Pirmtakė – seksualus žaisliukas vyrams

Pirmą kartą pasaulis apie Barbę išgirdo 1959 m. kovo 9 d. Niujorke vykusioje Amerikos tarptautinėje žaislų mugėje. Ši data laikoma tikruoju jos gimtadieniu. Solidi jos gyvenimo ir šeimos istorija nugulė į ne vieną knygą, bet, panašu, ji gali būti tik gražus pramanas.

Pagal oficialią versiją, Barbę sukūrė amerikietė Ruth Handler. Tačiau ne viskas taip paprasta. M.G. Lord savo knygoje „Visada Barbė. Neleistina tikros lėlės biografija“ („Forever Barbie, the Unauthorized Biography of a Real Doll“) rašo: „Tiesiogine Barbės pirmtake buvo lėlė Lilli, žaisliukas suaugusiems vyrams, kuri buvo sukurta pagal pokarinių komiksų personažą bulvariniame vokiečių laikraštyje „Bild Zeitung“.

Šita Lilli pirmą kartą pasirodė 1952 metų liepos 24 d. ir iškart užsirekomendavo kaip tikra kalė. Ji dievino du dalykus – seksą ir pinigus ir nieko daugiau neveikė, kaip tik kaitaliojo turtingus meilužius.

Savaime suprantama, ją pardavinėjo ne žaislų parduotuvėse, bet baruose ir tabako kioskuose. Pagrindiniai Lilli pirkėjai buvo seksualinių problemų turintys biurgeriai. Ją buvo madinga dovanoti kaip juokingą dovanėlę su „mintimi“, ji dažnai kabėdavo vyrų mašinose ant veidrodėlių."

Šiek tiek vėliau jau buvo bandymai ją įsiūlyti ir vaikams. Prekyboje pasirodė drabužių komplektai, kuriais mergaitės galėdavo Lilli rengti, jos namai su baldais ir krūva kitų „reikalingų“ daiktų. Reikia pasakyti, jog suaugusieji į tokį žaislą vaikams žiūrėjo labai skeptiškai.

Anot vieno lėlių kolekcionieriaus, tie Lilli drabužėliai buvo tokie, kad bet kuri jais apsivilkusi moteris būtų tapusi baro pažiba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)