A. Rainer 1899 metais gimė Austrijos Graco mieste. Teigiama, kad abu jo tėvai buvo įprasto ūgio, todėl niekas neįtarė, kad A. Rainer bus kažkuo ypatingas. Tačiau jau paauglystėje tapo akivaizdu, kad A. Rainer yra gerokai žemesnis negu jo bendraamžiai, rašo thevintagenews.com.

Adamas Rainer

Nesėkmingi bandymai patekti į armiją

1917 metais A. Rainer mėgino prisijungti prie Austrijos – Vengrijos armijos, kad galėtų kovoti Pirmajame pasauliniame kare, tačiau dėl mažo ūgio nebuvo priimtas į kariuomenę. Tuo metu jo ūgis siekė 1 m 36 cm.

1918-aisiais, sulaukęs 19 metų, A. Rainer dar kartą pabandė patekti į kariuomenę – per vienerius metus jis buvo paaugęs 5 cm ir jo ūgis siekė jau 1,41 m. Tačiau ir tą kartą dėl mažo ūgio jo kandidatūra buvo atmesta. A. Rainer oficialiai buvo pripažintas nykštuku, nes iki reikiamos ribos – 1,46 m – jam trūko 5 cm.

Adamas Raineris

Įdomu tai, kad nors A. Rainer buvo labai mažo ūgio, gydytojai atkreipė dėmesį, jog jis turėjo itin dideles rankas ir pėdas. Kai pirmą kartą A. Rainer bandė patekti į armiją, gydytojai pažymėjo, kad jis avi dabartinio 43 europinio dydžio batus. Po trijų metų jo kojoms jau reikėjo 50 dydžio batų, nors jis pats buvo paaugęs palyginus nedaug.

Adamas Rainer

Pokyčių pradžia

Perkopęs 20 metų, A. Rainer kažkuriuo momentu pradėjo sparčiai augti. Atėjus 32-ajam gimtadieniui, jo ūgis siekė 2 m 18 cm.

Praėjusio amžiaus 4-ojo dešimtmečio pradžioje A. Rainer ištyrę austrų gydytojai jam diagnozavo akromegaliją – retą ligą, kai organizmas gamina pernelyg daug augimo hormono.

A.Rainer tyrusi medikų komanda nustatė, kad akromegaliją ir staigų augimo spurtą galėjo sukelti auglys, pradėjęs augti jo hipofizėje. Auglys buvo sėkmingai išoperuotas, ir gydytojai tikėjosi, kad A. Rainer liausis augęs.

Adamas Rainer

Vėlesnis gyvenimas

Nors pašalinus auglį augimo tempai tikrai sulėtėjo, A. Rainer, vis dėlto, tįso toliau. Praėjus keliems mėnesiams po operacijos, gydytojai išmatavo A. Rainer ūgį ir pastebėjo, kad nors jo ūgis stovint buvo likęs toks pats, stuburo išlinkimas liudijo, kad augimas tebevyksta.

Toliau didėjant A. Rainer ūgiui, prastėjo jo sveikata. Jis nebegalėjo savarankiškai stovėti, o galiausiai apako ir apkurto. Jis mirė 1950 metais, sulaukęs 51 metų ir ištįsęs iki 2 m 33 cm – nors kai kurie laikraščiai rašė, kad jis siekė net 239 cm.

Kas yra akromegalija?

Adamas Rainer

Nors A. Rainer buvo pirmasis plačiai nuskambėjęs akromegalijos atvejis, jis tikrai nebuvo vienintelis žmogus, gyvenęs su šia diagnoze. Ši liga kasmet diagnozuojama nuo 50 iki 70 mln. žmonių visame pasaulyje.

Vienas ryškiausių ir dažniausių akromegalijos simptomų yra itin didelės rankos ir pėdos. Tai paaiškina, kodėl gydytojus taip glumino didžiulės A. Rainer rankos ir pėdos, palyginus su jo kūnu. Dar vienas akromegalijos bruožas yra veido formos pokyčiai. Žmonėms, kuriems nustatyta akromegalija, išdidėja veido dalys – veido kaulai, nosis, dantys, liežuvis, lūpos.

Nors A. Rainer išliko istorijoje kaip vienintelis žmogus, patyręs tiek nykštuko, tiek milžino dalią, su akromegalija gyveno ir daugiau garsių asmenybių. Tai aktorius ir imtynininkas Andre Roussimoffas (Andre the Giant), aktorius Carelas Struyckenas (geriausiai žinomas dėl Lurcho vaidmens seriale „The Addams Family“ („Adamsų šeimynėlė“) ir aktorius Richardas Kielas (geriausiai žinomas dėl „blogiuko“ Jawso vaidmens dviejuose filmuose apie Džeimsą Bondą).

Tačiau Adamas Rainer išlieka vienintelis žmogus, kuris oficialiai buvo pripažintas tiek nykštuku, tiek milžinu. Kito žmogaus su tokia dviguba klasifikacija kol kas nėra. Mokslininkams jis – žmogaus kūne slypinčių stebuklų įrodymas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt