Išdrįskim pasakyti, kokius šiltus jausmus jaučiam. Negailėkime gerų žodžių, paskatinimo, pagyrimo, komplimento artimiems, ar net mažiau pažįstamiems ir net visai nepažįstamiems žmonėms. Netiesa, kad dažnai kartojami geri žodžiai nusitrina ir nebetenka prasmės. Labai svarbu, ne ką sakome, o kaip ir ką tuo metu jaučiame, nes būtent emocija, kurią sudedam į žodžius ir atlieka visą magišką veiksmą.

Pabandykite tokį eksperimentą. Per dieną reikia pasakyti bent po 3 komplimentus/pagyrimus/gerus žodžius pažįstamiems žmonėms. Jei išdrįsite, pabandykite pasakyti tinkamoj situacijoj gerą žodį ir nepažįstamam žmogui – nesunku pagirti kažkieno šaliką, rankinę ar atliktą darbą – priežasčių geriems žodžiams visuomet taip daug… Svarbu tai daryti be lūkesčių, kad jums už tai bus atlyginta. Tiesiog darykite tai dėl savo paties smagumo. Pastebėsite, kokios teigiamos emocijos jums su kaupu grįžta iš dėkingų žmonių ir kaip jos nuskaidrina bet kokią dieną.

Trumpa dienos apžvalga ir padėka prieš miegą

Paskutinis, bet ne mažiausiai svarbus momentas kuriant pozityvią dieną yra laikas prieš miegą. Sako, kaip nusiteikę užmigsime, su tokia nuotaika ir pabusime. Manau, kad tiesos šiame pasakyme yra nemažai. Štai kodėl labai verta prieš užmiegant trumpai mintyse apžvelgti gražiausius dienos momentus ir už juos padėkoti, įvertinant visus kad ir mažus teigiamus dalykus, kurių galėjo ir nebūti. Užmigę su tokiomis emocijomis, iš ryto garantuotai atsikelsime daug geresnės nuotaikos, o dėkingumas pamažu taps geru įpročiu.

Papildomos priemonės nuotaikai pakelti

Kartais taip nutinka, kad net ir propaguojant pozityvų gyvenimo būdą, nuotaika susvyruoja, apima kažkoks liūdesys ar apatija, o įkvėpimas kažkur pradingsta. Visatoje viskas eina ciklais, ratu – taip pat ir žmogaus emociniai, intelektualiniai ir fiziniai bioritmai. Taigi tokie svyravimai yra visiškai normalūs tam, kad būtų sukurtas balansas, pusiausvyra.

Tokiais atvejais griebiuosi vieno iš žemiau išvardintų, išbandytų ir tikrai veiksmingų įrankių.

Mėgstamų dalykų sąrašas

Visiškai paprastas, bet labai smagus būdas pasikelti ūpą yra susidaryti džiaugsmą jums keliančių dalykų sąrašą. Tuomet, kai nuotaikos nėra, šį sąrašą išsitraukiam, skaitom, jaučiam daug teigiamų emocijų, o perskaitę būtinai bent pora dalykų iš sąrašo atliekame ir nuotaika būtinai pasitaiso.

Mano sąraše yra apie 60 punktų. Pasidalinsiu kai kuriais iš jų, linkėdama pratęsti jų pildymą tokiais, kurie teikia daugiausia džiaugsmo jums patiems.

