Kolegos tik pečiais patraukė, o man buvo skaudu: neturėdamas nei patirties, nei išskirtinių gebėjimų, jis vadovaus būreliui moterų vien dėl to, kad yra vyras.” Kopdama karjeros laiptais Raimonda staiga atsitrenkė į stiklines lubas — nematomas, tačiau trukdančias gabiai darbuotojai būti paaukštintai.

Esi apie tai girdėjusi — kad kai kuriose įmonėse net sumaniausiai moteriai beveik neįmanoma prasimušti? Ji gali pasiekti tam tikrų profesinių laimėjimų, bet karjerą teks pamiršti, nes taip nori bosas. Tai korporatyvinės politikos elementas pagal nutylėjimą: vadovaujamas pozicijas turi užimti vyrai. Vadinasi, gabiai darbuotojai kopti laipteliais labai slidu, o aukščiausia pakopa — nepasiekiama.

(Ne)džentelmenų klubas

Nenusimink, objektyviai argumentuoti, kodėl moteris negali vadovauti padaliniui ar firmai, bosai neįstengia. Psichologų teigimu, priešiškas nuostatas jie kuria vadovaudamiesi stereotipais, beje, absoliučiai vyriškais. Štai keli jų: moterys kvailos, jos nesugeba logiškai mąstyti, yra per daug emocionalios, joms svarbiausia vaikai, šeima, o ne darbas, jos neatskiria profesinių santykių nuo asmeninių, supanikuoja konkurencijos bei konfrontacijos sąlygomis, mėgsta keršyti, greitai netenka pusiausvyros. Bet juk esama įvairių charakterių moterų (kaip, beje, ir vyrų).

Maža to, vyrai kartais susipainioja tarp prieštaringų nuomonių. Jei moteris dirba prasčiau, ji — lengvabūdė, jei labai gerai — fanatikė, neleidžianti kolegoms atsipalaiduoti. Iš kur vyrų galvose atsiranda tokie stereotipai? “Suveikia atspindžio mechanizmas, — aiškina psichologė Julijana Pučkova. — Pavyzdžiui, vyras, manantis, kad turi kontroliuoti savo jausmus bei tramdyti emocijas, niekada nepasitikės žmogumi, kuris yra jo trūkumų, kitaip tariant, jausmingumo, atspindys. O tokios dažniausiai yra moterys.”

Tik nesumanyk darbe manipuliuoti posakiu, kad moterys atkeliavo iš Veneros, o vyrai — iš Marso. Šio teiginio nesupras nė vienas profesionalas. Juo dažnai dangstosi tik tie, kurie apskritai nelinkę į darbą priimti silpnosios lyties. Jeigu pa-analizuotume mokslo tyrimus, būtų aišku: kai kalbame apie darbą, vyrų ir moterų skirtumų ne tiek jau ir daug.

Šuolio nestabdyti!

Žmogaus resursų specialistai pripažįsta: moteriškai vadybai būdinga daugybė pranašumų. Kai kurie vyrai turėtų moterims pavydėti nuojautos, gebėjimo greitai perprasti šiuolaikinio verslo subtilybes. Moterys atidžiau atlieka užduotis, atsakingiau priima sprendimus, sąžiningiau vykdo įsipareigojimus. Be to, jos geba ilgiau dirbti sudėtingomis sąlygomis, yra daug jautresnės, todėl geriau perpranta ne tik darbuotojų, bet ir partnerių bei konkurentų elgesį.

Žinoma, ir tarp vadovių esama tokių, kurios mano, kad jų ambicijos bei interesai svarbesni nei kompanijos gerovė. Esama ir konfliktiškų, griaunančių darbinę atmosferą, bet tai, kaip jau minėta, labiau sietina su charakteriu, bet ne lytimi.

Daugybė pavyzdžių liudija: kai kalbame apie verslą, nėra moterų ar vyrų — yra diletantai ir profesionalai. Sėkmingai dirbantys žmonės panašūs — jie atsakingi, lankstūs, pasirengę pokyčiams, gebantys greitai spręsti konfliktus ir atsispirti spaudimui. Problemų kyla, kai vadovas ima elgtis kaip vyras ar moteris, o ne kaip vadovas.

Kompanija “Accenture” apklausė 1200 aukštos kvalifikacijos vadybininkų iš Šiaurės Amerikos, Europos bei Azijos. Stiklinių lubų problemą pripažino 70 proc. moterų ir 57 proc. vyrų. Tyrimų duomenimis, išsivysčiusiose pasaulio šalyse moterys sudaro 20—40 proc. vadovų. Lietuvai irgi nėra kuo puikuotis — moterų tarp įmonių vadovų yra vos ketvirtadalis.

Kaip pramušti stogą?

Neskubėk dėl stiklinių lubų kaltinti vien vyrų. Mokslininkės Shanon L.Goodson teigimu, moterys taip pat prisideda jas formuojant. Mat karjeristės nėra vieningos. Tos, kurioms pasiseka prasiveržti pro visus barjerus, nepalaiko tų, kurios tik pradeda siekti aukštumų: vadovės akimirksniu tampa vadovų kompanijos dalimi, o besikapanojančioms per pirmąsias karjeros pakopas dažnai stinga gebėjimo atkreipti į savo darbo pastangas reikšmingų įmonės asmenų dėmesį. Vadinasi, jeigu tavo tikslas — siekti karjeros, privalai kopti reikiamu keliu į sėkmės viršūnę. Yra keturi populiariausi keliai.

