Avokadų medžiai kilę iš Meksikos ir Centrinės Amerikos, iš ten ir atkeliauja į pasaulį didžioji dalis avokadų. Vakarų Meksikoje plyti didžiulės avokadų fermos, avokadų medžių eilės primena vynuogynus Pietų Europoje, rašo healthyfoodhouse.com.

Vakarų Meksikos valstijoje Mičoakane avokadai vadinami žaliuoju auksu, nes iš jų uždirbama daugiau pinigų nei iš kitų augalų (net ir marihuanos). Na o ten, kur pinigai, neapsieinama be suktybių.

„Narkotikų kartelis „Caballeros Templarios“ („Tamplieriai“) įsiliejo į avokadų sektorių ir dabar kontroliuoja vietos prekybą, nuo produkcijos iki distribucijos, – teigia Janas Albertas Hootsenas. – Kartelis kilo iš buvusių narkotikų prekiautojų grupės „La Familia Michoacana“.

Nesitenkindama marihuanos, kokaino ir heroino prekyba, „La Familia“ ėmėsi plėsti veiklą, viena iš pakraipų – avokadų verslas. Dabar ūkininkai patiria prievartą, o „Tamplieriai“ gali imti kontroliuoti jų ūkius ir paimti tiek avokadų, kiek jiems norisi.

Kartelis gauna, ko nori tiek iš avokadų augintojų, tiek iš prekybą administruojančių institucijų. Per kyšius kartelis turi informacijos apie avokadų augintojus, apie jų ūkių dydį ir parduodamą produkcijos kiekį. Nusikaltėliai žino, kiek tiksliai pareikalauti pinigų iš ūkininkų.

„Kiekviena grandis avokadų produkcijos grandinėje yra aukso karvė karteliui – pradedant rinkėjais (kuriems įdarbinimo agentūros verčiamos mokėti 3,50 dolerio per dieną), baigiant tais, kurie perka, dirba ir parduoda plantacijas, – rašo J. A. Hootsenas. – Plėšikavimas pelningas. Kai kuriose savivaldybėse per metus pelnas sudaro 3 mln. dolerių.“

Baisiausia tai, kad dauguma prisidedame prie kartelio pelno iš avokadų – 80 proc. avokadų iš Mičoakano valstijos gabenama į Ameriką.
Patartina pirkti vietoje auginamus avokadus, pvz., Kalifornijoje, ir remti ūkininkų teises visame pasaulyje.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)