Pas ginekologą laukė siurprizai

Viena tyrimo dalyvių, vardu Bebiane, pasakojo, kad suėjus 21 metams ji kreipėsi į gydytoją ginekologą norėdama įsidėti spiralę – ir išgirdo šokiruojančią žinią, kad ją jau turi: „Prisimenu, kaip ašaros riedėjo mano skruostais. Pasakiau jiems, kad negaliu suprasti, kaip jau turiu savyje spiralę... Kaip galėjau neprisiminti, kada ją įsidėjau?“

Bebiane mano, kad vienintelis kartas, kai spiralė galėjo būti įdėta jai nežinant, buvo tada, kai 2000-ųjų pradžioje jai atliktas abortas. Po to ketverius metus mergina kentėjo gniuždančius pilvo skausmus, tokius stiprius, kad negalėjo lipti laiptais. „Tiek kartų lankiausi ligoninėje ir jie nežinojo, kas su manimi negerai...“ – pasakojo Bebiane.

Nebegali turėti lytinių santykių

Miros (vardas pakeistas) patirtis – dar naujesnė. 2019 m. per medicininę apžiūrą gydytojas aptiko spiralę. „Tai buvo šokas“, – sako Mira. Vienintelis atvejis, kai be jos žinios galėjo būti implantuota spiralė, moters manymu, buvo per nedidelę gimdos operaciją, atliktą 2018 m. Po operacijos metus ji kentėjo stiprų skausmą.

Mira, kuriai dabar 45 metai, gydytoja pasakė, kad spiralė pervėrė gimdą. Išvarginta medicininių komplikacijų, moteris nusprendė gimdą pašalinti, tačiau operacija susiklostė nesėkmingai: Miros pasakojimu, dabar ji nebegali turėti lytinių santykių, nes tai sukelia kraujavimą ir nepakeliamus skausmus.

Ginekologijos kabinetas


Pradėjo dvišalį tyrimą

Pernai rugsėjį Danija ir Grenlandija susitarė pradėti dvejus metus truksiantį tyrimą. Juo siekiama išsiaiškinti, kas atsitiko iki 1991 m., kai Grenlandija perėmė savo sveikatos sistemos kontrolę iš Danijos. Tačiau moterys, su kuriomis kalbėjosi tyrėjai, teigia, kad jų palyginti nesena patirtis rodo, jog dabartiniai tyrimo rėmai yra pernelyg riboti.

Grenlandijos sveikatos ministrė Mimi Karlsen interviu BBC sakė nežinojusi apie naujesnius atvejus, kai moterims buvo skiriama kontracepcija negavus jų raštiško sutikimo.

Siekdama nustatyti tinkamą veiksmų eigą, ji pasakė, kad perduos BBC tyrimo išvadas Nacionalinei sveikatos valdybai ir vyriausiajam medicinos pareigūnui, kad šie atliktų išsamų atvejų įvertinimą bei išsiaiškintų, ar tai plačiai paplitusi problema, susijusi su istorine politika.

Aibė komplikacijų

Naja Lybeth – moteris, kuriai irgi buvo priverstinai įdėta spiralė. Tai nutiko 1975 m., kai Najai buvo vos 13 metų. Jos mokyklos draugei Holgai, kuriai dabar 62 metai, spiralė įdėta 14-os.

Kampanijoje buvo naudojama ankstyvoji šio gimdos ertmės kontraceptiko (angl. IUD – Intrauterine devise) versija, vadinama „Lippes Loop“. Ji buvo sukurta suaugusioms, jau gimdžiusioms moterims, bet jokiu būdu ne dvylikametėms mergaitėms. „Neįsivaizduoju, kokį skausmą patirtumėte įdėję spiralę į tokią mažą ertmę“, – sako ginekologė Aviaja Siegstad, žiūrėdama į jaunos mergaitės gimdos modelį šalia „Lippes Loop“. Komplikacijos, kurios kilo merginoms ir jaunoms moterims, svyravo nuo stipraus kraujavimo iki infekcijos, nuolatinio skausmo ir nevaisingumo.

