Šiandien žvelgiant į agentūroje iškabintas Svetlanos Lazarevos nuotraukas sunku patikėti, kad visose nuotraukose – ji. Vienur tai valiūkiška mergiotė, kitur femme fatale ar tiesiog draugiška kaimynė, grįžtanti iš parduotuvės.

Ką ypatinga privalo turėti mergina, pradedanti ir baigianti kultinių mados namų kolekcijų pristatymus, puošianti pasaulinių žurnalų viršelius, besipuikuojanti garsiausių prekių ženklų reklamose? Svetlana sako, kad išvaizda, savaime suprantama, yra labai svarbi, tačiau tie, kurie mano, kad užtenka būti gražiai ir mielai pasišypsoti ar papūtus lūpytes papozuoti prieš objektyvą, labai klysta.

Kaip ir bet kuriame kitame versle, lankstumas, atkaklumas, sugebėjimas bendrauti ir laviruoti yra pagrindinės varomosios jėgos kylant karjeros viršūnės link. Be viso to, labai svarbus elementas yra vidinė elegancija – „tai, kaip tu kalbi, ką sakai ir kaip judi, gestikuliuoji“, – sako Svetlana.

Ir priduria, kad daugumos „Oskaro“ apdovanojimais pagerbtų aktorių ar legendinių manekenių vidinę eleganciją išduoda būtent jų judesiai pozuojant tiek profesionaliems fotografams, tiek įsiaudrinusiai gerbėjų miniai.

Turint visas išvardytas savybes atsiranda didžiulis pavojus išlepti ir tiesiog užmigti ant laurų, dėl to visos jaunutės modelio karjerą pradedančios merginos turi laikytis griežtos disciplinos: „Priešingu atveju modelio karjeros aukštumų nepasieksi. Kai aš išvažiavau dirbti į užsienį, man buvo vos keturiolika metų. Būnant tokio amžiaus viskas atrodo painu, atrandi naują, nepažintą ir nepatirtą pasaulį, tad labai svarbu nenuklysti, laikytis griežtų taisyklių.“

Mergaitei, apdovanotai grožiu, pavyko reikiamu laiku atsidurti reikiamoje vietoje. Pasisekė sutikti puikių mokytojų bei užtarėjų iš modelių agentūrų ir nedrąsiai, tačiau užtikrintai žengti pro taip viliojančius mados pasaulio vartus.

Pirmąja stotele šioje mados kelionėje tapo Barselona. Čia susitiko du mados verslo naujokai: šiandien jau gerai žinomas fotografas Nico Bustos, tuomet dar tik pradedantis atrasti savo unikalų glamūrinį stilių, ir niekam nežinoma mergaitė iš Lietuvos. Neilgai trukus jau pozavo „Grazia“, „Gioia“, „Elle“, „Marie Claire“ ir kitiems panašaus stiliaus žurnalams. Bet juk norėjosi tikros mados! Norėjosi atsidurti ant „L’Officiel“ ir kitų mados žurnalų viršelių, vaikščioti garsiausių mados namų podiumais, būti ten, kur prasideda mada.

Nežinia, ar dėl to, kad svajonės yra linkusios pildytis, ar dėl didžiulių pastangų ir nesuskaičiuojamo atrankų, kurias teko aplankyti, skaičiaus, Svetlaną pakvietė bene didžiausia pasaulyje IMG modelių agentūra Niujorke.

