Niujorko mokslininkų tyrimai leidžia manyti, kad galbūt šių galimybių buvo per daug, nes didelė dalis šių moterų, kurioms dabar yra 33-46 metai, neturi vaikų.

“X kartos” atstovėmis vadinamos moterys, gimusios 1965-1978 m. Tuo metu prasidėjo nauja era, suteikusi moterims galimybę įgyti išsilavinimą ir kopti karjeros laiptais. Tačiau dabar atrodo, kad jos per daug dėmesio skyrė karjerai ir neturėjo laiko gimdyti vaikų.

Leidinyje “The Sunday Times” publikuoti tyrimai, kuriuos atliko JAV Karjeros politikos centras, atskleidė, kad 43 proc. universitete studijavusių “X kartos” moterų neturi vaikų, nors trys ketvirtadaliai jų gyvena su ilgalaikiais partneriais.

Tyrėjai apklausė 3000 universitetą baigusių amerikiečių vyrų ir moterų. Tokį patį tyrimą jie atliko ir Didžiojoje Britanijoje. Paaiškėjo, kad abiejų šalių rezultatai buvo beveik identiški. Visgi liko neaišku, kodėl šios moterys nusprendė neturėti vaikų - ypač turint omenyje, kad daugelis jų yra ištekėjusios arba gyvena su partneriu.

Tyrimo vadovė Lauren Leader-Chivee teigė, kad “X kartos” moterų motinos buvo paveiktos feministinės revoliucijos ir ragino savo dukteris siekti karjeros aukštumų.

Pavadinimą “X karta” 6-ojo dešimtmečio pradžioje sugalvojo “Magnum” fotografas Robert Capa. Vėliau jis taip pavadino savo nuotraukų ciklą apie jaunus vyrus ir moteris, kurie augo po Antrojo pasaulinio karo.

“Mes pavadinome šiuos žmones nežinoma karta, “X karta”, ir netrukus suvokėme, kad turime kur kas daugiau, nei mūsų talentai ir piniginės pajėgia susidoroti”, - teigė R. Capa.

Šis terminas buvo paminėtas ir 1964 m. tyrime, kurį atliko Jane Deverson ir žurnalas “Woman’s Own”. Tyrimo tikslas buvo išsiaiškinti to meto paauglių vertybes. Paaiškėjo, kad to meto paaugliai “miega kartu nesusituokę, nebuvo mokomi tikėti Dievu, nemėgsta Karalienės ir negerbia savo tėvų”.

Vėliau šį terminą dar labiau išgarsino kanadiečių autoriaus Douglas Coupland romanas “X karta: pasakojimai akceleracijos visuomenei” (1991 m.) apie 9-ojo dešimtmečio pabaigos jaunimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)