Pirmas kelias — pakeisti lytį. Perkeltine prasme. “Baigusi studijas buvau priimta bandomajam laikotarpiui į ambicingą vyrišką komandą dirbti pardavimų vadybininke, — pasakoja Sigita. — Skaičiau daug papildomos profesinės literatūros, stengiausi prisitaikyti prie didžiulio darbo tempo. Kai atėjo laikas su bosu pakalbėti apie galimybę likti kompanijoje nuolatiniam darbui, staiga jis prisiminė: “Tai vaikiną turi?” Ir iškėlė neįtikėtiną sąlygą: arba darbas, arba santuoka. Suglumau lyg mokinukė: iš tiesų čia visi viengungiai — dirbti sėkmingoje įmonėje reiškė pamiršti asmeninį gyvenimą! Vaikiną turėjau, nakvoti biure su būriu viengungių neketinau, todėl iš svajonių kompanijos išėjau.”

Sigitos pavyzdys rodo, kad karjeristei nepakanka būti tik moterimi. Ji savo elgesiu ir išvaizda turi priminti vyrą. Moterys, išsirinkusios suvyriškėjusios veiklūnės kelią, net vadinamos kontrseksualais. Jos finansiškai nepriklausomos, gali duoti darbe atkirtį bet kuriam vyrui. Jos moka naudotis kiekviena galimybe čia ir dabar. Jos nelinkusios aukoti savo tikslų, nes dėl karjeros dažniausiai jau yra paaukojusios asmeninį gyvenimą.

Jeigu sugalvotum tapti viena iš tokių moterų, prireiks ne tik griežto kostiumėlio maskuotei, bet ir vyriško elgesio bei žodyno. Kada nors kolegos liausis traktavę tave kaip moterį. Sulaukusi vyrų pripažinimo ir pagarbos tapsi viena iš jų, tiksliau, vienu iš jų.

Antrasis kelias — tapti kale, kraugeriškesne nei viduramžių karaliukai. Dėl kiekvienos smulkmenos pulti į ataką vadovaujantis devizu pasyviai laukti negalima. Šnypšti iš pasiutimo ir reikalauti: gerbkite ir vertinkite mane kaip vyrus. Arba: suteikite man visas galimybes — kaip vyrams.

Abejotinas metodas, bet kai kurios moterys tai bando. Kalės elgesiu stiklines lubas galima greitai pramušti, jei kompanijai vadovauja tokie pat kenkėjai. Nes visi jie žaidžia pagal tokias pat taisykles: tikslas pateisina priemones. Jie iriasi lyg ledlaužiai, traiškydami konkurentus. Jeigu lieka neįvertinti vienoje darbovietėje, ieško kitos. Neabejojame, kad turi geležinę valią ir aštrų liežuvį, bet ar tikrai norėtum dėl karjeros paminti moralinius principus? Kalės intrigantės perspektyvos vilioja nedaugelį, mat jos aplinka — pavyduoliai ir klastūnai, kurie neprisileidžia jokių žmonių, išskyrus naudingus, einančiuosius aukštesnes pareigas. Kol perlipa jiems per galvas.

Trečiasis kelias — likti Veneroje. Būti sėkminga verslininke nereiškia kovoti su vyrais dėl vietos po saule. Dalis moterų siekia karjeros tradiciškai moteriškose sferose: imasi personalo valdymo, konsultavimo, švietimo ir kultūros, kreditų, draudimo. Tačiau nepamiršk: moteriška specialybė negarantuoja ramaus gyvenimo. Tokioje aplinkoje veikia savi įstatymai ir tvarka, kartais nuožmumu prilygstanti vyrų konkurencijai. Varžantis dėl pareigų su kitomis moterimis reikės madingų drabužių, istorijų iš serijos mano draugė sakė... ir gebėjimo laviruoti.

Ketvirtasis kelias — likti savimi. Vienos britų apklausos duomenimis, 80 proc. moterų vadovaujamas pareigas renkasi verčiamos aplinkybių: dėl tėvų, šeimos, noro išvengti finansinių nesklandumų. Kartais net tiesiog sekdamos mada moterys pradeda šturmuoti visiškai joms svetimas sritis. Sakyk, argi nežinai verslininkių, širdyje svajojančių apie namų šeimininkės darbą? Argi nesi sutikusi tokių, kurios nepatenkintos pasirinktu darbu, bet vis tiek toliau dirba, užuot ieškojusios savo laimės? Psichologų tvirtinimu, nelaiminga gali tapti netgi karjeros laiptais kopianti moteris.

Taigi verčiau netapatinti karjeros su vadovavimu — pirmiausia reikia galvoti apie savirealizaciją. Kitaip tariant, būti lydimai sėkmės reiškia būti patenkintai savimi. Ne taip jau ir svarbu, ką apie tavo laimėjimus mano aplinkiniai, — kur kas svarbiau, ar pati džiaugiesi savo darbo rezultatais. Šį tikslą lengviau pasieksi susirašiusi savo troškimus, įvertinusi galimybes ir gebėjimus jiems įgyvendinti. Apsišarvuok kantrybe ir išmok apginti savo sprendimus. Be abejo, ne kartą atsidursi kryžkelėje — tačiau tik tu tada spręsi, kur pasukti. Kita vertus, kad ir kur atsidurtum, tai bus tavo kelias ir laimė.