Atsisakykite to, kas nereikalinga

Gydytojas psichiatras, Los Andželo universiteto profesorius Rodžeris Dželomi įsitikinęs, kad gyvenimas, pilnas nesibaigiančių įsipareigojimų, žmogui sukelia didžiausią stresą. Jis siūlo surašyti sąrašą savo įsipareigojimų ir sutrumpinti jį bent per pusę: dėl meilės sau atsisakyti to, kas net parašytas ant popieriaus kelia slogius jausmus.

Amerikoje netgi egzistuoja visuomeninis judėjimas „Supaprastinkime gyvenimą“, kurio nariai tikri: jei nuo būtino šeštadieninio tvarkymosi norisi pasikarti, reikia jo atsisakyti arba pasamdyti namų tvarkytoją. Brangu? Sveikata juk brangesnė.

Žvelkite į malonius dalykus

Inžinierė Pola Vait guodėsi, jog darbas įtemptas, kritinėmis dienomis nesinori nė Brado Pitto, ką jau kalbėti apie nuosavą pilvotą vyrą... Vietoje raminamųjų  gyvenimo būdo vadybininkas pasiūlė kas vakarą vietoje naujienų žiūrėti kulinarinius kanalus. Po trijų savaičių Pola prisipažino, kad vyras ėmė atrodyti kur kas apetitiškesnis.

Juokitės iš širdies

Indėnai, kurių išmintimi Amerikoje neabejojama, manė, kad juokas – tai vaistas. Mokymų „Kaip sugrąžinti džiaugsmą į savo gyvenimą“ vadovas Pjeras Koda įsitikinęs, kad juoktis reikia bent tris kartus per dieną. Tam tinka visos priemonės: filmai, knygos, sąmojingi žmonės, anekdotai... Sunkios mintys pačios pasitrauks, o kūną virpinantis kvatojimas puikiai atpalaiduos pečius ir kaklą – ypač jei kvatojate užvertę galvą.

Liaukitės kontaktuoti

„Neturiu mobiliojo“ – šią frazę reikia išmokti visiems, kas nori išsivaduoti nuo streso. Visą laiką būti ryšio zonoje – pernelyg didelis krūvis. Psichologai įsitikinę, kad pernelyg didelis komunikabilumas – pats patikimiausias būdas prarasti ramybę. Vienu pačių humaniškiausių ir būtiniausių išradimų jie vadina telefoną su automatiniu atsakikliu, kuris leis neatsakyti, bet gauti naudingą informaciją.

Atsibuskite ir medituokite

Žinomas Niujorko kardiologas Vudzonas Merilas interviu žurnalui „Forbes“ pasakojo, kad širdies priepuoliai dažniausiai ištinka anksti ryte, kai streso lygis labai didelis: žmogus, tik ką pabudęs iš sapno, tuoj pat susiduria su realiu gyvenimu ir jo problemomis. Tokio dvigubo krūvio širdis neišlaiko. Todėl būtina rytinė meditacija, kad nors kelias minutes susitelktumėte į vieną malonų atvaizdą – tai leis sklandžiau pereiti į realybę ir ateinanti diena bus ramesnė.

Pinigai – vėjais!

Antistreso teoretikai siūlo siaubingą dalyką - atsisakyti „papildomų pinigų“, jei jų uždirbimas nedaro jūsų laimingų. Vilsonas Handli, banko darbuotojas, sako: „Kiek buvau laimingas senoje darbo vietoje, tiek tapau nelaimingas naujojoje. Ir tai, kad uždarbis 10 tūkstančių per metus didesnis, neguodė. Viską mečiau ir grįžau į senąją vietą".

Renkantis pinigų vaikymąsi, galima tapti turtingesniu, bet ne sveikesniu. Tyrimai, atlikti universitete Kalifornijoje, parodė, jog tarp žmonių su „neribotomis“ kreditinėmis kortelėmis hipertonikų 30% daugiau nei tarp tų, kurie jų paprasčiausiai neturi.

Kaip jiems tai pavyksta

• Supermodelis Christy Turlington jau daug metų vadovaujasi Ajurvedos mokymu. Ji vegetarė, kasdien praktikuoja meditaciją ir yra įsitikinusi, kad išsivaduoti nuo sunkių minčių galima tik išgydžius kūną ir sielą.

• Aktorė Sandra Bullock prisipažįsta, kad savo gyvybines baterijas pakrauna nuosavoje rančoje Teksase. „Ten galiu matyti saulėlydį ir stebėti, kaip auga žolė. Tikras gyvenimas grąžina man ramybę, pusiausvyrą ir realybės jausmą.“

• Žymioji Demi Moore tikra, kad geriausias būdas atsikratyti streso – treniruoti kūną, nuolat palaikyti jo formą. Kasdien ji dvi valandas praleidžia sporto centre.

Nevergaukite technologijoms

Bėgiojanti pagyvenusi dama su šortais ir marškinėliais, vienoje ausyje – muzikinio grotuvo ausinė, kitoje – telefono, virš galvos – antena... Laimė? Ne – stresas.

"Esminis pavojus mes norime gauti visus naujus ir dar šiuolaikiškesnius technikos stebuklus. Nors kartais geriau tiesiog prasivaikščioti be viso to – be automobilio, telefono ir net ausinuko" - sako Berklio universiteto (Kalifornija) tyrimų centro direktorius Amerikas Azevedo.

Raskite darbą pagal savo temperamentą

77% amerikiečių patiria stresą darbe. „Mano bosas – tokia šlykštynė!“; „Dirbu tik dėl pinigų“; „Kaip išgyventi iki penktadienio?“ O viskas todėl, kad kiekvienam darbui reikia atitinkamo temperamento. Linda Barens, knygos „Suprask save ir kitus“, autorė, išskyrė keturis pagrindinius darbuotojų tipus: idealistas, racionalistas, karjeristas ir amatininkas.

Kai amatininkas, linkęs dirbti sau ir pagal savo grafiką, patenka į biurą, jis kenčia ir vysta. Racionalistas, mėgstantis tikslius nurodymus, nekęs viršininko, kuris pasiūlys jam „mąstyti savarankiškai“. Karjeristas, kuriam reikia konkurencijos, klestės intrigose, o idealistas, tikintis savo individualiu vertingumu, susirgs vien nuo minties apie tai, kad jį su kažkuo lygins.

Tapkite vėžliu

Visai neturiu laiko - toks pasakymas kalba ne tiek apie gyvenimo tempą, kiek apie chroniško streso būseną. Todėl, kad laikas – tai gyvenimas, o jei laiko nėra, tai ir gyvenimas tuoj baigsis. Kaip čia nesinervinti? O jei jau kalbame apie tokius svarbius dalykus, nenuostabu, kad dviejų dienų mokymai „Kaip išsivaduoti nuo streso ir pradėti gyventi“ kainuoja apie keturis tūkstančius dolerių, ir čia ne riba.

Mis Karolain Majers tokie mokymai nereikalingi. Šeimos gydytoja, turinti trisdešimties metų stažą, rami ir santūri, ji kartoja: „Aš niekur neskubu! Ir niekur nevėluoju...“ Darbe ją vadina „senamadiška dama“ ir geraširdiškai pašiepia. Užtat visų likusių klinikos darbuotojų ir pacientų veidai susirūpinę, judesiai neramūs, o ant riešo - laikrodžiai...

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)