Tyrėjai išanalizavo 670 amerikiečių specialistų atsakymus ir sudarė laimingiausių bei nelaimingiausių darbuotojų profilius. Jie taip pat išsiaiškino, su kokiomis problemomis susiduria tie, kam sunkiai sekasi derinti šeimą ir karjerą.

Laimingų ir nelaimingų žmonių profiliai

Spėkite, kas laimingesni - vyrai ar moterys? Tyrimai parodė, kad tiek darbe, tiek namuose laimingesni yra vyrai. Jie maždaug ketvirtadaliu laimingesni darbe ir 8 proc. laimingesni namuose. Net 75 proc. vyrų teigė nesunkiai suderinantys darbą ir asmeninį gyvenimą.

Tad kas tas laimingasis, trykštantis laime ir darbe, ir namuose?

Jam 39-eri, jis vedęs, jo šeimos metinės pajamos yra 150-200 tūkst. dolerių, jis dirba vadovaujamą darbą, turi vieną mažą vaiką ir žmoną, kuri dirba pusę dienos.

O kas jaučiasi nelaimingiausias?

Jai 42-eji, ji netekėjusi, jos metinės pajamos nesiekia 100 tūkst. dolerių, ji dirba specialaus išsilavinimo reikalaujantį darbą (pavyzdžiui, yra gydytoja ar advokatė).

“Akivaizdu, kad derinti šeimą ir karjerą moterims yra kur kas sunkiau nei vyrams. Ši statistika atspindi realybę, kuri yra tokia: moterys dirba taip pat aktyviai kaip vyrai, bet grįžusios namo dar turi atlikti begalę darbų, kurie vis dar laikomi jos pareiga”, - teigė psichoterapeutė Gilda Carle.

Nelygybė prasideda namuose

Statistika rodo, kad didžioji dalis namų ruošos darbų dažniausiai gula ant moters pečių:

Veikla Moterys Vyrai
Skalbimas 62% 31%
Maisto gaminimas 56% 29%
Namų tvarkymas 53% 25%
Maisto pirkimas 61% 33%

Vyrams lengviau ir darbe

Vyrams, ypač nevedusiems jauniems profesionalams, dvigubai dažniau nei moterims pavyksta derinti karjerą ir asmeninį gyvenimą. Palyginus su bendradarbėmis, šie vyrai yra 25 proc. labiau linkę daryti pertraukėles, kurių metu užsiima asmenine veikla. Į vyrų ir moterų užsiėmimus, tarp kurių pastebėtas didžiausias skirtumas, įeina ir veikla už darbovietės ribų:

Pietūs: 5 proc. punktų skirtumas (vyrų naudai).
Pasivaikščiojimai: 7 proc. punktų skirtumas.
Fiziniai pratimai: 8 proc. punktų skirtumas.
Rūkymas: 11 proc. punktų skirtumas.
Seksas: 11 proc. punktų skirtumas.

Štai dar vienas svarbus faktas, iliustruojantis skirtumus tarp vyrų ir moterų: vyrai yra 35 proc. labiau linkę daryti pertraukėles, skirtas “tiesiog truputį atsipūsti”.

Pusiausvyros tarp darbo ir šeimos nebuvimas kenkia sveikatai

Žmonės, kuriems nepavyksta derinti šeimos ir karjeros, gali susidurti su rimtomis problemomis. Beveik 87 proc. respondentų teigė, kad tai neigiamai veikia jų sveikatą. Moterų sveikata nukenčia labiau nei vyrų.

Nusiskundimai Moterys Vyrai
Stresas 67% 58%
Galvos skausmai 54% 43%
Raumenų įtampa 44% 34%
Svorio augimas 44% 37%
Depresija 29% 28%

“Mūsų tyrimai rodo, kad norėdami pagerinti savo sveikatą ir savijautą, dar turime daug ką nuveikti”, - sakė tyrimus atlikusios kompanijos “Captive Network” prezidentas Mike DiFranza.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją