aA
Hassanas Harastanis, pabėgėlis iš Sirijos, drauge su tautiečiu gamina daugiau kaip tris tūkstančius metų puoselėjamą tradicinį Alepo muilą. Kaip bebūtų, šį muilą gamina ne Sirijoje, o savo naujuose namuose Prancūzijoje.
Tūkstantmetės sirų tradicijos pritampa ir svetur: parodė, kaip gaminti muilą
© Shutterstock nuotr.

Pagrindinis tradicinio muilo iš Alepo ingredientas – lauro lapai. Šį muilą gaminantis pabėgėlis H. Harastanis Prancūzijoje gyvena nuo 2014-ųjų. H. Harastanis iš Sirijos pasitraukė 2012 metais, tačiau prieš įsikurdamas Prancūzijoje dvejus metus praleido Libane. Šis vyras yra mokslininkas, 35 metus jis gamina muilą pagal seną šeimos receptą.

„Alepo muilas arba, kaip mes vadiname, laurų muilas, yra dalis Alepo miesto paveldo. Alepe šis muilas pradėtas gaminti prieš beveik tris tūkstančius metų. Šio muilo receptas per visą šį laiką praktiškai nepasikeitė, pakito tik technika, kuria muilas gaminamas. Pagrindiniai ingredientai: alyvuogių aliejus, laurų aliejus, natrio hidroksidas ir vanduo“, – pasakoja muilo gamintojas H. Harastanis.

Jis savo įkurtoje muilo laboratorijoje praleidžia didžiąją dalį laiko, o muilą gamina iš natūralių produktų, nenaudodamas konservantų ar dažų.

Alepo muilo gamybos procesas reikalauja daug kruopštaus darbo: viskas prasideda nuo tris dienas trunkančio maišymo, jis reikalingas tam, kad pavyktų sėkmingai pašalinti rūgštį. Vėliau muilas 12 valandų džiovinamas, pjaustomas, štampuojamas ir paliekamas džiūti šešiems mėnesiams.

Daugiau apie šio muilo gamybą – reportaže.

www.lrt.lt
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Nedarbas kasdien didėja: kur buvo daugiausia galimybių įsidarbinti, dabar didžiausia tikimybė būti atleistam (147)

Įvestas karantinas neabejotinai vienaip ar kitaip paveikė Lietuvos verslą – vieni prarado...

Verslininkai: pinigų ir greitų sprendimų reikia dabar, po to bus vėlu (73)

Įpusėjo ketvirta savaitė karantine, šalies verslas susiduria su ypatingais iššūkiais, o...

Nustebino kainos degalinėje: kodėl kortelių naudotojams už kurą reikia mokėti brangiau? (103)

„Delfi“ sulaukė skaitytojo laiško, kuriame jis išdėstė savo pastebėjimus apie kuro kainas...

Po grįžimo iš Londono laukė akibrokštas: tyrimo duomenys dingo, o kaip elgtis toliau niekas nepaaiškino (100)

Turbūt neginčijamai šiandien aktualiausia tema – testai dėl koronaviruso. Algoritmai...

Pranešė, kur lankėsi užsikrėtę koronavirusu: ėjo į darbus, apsipirkinėjo parduotuvėse, lankėsi vaistinėse (40)

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras atliko epidemiologinį tyrimą ir išnagrinėjo, kur...

Parduodamas žinomas viešbučio kompleksas: kainą sumažino trečdaliu (86)

Vieniems šis kol kas dar neilgas sunkmetis yra pabaiga, o kitiems – galimybė. Ypač tiems, kurie...

Įspėja apie „dezinfekciją iš vidaus“: pasekmes gydytojai sprendžia priėmimo skyriuje (40)

Pasaulyje siaučiant koronavirusui , žmonės jo išvengti bando ir pačiais keisčiausiais būdais....

Užkalnis. Gyvenimo jums niekas nekompensuos (252)

„Man pradingo kelionė, pinigus sumokėjau, kas man dabar viską kompensuos per tą karantiną?“,...

Anytos vengiau kaip velnias kryžiaus – tik kai ji mirė sužinojau visą tiesą (27)

Man – ne dvidešimt. Ir ne trisdešimt, o mano anyta jau senokai iškeliavusi anapilin.

Paviešintos išvados dėl Klaipėdos universitetinės ligoninės: ar miesto valdžia ir prokurorai gavo tą patį? (182)

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga vieną dieną prabilo apie galimai gresiančią...

|Maža didelių žinių kaina