1. Jeigu sutuoktiniai nuolatos ginčijasi, vadinasi, netinka vienas kitam.

Netiesa. Atvirkščiai – ginčai tik įrodo, kad poros santykiai visiškai normalūs. Juk tam, kad konfliktas būtų išspręstas, būtina jį įvardyti ir aptarti. Žinoma, negalima aptarinėti kiekvieno karto, kai buvo nesuplauti indai ar išmėtytos kojinės. Tačiau laimingos ir tvirtos santuokos pagrindas – sveika kritika ir gebėjimas susitaikyti.

Anot psichologų, visos pastabos turėtų būti kompensuojamos komplimentais santykiu 1:5. Tarkime, kai vyras pasako mylimajai aštrų žodį „nenormali“, vėliau turi ištarti 5 švelnius ir meilius komplimentus: „gražuolė“, „mieloji“, „brangioji“ ir kt. Jeigu kritikos ir komplimentų santykis sumažėja iki 1:3, tuomet reikėtų susimąstyti.

2. Santuoka bus tvirta, jeigu iki vestuvių kartu gyvensite gana ilgai.

Ir tiesa, ir mitas. Jeigu pripratote, kad partneris nuolatos namie išmėto kojines, tai dar nereiškia, jog visa, kas gali nutikti blogiausia šeimyniniame gyvenime, jau praeityje. Jeilio universitete atlikti tyrimai parodė, kad poros, kurios gyvena kartu iki santuokos, išsiskiria du kartus dažniau nei tos, kurios apsigyvena po vienu stogu tik po tuoktuvių.

Kai žmonės be oficialių įsipareigojimų gyvena kartu, jie vienas kitam nėra tokie reiklūs. Tačiau kai pora susituokia, pradeda galvoti: „Ištekėjau (vedžiau) ne už to(-ą), apie kurį(-ią) svajojau.“ Kai kurie psichologai mano, kad nebūtina kartu gyventi iki santuokos, tačiau privaloma mylėtis.

3. Po vestuvių galima pamiršti visus malonumus.

Ir tiesa, ir mitas. Dauguma jaunų žmonių mano, kad po vestuvių gyvenimas tampa rutina, tačiau jie nepagalvoja, jog viskas priklauso tik nuo jų. Taip, sukūrus šeimą vietoj triukšmingų vakarėlių teks vaikštinėti po parką su savo atžalomis, tačiau tai – malonumas ir šviesios gyvenimo akimirkos.

4. Po tuoktuvių mylėsitės kur kas rečiau.

Netiesa. Iš tikrųjų po tuoktuvių neverta jaudintis dėl lytinio gyvenimo. Remiantis atliktais tyrimais, sutuoktiniai mylisi kur kas dažniau už tuos, kurie tiesiog gyvena kartu. Negana to, dauguma atliktų apklausų parodė, kad susituokusios poros meilės guolyje jaučiasi laimingesnės už oficialiai neįsipareigojusius partnerius.

Galbūt taip yra dėl to, kad asmenys, kurie susituokė, tai darė sąmoningai ir iš meilės. Tačiau tie, kurie gyvena nesusituokę, užsiima lytiniais santykiais iš įpročio ir nuolatos ieško naujo pretendento gyvenimui kartu.

5. Santuoką sutvirtina vaikai.

Ir tiesa, ir mitas. Darnias poras atžalos išties suartina. Tačiau nejaugi tikrai manote, kad naktimis verkiantis kūdikis ir nuolatinis sauskelnių keitimas gali sutvirtinti santuoką? Nereikia apie tai nė svajoti. Deja, atsiradus mažyliui, sutuoktinių tarpusavio santykiai labai pasikeičia.

Todėl kai kurioms poroms po vaiko gimimo pašlijusių santykių nepavyksta atkurti per visą likusį gyvenimą. Jeigu jūsų santykiai įtempti, tuomet nesitikėkite, kad kūdikis jus suartins. Labiau tikėtina, kad naujas šeimos narys nutolusius vienas nuo kito tėvus visiškai išskirs.

6. Jungtuvės – nenatūralus dalykas.

Netiesa. Tikriausiai ne kartą teko girdėti, kad santuoka – žmonių išgalvotas būdas norint priversti įsipareigoti partnerį. Anot specialistų, viengungiai vyrai norėtų, jog tai būtų tiesa. Juk jų pasąmonė tarsi užprogramuota apvaisinti kuo daugiau patelių.

Pastaruoju metu vis dažniau galima pastebėti, kad ir dailiosios lyties atstovės nemoterišku elgesiu ardo santuoką. Po vestuvių kai kurios moterys gana aršiai pradeda demonstruoti savo nepriklausomybę, savarankiškumą ir finansinę laisvę. Tačiau bažnyčios ir visuomenės požiūriu santuoka – šventa vyro ir moters sąjunga, kai gimsta vaikai.

7. Tuoktuvės stiprina sveikatą.

Tiesa. Britų žurnale neseniai buvo išspausdintas straipsnis, kuriame teigiama, kad 40 m. viengungiai miršta dukart dažniau, nei susituokę vyrai. Anot mokslininkų, santuokos saitais įsipareigojusius stipriosios lyties atstovus rečiau kamuoja peršalimo ligos, galvos ir nugaros skausmai.

Oslo universiteto darbuotojai teigia, kad jei šalia vyro yra protinga moteris, tuomet jos sutuoktiniui sumažėja rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Taip yra dėl to, kad išmintinga dailiosios lyties atstovė rūpinasi savo partneriu ir stengiasi apsaugoti jo nervų sistemą nuo bet kokio streso.

8. Jeigu sutuoktiniai geba išsaugoti romantiką, tuomet santuoka trunka ilgiau.

Ir tiesa, ir mitas. Beveik visi vyrai gali ramiai praeiti pro gėlių kioskelius, nes šie jiems nekelia jokių emocijų. Didžiojoje Britanijoje atlikti tyrimai įrodė, kad daugumai porų kur kas svarbesnis tarpusavio supratimas, partnerio gebėjimas prisiimti atsakomybę nei gėlės ar prisipažinimas, kad jie vienas kitą myli.

Yra žmonių, kurių romantika visiškai nežavi, todėl jiems ji nebūtina. Santuoka bus ilga ir laiminga tuomet, kai partneriai gerbs vienas kitą. Romantiškos meilės apraiškos galimos, tačiau nepatariama ilgalaikių santykių grįsti vien tik švelniais jausmais.

9. Dėl skyrybų kaltas vienas partneris.

Netiesa. Jeigu norite, kad jūsų sode žydėtų gėlės, o gaminami patiekalai būtų kaskart gardesni, reikia tam skirti nemažai laiko ir dėmesio. Tą patį reikia daryti ir susituokusiems asmenims. Juk nuolatos keičiasi ne tik sutuoktinių reikalavimai, bet ir jų poreikiai.

Yra partnerių, kurie tik po daugybės bendrų santuokos metų suvokia, kad yra visiškai skirtingi ir stebisi, kaip galėjo kartu išgyventi tiek metų. Dėl pašlijusių santykių neverta kaltinti tik savęs. Santuoka ir skyrybos – dviejų žmonių reikalas, todėl priimant sprendimą tuoktis ar skirtis dalyvauja du asmenys. Vadinasi dėl nepalankiai susiklosčiusios situacijos kalti abu sutuoktiniai.

10. Dabar beveik visos santuokos baigiasi skyrybomis.

Ir tiesa, ir mitas. Tikrai ne visos, tačiau didžioji dauguma. Remiantis statistikos duomenimis, Lietuvoje iš 19 000 santuokų išsiskiria 10 000 porų. Tai reiškia, kad šiek tiek daugiau nei pusė santuokų suyra.

11. Susituokusiems vyrams kur kas sunkiau gyventi nei ištekėjusioms moterims.

Netiesa. Santuokos saitais susaistyti partneriai dažnai gyvena ilgiau ir laimingiau už bendraamžius, kurie nėra susituokę. Negana to, santuokos saitais susisaistę žmonės daugiau uždirba ir yra sveikesni.

12. Stipriosios lyties atstovams reikia mažiau nei moterims.

Ir tiesa, ir mitas. Per Londono universitete atliktą tyrimą buvo apklausta 4 500 vyrų ir moterų. Paaiškėjo, kad pastarosios santuoka džiaugiasi labiau nei stipriosios lyties atstovai. Vyrai psichologiškai būna stabilesni tuomet, kai gyvena su partnere, bet yra nesusituokę.

Stipriosios lyties atstovams svarbu jaustis laisviems, netgi tuomet, jei jie yra įsipareigoję. Dauguma psichologų tvirtina, kad pas juos į konsultacijas ateina tik oficialiai susituokę vyrai. Tačiau ištekėjusios dailiosios lyties atstovės į psichologus kreipiasi kur kas rečiau nei vienišos jų bendraamžės. Be to, dauguma moterų specialistams skundžiasi, kad partneriai nenori jų vesti.

13. Prieš kuriant šeimą būtina pasirūpinti stabilia finansine padėtimi.

Netiesa. Iš tikrųjų apie tai turėtų pagalvoti vyrai, bet ne gražiosios lyties atstovės. Tam, kad žmogus taptų finansiškai nepriklausomas ir pasiektų karjeros aukštumų, reikia ne vienų metų. Tačiau jei moterys apie tai galvos, tuomet mainais už pinigus ir karjerą paaukos savo gražiausius metus, jaunystę ir grožį.

Visus geriausius iš gamtos duotus dalykus jos išmaino į karjerą ir mokslus, nors nėra užtikrintos, kad tikrai pasieks tai, ko trokšta. Dėl šios priežasties vėliau dailiosios lyties atstovės negali rasti antrosios pusės, nes tampa pernelyg išmintingos ir ambicingos.

Jaunystėje merginoms labai svarbią vietą gyvenime užima meilė ir asistavimas. Tačiau jei jos tuo metu yra nusprendusios, kad šeimą kurti dar per anksti, tuomet pradeda dažnai keisti partnerius.

14. Išsilavinusios dailiosios lyties atstovės kur kas ilgiau ieško išrinktojo, todėl joms būna sunku ištekėti.

Netiesa. Galbūt anksčiau taip ir buvo, tačiau šiandien išsilavinusios ir protingos moterys turi kur kas daugiau šansų sėkmingai ištekėti nei tos, kurių galvoje siaučia vėjai.

Amerikiečių profesorius Charles’as Hill’as ištyrė 2 000 porų, kurios susituokę išgyveno 25 m. Tai jam padėjo sukurti sėkmingos santuokos formulę: „Nekurkite šeimos ir neįsimylėkite partnerio, kuris yra patrauklesnis už jus. Šeimą kurkite su žmogumi, kuris panašus į jus intelektu ir amžiumi. Svarbiausia – kuo daugiau ir kuo dažniau mylėkitės“, – sako profesorius.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!