Pabusti su saule ir paukščių čiulbėjimu
Užmigti mylimojo glėbyje ar ant krūtinės
Stovėti ant scenos, kai tau visi ploja ir džiūgauti iš pasididžiavimo
Įkvėptai kelias valandas tapyti, pamiršus viską pasaulyje
Įkvėptai rašyti laišką ar straipsnį
Šviežiai nupjautos žolės kvapas
Eiti basai per paplūdimio smėlį, kai seniai nebuvai prie jūros
Bepriežastinės laimes pliūpsniai ir akimirkos, kai norisi verkti iš dėkingumo
Laikyti ant rankų kūdikį ar mažą vaiką
Draugiško artumo akimirkos atvirai šnekantis su artimu žmogumi
Dvasinės ramybės ir harmonijos akimirkos, kai esi dabar ir čia
Klausytis sentimentus keliančių dainų, jas dainuoti
Gaminti kažką naujo, kai skaniai gaunasi
Netikėtai gauti gėlių ar dovanėlę
Ilgai miegoti ryte, kai nereikia niekur skubėti arba pabusti pora valandų anksčiau ir suprasti, kad dar gali pamiegoti
Sėdėti šiltai prie židinio, kai už lango žiema arba lyja lietus ir ilgai žiūrėti į ugnį
Klausytis krioklio, medžių ar jūros ošimo
Šokinėti jūroj per bangas
Važiuoti mašina per kalniukus, kai suspaudžia papilvę
Mėgautis mėgstamu patiekalu, ypač išalkus
Žiūrėti įkvepiantį filmą
Romantiškas vakaras žvakių šviesoje
Gulėti vonioje ar džiakuzi su putomis, su knyga ir su muzika
Gulėti ir žiūrėti į krentančias žvaigždes bei galvoti norus
Aromaterapinis masažas ir SPA procedūros
Nusipirkti naujų labai tinkančių rūbų
Netikėtas komplimentas ar žinutė su gražiais žodžiais, prisipažinimais
Užtarnautas poilsis po sunkaus darbo ir atostogos
Keliauti ir atrasti naujas šalis

ir taip toliau, ir taip toliau….

Įkvepiantis filmas

Vienas dalykas iš aukščiau išvardinto sąrašo mane pakrauna itin efektyviai. Tai įkvepiantys dokumentiniai ir grožiniai filmai – prasmingi, motyvuojantys, įdomūs. Jei jaučiu, kad trūksta polėkio, visuomet periodiškai peržiūriu savo kelis mylimiausius ar dar paieškau naujų – tai visuomet suteikia naujų jėgų eiti į priekį. „The Secret“, „You can heal your life“, „Amelija iš Monmartro“ su savo mažų kasdienių stebuklų magija, senos mielos rusiškos komedijos man kaip tik vieni tokių, bet šiaip jų yra labai daug. Susidarykite savo mylimiausių sąrašą ir žiūrėkite juos, kai bus liūdna.

Pasitikime liūdesį kaip draugą

Kartais priešintis liūdesiui ar bandyti jį visaip nusipurtyti – tiesiog beprasmiška. Daug lengviau priimti jį kaip brangų svečią ir pasinaudoti jo teikiamais pliusais. Liūdesys kartu su savimi visuomet atsineša vienatvę, o, gyvenant įtemptu ritmu, ne visuomet turime pakankamai progų pabūti su savimi. Taigi, kai liūdna, turime galimybę apmąstyti kertinius, esminius dalykus savo gyvenime ar tiesiog pabūti tyloje. Tai ne visada yra blogai.

Dėkingumo magija

Dėkingumas yra stebuklingas įrankis, padedantis kurti gerą nuotaiką ir visapusišką gerovę. Apie tai išsamiai rašiau savo straipsnyje „Dėkingumo magija“. Jeigu jums bloga nuotaika, jeigu nejaučiate įkvėpimo, jeigu tai jau užsitęsęs jūsų emocinis būvis – vadinasi jūsų gyvenime tiesiog trūksta dėkingumo.

Pradėkite dėkoti ne tik apžvelgdami gerus nutikusius dalykus prieš miegą, bet rašykite dėkingumo dienoraštį – kasdien po 10 naujų dalykų, už kuriuos esate dėkingi. Dėkokite visiems ir už viską – sau, savo kūnui, savo protui ir sielai, savo šeimai, Visatai, už viską, kas jus supa, nes visa tai yra jums dėl kažkokios priežasties reikalinga. Toks dėkingumu pagrįstas požiūris – šimtaprocentinis ginklas prieš bet kokią blogą nuotaiką ir nesėkmes.

Esu tikra, kad yra dar ne vienas pozityvios dienos formavimo įrankis – kiekvienam jis gali būti vis kitoks. Linkiu atrasti savo ritualus ir juos atliekant gyventi su šypsena, gera nuotaika ir dėkingumu – tiesiog už tai, kad esame.