O. Pistoriaus gyvenimas nuo pat kūdikystės pareikalavo daug stiprybės – jis gimė su nepagydomu kojų defektu, paauglystėje per klaidą mirė jo mama, o kai vaikinas pasiekė sporto aukštumų bėgimo takelyje, turėjo atlaikyti nesibaigiantį puolimą bandant jį išstumti iš profesionalaus sporto.

Daugybė gerbėjų socialiniuose tinkluose sportininką atakavo klausimais: kaip jam pavyksta atlaikyti tokius išbandymus, spaudimą ir vis dar šypsotis?

O. Pistorius atsakė: „Kiekvieną rytą mano veidą nušviečia milžiniška šypsena. Žinoma, kartais turiu problemų, kaip ir visi. Būna, kad pabosta mėnesį valgyti vien vištieną arba skauda visą kūną. Kai sunku, net, atrodytų, nereikšmingos trumpos žinutės gali tave palaikyti ir pakylėti“.

Aplinkybės tiriamos

29 metų teisę baigusi manekenė R. Steenkamp šv.Valentino dieną nužudyta priemiestyje esančiuose O. Pistoriaus namuose. Buvo pranešta, kad incidentas vietos laiku įvyko apie 4-5 ryto – į merginą per vonios kambario duris šauta keturis kartus. Policija pranešė, kad registruotas pistoletas priklausė O. Pistoriui. Iki atvykstant medikams šis dar skambino draugui Justinui Divarisui, kuriam sakė: „Nutiko siaubinga nelaimė. Nušoviau Reevą.“

Draugui atvykus į įvykio vietą, sportininkas guodėsi „nužudęs savo mažytę“ ir prašė, „kad jį pasiimtų Dievas“. Dabar tiriamos įvairios tyčinės ir netyčinės žmogžudystės versijos. Spėliojama, kad sportininką galėjo paveikti po įvykio namuose rasti steroidai, neva galėję sukelti įsiūčio priepuolį. Šaltiniai pranešė, kad paimti įtariamojo kraujo mėginiai, todėl tokia versija dar tiriama. Tuo metu O. Pistoriaus advokatas Barry Rouxas teisme tikino, kad nuolat savigynai prie lango automatinį ginklą ir prie lovos pistoletą laikydavęs sportininkas nežinojo, kas yra už vonios durų, nenorėjo nušauti merginos, o palaikė ją įsilaužėliu.

Adrenalino troškimas nuvedė į ligoninę

O. Pistorių pažįstantys žmonės kol kas dar gali tik spėlioti, kas iš tiesų nutiko. Sporto psichologas Stevenas Ungerleideris, bėgiką gyvai matęs du kartus, teigė, jog jis buvo pritrenktas ir šokiruotas.

„Kaip ir dauguma atletų, Oskaras buvo linkęs į kraštutinumus, bet man nepasirodė, jog jis yra nežmoniškas, savęs nekontroliuojantis ar linkęs nesąmoningai rizikuoti“, – sakė S. Ungerleideris. Tuo metu „The New York Times Sunday Magazine“ žurnalistas Michaelas Sokolove‘as O.Pistorių yra apibūdinęs kaip „daugiau nei pakvaišusį“, „energingą ir linkusį rizikuoti“. Žurnalistas pasakojo, jog O. Pistorius susitikimo metu jį buvo nusivedęs į šaudyklą ir pasakojo čia užsukantis tuomet, kai negali užmigti.

Šaudymą mėgstantis bėgikas hobio laimėjimais yra pasidalinęs ir „Twitter“ paskyroje: „Iš 50-ies turėtų šūvių iš 300 metrų atstumo, net 96 proc. pataikiau tiesiai į galvą!“. Boksininkas Kevinas Larena prisimena 2012 m. vos tragiškai nesibaigusį incidentą kavinėje, kai sausakimšame bare O.Pistoriui apžiūrinėjant draugo ginklą, šis netyčia iššovė ir kulka į grindis įsmigo tik kelių centimetrų atstumu nuo boksininko pėdos. K. Larena tikina, kad O. Pistorius nesielgė neapdairiai – ginklas užsikabino už sportininko kelnių ir saugiklis atsilaisvino, o po incidento jis draugų atsiprašinėjo dar kelias dienas.

Oscaras mėgsta ir greitus automobilius, motociklus, katerius, o 2009 m. viena tokia kelionė baigėsi avarija, kai plaukdamas Pietų Afrikos upe, kateris atsitrenkė į molą. Avarijos metu sportininkas susilaužė du šonkaulius, akiduobės kaulą ir žandikaulį.

Nelaimės - nuo kūdikystės

1986 m. O. Pistorius gimė Johannesburgo mieste Pietų Afrikoje. Būsima sporto pasaulio žvaigždė Henko ir Sheilos Pistorių šeimoje buvo vidurinysis vaikas. Tuometinėje Pietų Afrikoje Pistorių šeima nebuvo nei vargšai, nei turtingieji, o eiliniai viduriniosios klasės atstovai. Kai Oskarui buvo 16, dėl vaistų sukeltų komplikacijų pašalinant gimdą, mirė jo mama. Sportininkas pasakoja, kad apie tai, jog teks amputuoti kojų blauzdas, tėvai sužinojo, kai jam buvo 11 mėnesių.

Prieš operaciją parašytas mamos laiškas, kuriame ji sako, kad pralaimėtojas - ne tas, kuris lieka paskutinis, o tas, kuris nedrįsta žengti į stadioną, tapo Oskaro įkvėpimo šaltiniu. Būsimasis bėgikas pradėjo žaisti kriketą, vėliau išbandė imtynes ir boksą, o 2004 m. startavo 100 metrų bėgimo take.

Sportininko startas bėgimo trasoje buvo itin sėkmingas, nes jau po aštuonių mėnesių Atėnų parolimpinėse žaidynėse vykusiame šimto metrų bėgime jis iškovojo bronzos, o 200 metrų bėgime aukso medalį. Varžybose O.Pistorius bėga su specialiais anglies pluošto lanksčiais plokščiais protezais – dėl šios priežasties pasaulyje sportininkui prilipo „bėgiko ašmenimis“ pravardė. Tuo metu kasdienybėje sportininkas vaikšto su kojas primenančiais protezais. Tarp sportininkų ir gerbėjų greičiausias pasaulio bekojis bėgikas vertinamas įvairiai – vieni žavisi neįtikėtinais neįgaliojo sugebėjimais, kiti sako, jog kojų protezai bėgikui tik palengvina bėgimą.

Tuo metu pats O. Pistorius, kai buvo negailestingai puolamas ir analizuojamas, laikėsi atkakliai ir teigė tikintis, kad „sportas yra švarus“ bei sakė, jog jo įsitikinimams prieštarautų varžybose rungtis su sveikais sportininkais žinojimas, kad „ašmenys“ jam prieš kitus suteikia pranašumo.