Pirmosios užuomazgos

Pirmos visuomeninio maitinimo įstaigos Sovietų Sąjungoje buvo pradėtos steigti po revoliucijos Rusijoje. Tuo metu jos ėmė funkcionuoti beveik visuose miestuose – gamyklose, fabrikuose. Į sovietines valgyklas pavertė net restoranus. SSRS epochoje sovietinėse valgyklose tiekė iš esmės rusų nacionalinės virtuvės valgius, tik vėliau meniu buvo peržiūrėti ir pritaikyti kiekvienai iš 15 respublikų. Valgyklose buvo galima greitai ir pigiai pavalgyti.

Tuo laiku ėmė kelti naują idėją – kad moterys neprivalo stovėti prie viryklės ir nuolat gaminti valgį. Buvo populiarinami paprasti, greitai pagaminami patiekalai.

Valgyklose žmones ne tik maitino, bet ir savotiškai švietė, skiepijo elgsenos prie stalo, viešose vietose principus. Taisyklės buvo nesunkiai įgyvendinamos: įėjus į patalpą, nusiimti kepurę, nusiplauti rankas prieš valgį, pavalgius nusinešti nešvarius indus. Dabar net vaikai žino tokius elementarius dalykus, o seniau to mokė suaugusius žmones.

Išsikeltas naujas tikslas

Vėliau įsteigė mokslinių tyrimų mitybos srityje institutą. Nebeliko tikslo pamaitinti alkanus darbininkus, tad valdžia išsikėlė naują tikslą – teisingai maitinti žmones. Dešimtys institutų kūrė maitinimo sistemą valgyklose. Ypač skrupulingai sudarinėjo valgiaraštį žinybų maitinimo įstaigose. Siekiant tinkamai maitinti Sovietų Sąjungos gyventojus, juos suskirstė į penkias kategorijas, priklausomai nuo to, kiek energijos jie išeikvodavo darbui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)