, nes tuomet žmonės pradeda nusimesti savo apsaugas ir iš tikrųjų tampa savimi.

Tarkime, tai jau trečias pasimatymas, o aš esu sutrikęs ir negaliu suprasti jokių kūno kalbos ženklų. Ką daryti?

Tuomet tiesiai šviesiai paklauskite. Tuo metu nebeturėsite ką prarasti. Bent jau gausite tiesų atsakymą. Tačiau nereikėtų drėbti: „Klausyk, aš tave dominu, ar ne?“. Neklauskite itin tiesmukai ar agresyviai. Tiesiog užduokite klausimą, kad gautumėte informacijos. Jis turėtų skambėti taip: „Man labai patiko susipažinti su tavimi. Turėjome tris tikrai smagius pasimatymus, bet man sunku tave perprasti. Ar aš tave dominu? Ar manai, kad aš esu tas žmogus, su kuriuo galėtum toliau susitikinėti?“.

Tiesą sakant, visa tai vis dar skamba sudėtingai.

Galėčiau apie tai kalbėti dar devynias valandas, nes kiekvienas pasimatymas yra strategija. Tai ir sąmoningumas, ir užtikrintas pažeidžiamumas, ir tikslas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją