Teoriškai makšties gleivinė išskiria drėgmę, o jei sudrėko daugiau, nei įprastai, tai rodo, kad moteris nusiteikusi seksualinei sueičiai, aiškina Jeilio Medicinos fakulteto akušerijos, ginekologijos ir reprodukcijos kuro dėstytoja, daktarė Mary Jane Minkin.

Kaip rašoma womenshealthmag.com, makšties sausumas intymių santykių metu galimas dėl daugelio priežasčių.

Ginekologė Jessica Shepherd įsitikinusi – makšties sausumo seksualinių santykių metu problema yra dažnesnė, nei moterims atrodo. Ji tikina: „Jei makštis nesudrėksta iki reikiamo lygio, tai – ne rodiklis, kad jums kažkas negerai, to priežastis gali būti jūsų asmeninė anatomija ar netgi bakterinė vaginozė.“

Daktarė J. Shepherd pataria naudoti lubrikantą, jei jaučiate, kad intymių santykių metu makštis yra per sausa. „Lubrikantai žmonėms asocijuojasi su senatve arba įsitikinimu, kad tada kažkas negerai. Noriu panaikinti šią stigmą“, – sakė ji.

J. Shepherd pabrėžė: lubrikantas – lengvas ir paprastas būdas sudrėkinti makštį, kai to norisi.

Yra daugybė makšties sausumo priežasčių, jos ne visada aiškios.
Štai keliolika dažniausių makšties sausumo priežasčių:

1. Jūsų makštis natūraliai mažiau sudrėksta

Įdomus faktas – medikės J. Shepherd teigimu, kiekvienos moters makštis, lytiškai susijaudinus, sudrėksta skirtingai. Lygiai kaip sporto klube vieni prakaituoja stipriau, kiti silpniau, kaip pagimdžiusių moterų organizme pasigamina skirtingas pieno kiekis, taip ir makšties sekrecijos kiekis skiriasi. Pasak jos, vienų moterų makštis sudrėksta nedaug, kitų – vidutiniškai, trečių – stipriai. Jeigu jūs priklausote pirmųjų kategorijai, naudokite lubrikantus.

2. Per trumpos įžanginės glamonės

Asociatyvioji nuotr.

Tikriausiai ne kartą matytas sekso scenos scenarijus filmuose – bučinį ir orgazmą skiria maždaug 30 sekundžių; tikriausiai bent kartą pagalvojote: „Kaip gi jai pavyko?“ Atsakymas – nepavyko.

„Jei moteris skundžiasi, kad sekso metu makštis per mažai sudrėksta, pirmiausia paklausiu: „Ar pakanka įžanginių glamonių?, – teigia M. J. Minkin.

Jeigu seksas jums nuobodus, pabodęs, jei nejaučiate ryšio su partneriu, neabejotinai sudėtingiau pajusti lytinį susijaudinimą ir sudrėkti (primename, kad makšties sausumui yra kur kas daugiau priežasčių, kurios nesusijusios su libido ar trauka partneriui).

3. Jums – bakterinė vaginozė

Jaučiate, kad esate pasirengusi seksualinei sueičiai, tačiau akivaizdžiai makštis sausesnė, nei įprastai? Daktarė J. M. Minkin aiškina: „Dėl makšties infekcijų konkrečiau – dėl bakterinės vaginozės gali atsirasti vaginos sausumas.“ Yra tikimybė, kad bakterinės vaginozės simptomas tebus makšties sausumas, vis tik greičiausiai jausite dar ir niežulį. Jeigu kyla abejonių, kad jums – bakterinė vaginozė, apsilankykite pas gydytoją.

4. Maitinate krūtimi

Nėštumo ir gimdymo metu moters organizme vyksta didžiuliai hormonų pokyčiai. Hormonai kinta ir tada, kai moteris maitina krūtimi: hormonas prolaktinas stimuliuoja pieno gamybą, taigi, žindančių moterų organizme yra didelis prolaktino lygis. Pasak specialistų, padidėjus prolaktino, organizme gali sumažėti estrogeno. Laimė, specialistų teigimu, maitinant krūtimi visiškai saugu naudoti makšties lubrikantą.

5. Jums – perimenopauzė arba menopauzė

Įžengus į penktą dešimtį (kartais netgi įpusėjus ketvirtą dešimtį) kiaušidės ima gaminti mažiau estrogeno, makšties sienelių audinys darosi plonesnis ir sausesnis. Būtent tada gali prireikti naudoti makšties lubrikantus mylintis.

6. Vartojate kontraceptines piliules

Estrogenas – hormonas, kuris skatina lubrikaciją, tad visiškai tikėtina, kad vartojant kontraceptines tabletes, moterys gali susidurti su padidėjusiu makšties sausumu, aiškina daktarė M. J. Minkin. Vėlgi patarimas – naudoti lubrikantus. Kitas sprendimas – pasitarti su savo ginekologu, galbūt jums parinks kitas, labiau tinkančias kontraceptines piliules.

7. Vartojate medikamentus, kurie sukelia makšties sausumą


Daugybė vaistų turi įtakos makšties būklei, taigi, ir jos sausumui. Pirmiausia – antihistamininiai preparatai.

„Kai moterys vartoja preparatus nuo alergijos, jos gali pastebėti, kad pasausėjo makšties kanalas ir sumažėjo makšties lubrikacija“, – sakė J. Shepherd.

Retinoidų grupei priklausantys preparatai nuo spuogų, nuo aknės mažina riebalų išsiskyrimą ir susiaurina riebalų liaukas. Geriant tokius preparatus, pasausėja oda, akys, nosies vidus, taigi, ir makštis.

Antidepresatai mažina seksualinį libido. Jie, pasak medikų, veikia panašiai kaip minėtas prolaktinas, todėl mažina estrogeno gamybą.

8. Jums tuoj prasidės mėnesinės

Galbūt pastebėjote, kad menstruacijų ciklo metu makšties drėgnumas kinta. ;po ovuliacijos, artėjant menstruacijoms, galimas (ir tikėtinas) didesnis makšties sausumas. „Prasidedant menstruacijoms, organizme būna žemas estrogeno ir progesterono lygis, dėl to atsiranda makšties sausumas“, – aiškino daktarė Jennifer Wider.

9. Naudojate vandens pagrindo lubrikantą

Lubrikantų paskirtis – drėkinti makštį. Tiesa, J. Wider teigimu, vandens pagrindo lubrikantai greičiau džiūsta. Būtent todėl norėsis vėl pasitepti lubrikantu ir atrodys, kad jūsų makštis sausesnė, nei iš tiesų yra.

10. Makšties sausumui turi įtakos vienokia ar kitokia liga

Skydliaukės funkcijos sutrikimai, imuninės sistemos sutrikimai, kaip antai, autoimuninė liga – Sjogreno sutrikimas, sukelia akių gleivinės ir burnos sausumą, tad, savaime suprantama, didina ir makšties sausumą. Jei kažkuo sergate ir jaučiate, kad tai turi įtakos jūsų seksualiniam gyvenimui, nedvejodamos pasitarkite su savo gydytoju.

11. Darote makšties praplovimus

Sveikatos apsaugos specialistai įspėja – makšties praplovimai, ypač dažni, gali sukelti makšties sausumą, ją sudirginti. Tai – tik viena iš priežasčių, kodėl patartina atsisakyti makšties praplovimų. Kitos priežastys: išplaunamos gerosios bakterijos, didėja pH lygis, susidaro palanki terpė blogosioms bakterijoms daugintis. Kitaip tariant, susidaro palanki terpė įsimesti infekcijoms.

12. Rūkote

Makštis sudrėksta, kad į dubens sritį priteka daugiau kraujo. „Dėl rūkymo prastėja kraujotaka. Pasak J. Sheperd, tokiu atveju į dubens sritį priteka mažiau kraujo, todėl sumažėja vaginos lubrikacija. Turbūt nereikia vardinti daugiau priežasčių, kodėl patartina atsisakyti žalingo rūkymo įpročio.

13. Išgyvenate stresą

Savaime suprantama, lytinis susijaudinimas ir sudrėkusi makštis – praktiškai neįmanomi dalykai, jei jaudinatės, esate pervargusios, jei galvoje sukasi daugybė minčių. Vertėtų išbandyti pratimų, galbūt padaryti jogos asanų, kurios skatintų nusiraminti, atsipalaiduoti – tada ir seksualinis geismas sustiprės.

Tiesa, nervų, psichinio pobūdžio ligos, kaip antai, depresija, turi įtakos libido. „Žmogaus seksualiniam geismui, arba libido, didelį poveikį daro depresija, kadangi ši liga slopina aktyvumą, gebėjimą patirti malonumą“, – teigė Wider.

Serotonino gamybą smegenyse skatinantys medikamentai neretai irgi slopina libido, tuo pačiu mažėja makšties sudrėkimas. Jeigu jums – depresija arba vargina makšties sausumas, jei jaučiate dėl to diskomfortą, būtinai pasitarkite su savo gydytoju ir aptarkite galimus sprendimus.

14. Geriate per mažai vandens

Taip, puikiai žinote – reikia gerti daugiau vandens (per dieną rekomenduojama išgerti 1,5–2 l vandens). Jei organizmui trūksta skysčių, tai turi įtakos ir makšties būklei, t. y. jos sausumui. „Dehidratacija sukelia makšties sausumą lygiai taip, kaip odos kitose kūno vietose sausumą“, – aiškina Wider.

Be to, dėl dehidratacijos gali susilpnėti seksualinis geismas, o tai – dar viena makšties sausumo priežastis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)