Nei vienam draugų nėra per daug. Visi esame linkę megzti verslo, profesinius ir asmeninius santykius su žmonėmis, kurie mums patinka. Mus tarsi instinktyviai traukia prie žmonių, kurie yra kuklūs, sukalbami, malonūs ir mandagūs. Trumpai tariant, prie simpatingų žmonių, rašo inc.com.

Ko tokie žmonės nedaro?

1. Jie daug nekalba

Taip, tai skamba keistai, kadangi draugiški žmonės linkę būti visuomeniški ir mėgstantys bendrauti. Ir tame iš tikrųjų nėra nieko blogo. Tačiau egzistuoja didelis skirtumas tarp draugiško ir simpatingo žmogaus.

Simpatingi žmonės jau žino, ką jie žino. Jie nori sužinoti, ką žinote jūs. Todėl jie užduoda klausimus. Jie klausinėja detalių. Jiems rūpi tai, ką jūs galvojate, ir jie tai parodo klausydami.

Tai verčia jus jaustis svarbiais. Tai verčia jus jaustis simpatingais (taip ir turėtumėte jaustis, nes tokie ir esate). Ir tai verčia jus mėgti tokius žmonės, nes jie leidžia jums taip pasijausti.

2. Jie nekaltina

Draugai klysta. Darbuotojai nepateisina lūkesčių. Tiekėjai nepristato laiku. Labai lengva dėl savo problemų apkaltinti kitus.

Bet ir mus galima apkaltinti. Galbūt mes nepakankamai apmokėme. Galbūt per daug ar per greitai reikalavome.

Prisiimti atsakomybę tada, kai kažkas blogai, vietoj kitų kaltinimo, nėra mazochizmas. Tai įgalina, nes mes sutelkiame dėmesį į tai, kad kitą kartą viską padarytume geriau ir sumaniau. O kai tampame geresni ir sumanesni, mus labiau mėgsta.

3. Jie nesistengia palikti įspūdžio

Niekam mes nepatinkame dėl savo drabužių, savo automobilių, turtų, titulų ar pasiekimų. Visa tai tėra daiktai ir aplinkybės. Žmonėms gali patikti mūsų daiktai, bet tai nereiškia, kad jiems patinkame mes.

Žinoma, paviršutiniškai gali atrodyti, kad taip yra, tačiau paviršutiniškumas yra neesminis dalykas, o santykiai, negrįsti esme, nėra tikri santykiai. Vienintelis būdas užmegzti tikrus santykius – liautis mėginti palikti įspūdį ir pradėti būti savimi.

4. Jie nepertraukia

Pertraukinėti kitą ne tik nemandagu. Kai mes kažką pertraukiame, iš tikrųjų pasakome: „Klausau tavęs ne tam, kad suprasčiau, ką tu sakai. Klausau tavęs tam, kad nuspręsčiau, ką aš galiu pasakyti.“

Ir norite, kad jus mėgtų žmonės? Klausykite, ką kiti sako. Užduokite klausimus, kad įsitikintumėte, jog suprantate, ką jie sako. Už tai jūs jiems patiksite. O jums patiks tai, kaip dėl to pasijausite.

5. Jie nesiskundžia

Mūsų žodžiai turi galią, ypač tie, kuriuos išsakome apie save. Verkšlenimas apie problemas verčia jaustis ne geriau, o tik blogiau. Jeigu kažkas negerai, nešvaistykite laiko skundimuisi. Dėkite pastangas, kad situacija pasikeistų į gera. Jums teks tai padaryti, jeigu nenorite apie tai verkšlenti visą likusį gyvenimą. Tad kam švaistyti laiką? Darykite tai dabar.

Nekalbėkite apie tai, kas blogai. Kalbėkite apie tai, ko imsitės, kad situacija pagerėtų, net jeigu tai tėra pokalbis su pačiu savimi. Darykite tą patį su savo draugais ir kolegomis. Nebūkite vien tuo pečiu, ant kurio jie išsiverkia. Draugai neleidžia savo draugams verkšlenti. Draugai padeda pagerinti savo draugų gyvenimą.

6. Jie nelinkę kontroliuoti

Darbe galite būti bosas. Galite būti atsakingi. Visais likusiais atvejais vienintelis dalykas, kurį iš tiesų kontroliuojate – jūs patys. Žmonės, mėginantys kontroliuoti kitus žmones – aiškinti, ką jie turi daryti, kaip turi galvoti, kaip turi jaustis – yra nusprendę, kad jų tikslai, jų svajonės ir jų nuomonė yra svarbesni už visų kitų.

Žmonėms patinka tie, kurie padeda. Neaiškinkite kažkam, ką reikia daryti. Paklauskite, kaip galite padėti padaryti tai, ką jie nori. Už tai jus ne šiaip sau mėgs. Už tai jus mylės.

7. Jie nekritikuoja

Galbūt jūs labiau išsilavinę. Galbūt turite daugiau patirties. Galbūt įkopėte į didesnes aukštumas ir įveikėte daugiau sunkumų. Bet tai nereiškia, kad esate protingesni, geresni ar įžvalgesni. Tai tik padarė jus tuo, kas esate: unikaliu, neprilygstamu, vienetiniu jumis. Tiesiog jumis. Ir tai pasakytina apie kiekvieną žmogų.

Visi žmonės skirtingi: ne geresni, ne blogesni, o skirtingi. Tad vertinkite ne trūkumus, o skirtumus – tai leis žiūrėti į kitus (ir save) geresnėje šviesoje. Ir tai leis žmonėms matyti save geresnėje šviesoje.

8. Jie nepamokslauja

Žmonės, kurie nevengia kritikos, taip pat yra linkę pamokslauti. Ir teisti.

Kuo aukščiau žmogus iškyla ir kuo daugiau pasiekia, tuo labiau didėja tikimybė, kad jis pasijus žinantis viską, ir ims žmonėms aiškinti tai, ką mano žinantis.

Kai jūsų kalboje daugiau galutinumo nei pamato, žmonės gali girdėti jus, tačiau jie neklausys.

Norite nuolat kitiems patikti? Tuomet būkite žmogumi, kuris pasiekė išties puikių dalykų, tačiau jam pavyksta priversti jaustis kitus taip, kad jie pasiekė išties puikių dalykų.

9. Jie neįstringa praeityje

Praeitis yra vertingas dalykas. Mes turėtume išties pasimokyti iš savo klaidų. O tada turime jas paleisti.

Lengviau pasakyti nei padaryti? Viskas priklauso nuo tai, į ką susitelkiate. Kai jums nutinka kažkas blogo, žiūrėkite į tai kaip į galimybę išmokti tai, ko nežinojote. Kai suklysta kitas žmogus, žiūrėkite tai kaip į galimybę būti maloniu, atlaidžiu ir supratingu.

Praeitis tėra mokymai, tai jūsų nenulemia kaip asmenybės. Pagalvokite, kas nepavyko, tačiau tik ta prasme, ką darysite, kad ateityje tai pavyktų. Optimizmas – racionalus, pagrįstas ir pateisinamas optimizmas – yra užkrečiamas. Ir labai labai simpatingas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)