Paveikė pusę Grenlandijos moterų

Ginekologijos kabinetas

Šiek tiek anksčiau, nei buvo paskelbtas tyrimas, pasirodė ir nacionalinį pasipiktinimą sukėlė danų tinklalaidė, pavadinta „Spiralkampagnen“ (anglų k. „The Coil Campaign“). Joje buvo kalbama apie rastus įrašus, liudijančius, kad 1966–1970 m. maždaug 4,5 tūkst. Grenlandijos moterų ir mergaičių buvo įdėtos „Lippes Loop“ spiralės. Tai buvo maždaug pusė iš 9 tūkst. vaisingo amžiaus moterų, tuo metu gyvenusių šioje šalyje.

Kampanija buvo skirta kontroliuoti gyventojų Grenlandijoje skaičių, kuris nuo šeštojo dešimtmečio sparčiai augo padedamas modernizacijos ir geresnės sveikatos priežiūros. Šis augimas, be didėjančio paauglių nėštumų skaičiaus, sukėlė nerimą Danijos valdžios institucijoms. 1970 m. kampanija buvo laikoma „sėkme“, nes gimstamumo rodikliai smarkiai sumažėjo ir po to mažėjo dar kurį laiką. Per aštuonerius metus nuo kampanijos pradžios, kai kreivė pagaliau išsilygino, Grenlandijos gimstamumo rodiklis sumažėjo nuo 7 vaikų vienai moteriai iki 2,3.

Naujasis Danijos sveikatos apsaugos ministras Magnusas Heunicke'as teigia, kad nėra duomenų apie tai, kada kampanija buvo sustabdyta, todėl tai išsiaiškinti yra viena dabartinio tyrimo užduočių. „Bijau, kad tai galėjo tęstis dešimtmečius“, – sako jis.

Tragiški liudijimai

Najai spiralė buvo pašalinta sulaukus 17 metų. Būdama 35 metų, po kelerių metų bandymų pastoti ji pagaliau susilaukė vaiko. Kalbėdama apie draugę Holgą, ji sako, kad po to šioji daug kartų lankėsi pas gydytoją dėl skausmų, o vėliau ir dėl sunkumų pastoti. Holgai ne kartą buvo sakyta, kad jai viskas gerai. Naja tiksliai neprisimena, kokio amžiaus buvo draugė, kai spiralė galiausiai atrasta ir pašalinta, tačiau susilaukti vaiko Holgai taip ir nepavyko. 2018 m., gydytojo patarimu, Holgai buvo pašalinta gimda dėl įvairių „Lippes Loop“ spiralės sukeltų komplikacijų.

Labiausiai šokiruojantis atvejis, su kuriuo susidūrė tyrėjai, – 75 metų Susanne Kielsen istorija. Po įprasto patikrinimo, kai ji buvo penktą mėnesį nėščia antruoju vaikeliu, gydytojas pasakė, kad nori nutraukti nėštumą dėl ankstesnės ginekologinės komplikacijos. Susanne pasakojimu, „komplikacija“ netrukdė nei nėštumui, nei jos sveikatai. Nepaisant to, ji sako, kad gydytojai visgi pabandė nutraukti nėštumą, ir padarė jai ne mažiau kaip 31 injekciją – tačiau kūdikis nemirė. Galiausiai esant septynių mėnesių nėštumui jai prasidėjo gimdymas, ir jos kūdikis mirė praėjus vos valandai po gimimo. Pasak Susanne, po gimdymo buvo net keturi bandymai, kai gydytojai norėjo jai įdėti spiralę, kol ji galų gale užprotestavo ir paliepė gydytojui liautis.

Moteris pasakoja, kad anksčiau įsivaizdavo girdinti, kaip kūdikis (vėliau ji sužinojo, kad tai buvo mažas berniukas) verkia jos namuose. „Mano liūdesys mane tiesiog nugali“, – liūdnai baigia ji savo pasakojimą. Susanne sakosi tiesiog norinti, kad Danijos valdžios institucijos jos atsiprašytų, kol dar ne vėlu.