Turbūt pats laikas ir jums imtis asmeninio tobulėjimo ir pagaliau kartą ir visiems laikams atsikratyti klaidų, būdingų daugeliui. Ar pasirengę kibti į žavėjimo meno pažinimą?

Rankos paspaudimas

Geras rankos paspaudimas – svarbus elementas, dažnai tampantis pirmuoju laipteliu siekiant profesinių ir socialinių aukštumų. Pernelyg tvirtas rankos paspaudimas gali būti suprastas kaip bandymas ką nors kompensuoti, o štai per silpnas – charakterio trūkumą, rašo „Daily Mail“.

Užmegzkite kelių sekundžių trukmės kontaktą, kalbėkite aiškiai – išvengsite prašymų pakartoti savo vardą. Kairę ranką laikykite prie kūno, jokiais būdais nedėkite jos ant dešinės kito žmogaus rankos.

Kaip sekasi?

Tenka pripažinti, kad daugybė žmonių susitikę su nepažįstamaisiais jiems netyčia pameluoja. Ar jums iš tiesų malonu juos matyti? Ar iš tikrųjų tai jus džiugina? Turbūt, bet kaip gi žinoti tiksliai, juk tik ką susipažinote?

Venkite melagysčių ir nenuoširdumo. Kur kas geriau nenukrypti nuo neutralių mandagumo frazių. Jei nesate tikri, kokia frazė tiktų labiausiai, tiesiog ištarkite „labas rytas“ ir prisistatykite vardu bei pavarde.

Jokių aksesuarų

Nėra jokios būtinybės nusiimti skrybėlę, džentelmenai, tačiau būtina nusimauti pirštinę nuo dešinės rankos, jei tik ją mūvite, prieš puldami sveikintis su nepažįstamuoju.

Prieš daug metų damoms būdavo leidžiama sveikintis nenusimaunant pirštinės, tačiau mūsų laikais patartina prieš tiesiant ranką kitam žmogui vis dėlto pirštinę nusimauti.

Prisistatant taip pat patartina nusiimti akinius nuo saulės. Ši taisyklė galioja tiek vyrams, tiek ir moterims.

Akių kontaktas

Akių kontaktas labai svarbus, dėl šios priežasties susipažindami nusimauname akinius nuo saulės. Vis dėlto ne ką mažiau svarbu akių kontaktą dar ir išlaikyti.

Turbūt visiems yra tekę bendrauti su jums per petį žvilgčiojančiu asmeniu. Pripažinkite – ši patirtis toli gražu nebuvo itin maloni.

Įžūlus elgesys

Vykstate į darbo pokalbį? Pirmą kartą susitinkate su viršininku? Jei esate mažiau svarbūs, laikykite savo ranką prie savęs ir laukite, kada labiau svarbus asmuo išties jums savąją.

Nors šiais laikais taisyklės daugeliu atvejų nebėra tokios griežtos kaip anksčiau, vis dėlto darbinėje aplinkoje dažnai būna svarbu, kuris žmogus ištiesia ranką pirmas. Taigi geriau jau elgtis saugiai, nei vėliau apgailestauti dėl be priežasties demonstruotos drąsos.

Prieš sveikindamiesi apeikite stalą

Niekada nespauskite pašnekovui rankos virš stalo. Jei sveikinatės su klientu ar kolega biure, apeikite stalą, o paspaudę ranką grįžkite į savo vietą. Vertinant kūno kalbos ženklus, dviejų asmenų rankų paspaudimas turi įvykti tada, kai tarp jų nėra jokių kliūčių.

Nedarykite to atsisėdę

Niekada nespauskite žmogui rankos atsisėdę. Nepriklausomai nuo jūsų lyties visada prieš spausdami kam nors ranką atsistokite.

Bučiniai

Šiais laikais visi mėgina visus bučiuoti, o jūs tuo metu mintyse tik kartojate: „Eik šalin nuo manęs!“. Jei žmogaus nepažįstate, venkite tokio pobūdžio bučinių. Paprastai priimtina bučiuoti pažįstamą žmogų du arba tris kartus.

Jokių kalbų apie orą

Tenka pripažinti, kad kalbos apie orą – šiokia tokia klišė, todėl kur kas labiau tiks pasiteiravimas dėl asmens kelionės. Ar vyko iš toli? Kokia transporto priemone atvyko? Ar čia lankosi dažnai?

Jei pažintis vyksta vakarėlyje, galima paklausti, ar asmuo pažįsta vakarėlio organizatorius. Puikiai tiks bendro pobūdžio klausimai apie maistą, aplinką, vaizdus. Dar galima aptarti naujienas ir įvykius, tik derėtų vengti agresyvaus puolimą primenančio bendravimo ir klausimų.

Jokių užuominų apie karą!

Seni geri patarimai vengti sekso, pinigų, politikos, sveikatos ir religijos temų vis dar labai aktualūs. Kadangi darbo tema susijusi su pinigais, derėtų neklausinėti ir apie asmens darbovietę. Tenka pripažinti, kad daugybė žmonių susipažindami klausia būtent apie darbą, tačiau tai nėra teisinga.

Žmogus neturėtų būti vertinamas pagal jo atliekamą darbą. Visi mes turime teisę dalyvauti socialiniame gyvenime, nepriklausomai nuo darbo vietų ir einamų pareigų. Savaime suprantama, jei susitikimo kontekstas darbinis, šių dalykų klausti galima.

Kreipimasis vardu

Daugumai nesukelsite jokių nemalonių asociacijų, jei į juos kreipsitės vardu. Vis dėlto jei sveikindamasis jūsų pašnekovas prisistatė vardu ir pavarde, jei asmens socialinis statusas aukštesnis ar jis vyresnis už jus, parodykite pagarbą ir kreipkitės į jį naudodami žodelį „pone“ ar „ponia“, po kurio ištarkite asmens pavardę.

Labai tikėtina, kad visai netrukus pašnekovas paprašys į jį kreiptis vardu, o jūs būsite išreiškę pagarbą. Nepamirškite, kad familiarumas kelia vien tik neigiamas emocijas.

Išvaizda

Net jei su pokalbio užmezgimo ir rankos paspaudimo užduotimis susidorojote tiesiog tobulai, tačiau atrodote lyg bulvių maišas, nenusiskutęs, susivėlęs ar į susitikimą drįsote ateiti nevalytais batais, patikėkite – nubraukiate viską nepalikdami sau jokių šansų. Visi prisistatymo aspektai – žodiniai, fiziniai ir vizualiniai – yra vienodai reikšmingi.

Kitų asmenų pristatymas

„Brigita, tai Markas, Markai – tai Brigita“, – ši formulė taikoma labai dažnai, tačiau ji nėra tinkama. Kur kas geriau naudoti štai šią: „Brigita, gal galėčiau tau pristatyti Marką?“. Jei Markas šiuo atveju yra svarbesnis asmuo, kreipinius apkeičiame vietomis. Socialiai priimtina vyrus pristatyti moterims, o jaunesnius asmenis – tiems, kurie yra vyresni. Tiesa, darbinėje aplinkoje į lytį ir amžių neatsižvelgiama, orientuojamasi į darbinę hierarchiją.

Skirkite dėmesio ir laiko detalėms: taip ne tik pademonstruosite tobulus bendravimo gūdžius, bet ir pasieksite užsibrėžtų tikslų kur kas paprasčiau ir greičiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)