1. Atsijunkite!

Atsijungimas yra pats svarbiausias perdegimo gydymo strategijos būdas. Nes jei neįstengiate atjungti savęs nuo savo darbo elektroniškai, tuomet jūs taip niekada ir nepaliekate darbo. Jei skirti visą laisvą vakarą ar savaitgalį nuo atsakinėjimo į su darbu susijusius laiškus neatrodo labai realistiškai, pabandykite tam atlikti paskirti specifinį laiką.

Pavyzdžiui, šiokiadienių vakarais po vakarienės galite pasitikrinti savo elektroninį paštą ir atsakyti į balso pašto pranešimus, o kitus savo laiškus galite pasitikrinti savaitgalio popietę, kai jūsų vaikai, pvz., žais kieme. Tokio konkretaus laiko nusistatymas ir laiko planavimas sumažins stresą neaukojant savo pasiekiamumo.

2. Kreipkite dėmesį į savo kūno jums siunčiamus ženklus

Paprasčiausia galvoti, kad galvos skausmas – dehidratacijos pasekmė, kad skrandžio skausmas yra pasekmė to, ką tu kažkada suvalgei, o kaklo skausmas – nuo miegojimo netinkamoje padėtyje, bet tai ne visada yra priežastis. Dažnai skausmai ir sopuliai yra streso ir susirūpinimo sankaupos. Perdegimas apsireiškia jūsų kūne, tad išmokite kreipti dėmesį į savo jo jums skleidžiamus signalus, kad galėtumėte laiku tam užkirsti kelią. Jūsų kūnas kalba su jumis, tereikia klausytis.

3. Susiplanuokite poilsį

„Lygiai taip pat kaip darbo laiką, svarbu yra susiplanuoti savo poilsį, atsipalaidavimą. Netgi kažką tokio kaip „skaityti 30 minučių“ jums suteiks didelės naudos. Dažnai sau tokį laiką skiriu rytais.“ patarimu dalinasi verslo konsultantas ir nemokamasadresas.lt steigėjas Romualdas Mačiulis. Susiplanavimas vienokių ar kitokių atsipalaidavimo užsiėmimų pavers jus tikru, kad tai nutiks ir kad visada turėsite ko su nekantrumu laukti.

4. Venkite migdomųjų

Kai sakome „migdomųjų“, turime galvoje bet ką, kas jus nuramintų ir kad galėtumėte ramiai miegoti. Net jeigu tai alkoholis, vaistai, ar bet kas, ką vartojate, gali labai išderinti jūsų smegenų natūralius miego procesus. Ar kada nors pastebėjote, kad migdomieji gali jums sukelti nepaprastai keistus sapnus? Kai miegate ir jūsų smegenys pašalina nuodingus toksinus, jie juda ir detalizuoja seriją stadijų, kartais besimaišančių dienos prisiminimuose, saugant arba atmetant juos (kas ir sukelia sapnus). Raminimas trukdo natūraliam smegenų procesui, turi siaubingų pasekmių jūsų miego kokybei. Jums reikia adekvataus, kokybiško miego, idant išvengtumėte perdegimo.

5. Susitelkite

Dauguma streso, kurį mes kasdien patiriame, nesistiebia iš turėjimo per daug darbo: tai stiebiasi iš buvimo per mažai organizuotu, negalėjimo efektyviai susitvarkyti su savo darbu. Kai skiriate laiko organizavimui, didelė našta gali pasirodyti lengviau įveikiama.

6. Darykite pertraukas

Psichologiškai, mes geriausiai dirbame kuomet kas valandą ar pusantros pasidarome 15 min. pertrauką. Jei lauksite, kol pasijausite pavargęs ir tik tada pasiimsite pertraukėlę, jau bus per vėlu – jūs jau praleidote progą produktyvumui proceso metu, save bereikalingas nuvarginote. Darbas pagal grafiką garantuos jums, kad dirbate produktyviai ir kad ilsitės tuo metu, kuris kitu atveju būtų neproduktyvus.

„Aš vienareikšmiškai esu už poilsį įmonės darbuotojams darbo metu. Šiuo metu kaip tik norime įsigyti stalą ir pastatyti jį kieme, kad žmonės galėtų išgerti arbatos sėdėdami gryname ore. Tad poilsį tarp darbų, ko nelaikome tinginiavimu, mes tikrai toleruojame. Tai yra geriau nei internete skaityti kažkokias netikslingas naujienas, neturinčias nei išliekamosios vertės, nei naudos. Visąlaik bandome disciplinuoti, kad jei darbo valandos yra iki 18 val., tai po to ilgiau neužsibūname.“ teigia Romualdas Mačiulis.

7. Turėkite palaikymo komandą

Kai patiriate stresą, norisi atsiriboti nuo kitų žmonių. Tačiau jie juk gali būti kariai kovoje su perdegimu. Užjaučiantys šeima ir draugai tikrai gali jums padėti. Laiką leisti su žmonėmis, kuriems rūpite, padės jums atitraukti save nuo darbe patiriamo streso ir primins jums, kad reikia gyventi ir pasilinksminti.

Jei šios strategijos jums neveikia, tuomet problema gali būti jūsų darbas. Netinkamas darbas nuolatos gali sukelti perdegimą. Tuo atveju jūs turite nuspręsti, kas svarbiau: jūsų darbas ar jūsų sveikata.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)