Nuo to momento jos karjera įgavo dar didesnį pagreitį. „Sudalyvavus Marc by Marc Jacobs pristatyme man atsivėrė nauji keliai, mane pamatė, įvertino ir pakvietė dirbti tokių mados namų kaip Escada, C’N’C Costume National, Laura Biagiotti, Moschino, Helmut Lang, Rocco Barocco, Vivienne Westwood, Blugirl, Blumarine, Ungaro, Fendi ir kitų pristatymuose.“

Taip Svetalana Lazareva atsidūrė karščiausiame mados pasaulio taške – mados savaitėse. Ir ten dirbo penkerius metus. Neseniai praūžę 2012 m. pavasario–vasaros kolekcijų pristatymai sužadina prisiminimus, kas gi vyksta anoje prabanga netviskančioje podiumų pusėje. „Tai labai sunkus ir įtemptas darbas, kupinas streso, konkurencijos ir nerimo. Veiklos tiek, kad, sąžiningai sakau, tikrai nėra kada pavalgyti ir atsigerti. Štai dėl ko šių šou metu merginos tiesiog alpsta.“

Tai metas, kupinas netikėtumų ir ne visados malonių staigmenų: „Mados savaičių metu tau gali paskambinti dvyliktą valandą nakties ir pasakyti, kad penktą ryte esi laukiama peržiūroje arba kad tau tuoj pat reikia atvykti ir pasimatuoti Valentino suknelę.“ Kokia atmosfera tvyros užkulisiuose pristatymo metu, labai priklauso nuo dizainerio.

Jei dizainerio kūriniai linksmi, neįpareigojantys, tai didelė tikimybė, kad stiprios įtampos nebus. „Būna ir tokių mados pristatymų, kuriuose jautiesi tarsi šventėje. Toks buvo mados namų Betsey Johnson šou – kupinas šampano ir balionų užkulisiuose.

Betsey Johnson tuomet buvo netoli septyniasdešimt, tačiau jos elgesys – tarytum penkiolikmetės. Kažkokiu būdu ji aplink save sukuria nuostabiai malonią ir lengvą atmosferą, kurios nepaveikia net ir mados savaitės įtampa.“

Kiek ramesnis darbas, palyginti su mados savaitėmis, anot Svetlanos, yra fotografuotis. Per visą savo karjerą Svetlana papuošė daugybę pasaulinių mados viršelių, tarp jų – ir prancūziškąjį „L’Officiel“, nesuskaičiuojamą gausybę fotosesijų bei reklamų: Sportmax, Paola Frani, Clips, Lee Jeans bei Sally Hansen.

Pastarąja Svetlana itin didžiuojasi: „Tai buvo gerai mokama reklama, – šypsosi ji, – bet reikėjo pereiti milžinišką atranką.“ Neverta net abejoti, kad savimeilę paglosto tokie įveikti iššūkiai, o dvasią praturtina įdomios kelionės ir jų metu sutikti žmonės.

Svetlanai teko fotografuotis įvairiausiose pasaulio šalyse – nuo Meksikos iki Australijos. Būtent pastarojoje Svetlana pozavo jai labiausiai atmintin ir širdin įstrigusioje fotosesijoje, o Japonijoje sutiko mieliausių pasaulyje žmonių, maloniai nustebinusių mandagumu ir ne taip maloniai – dėl penkių minučių pavėlavimo sumažintu darbo užmokesčiu. Kinijoje buvo įdomu pozuoti prie Didžiosios Kinų sienos, o Kanadoje smagu sutikti gerų ir itin paslaugių kolegų.

Kaip Svetlana sako, draugų ji turi, ko gero, visame pasaulyje, tad nestebina, kad mergina ne tik gauna patarimų iš pasaulinių mados verslo žinovų lūpų, bet ir jų rengiamuose išskirtiniuose vakarėliuose apsilanko. „Esu buvusi daugybėje vakarėlių, bet man labiausiai įsiminė „Sekso ir miesto“ stilistės Patricios Field surengtas vakarėlis, kurio dekoracijomis tapo įspūdingais perukais ir keistais drabužiais padabinti transvestitai... Patricios tikslas buvo surengti iki šiol dar nematytą vakarėlį, o pati jame pabuvo gal minutę!“

Netikrumo ir dirbtinių bučinių mados pasaulyje yra labai daug: „Dažnai vieni kitiems sakome – susiskambinsime, susitiksime, bet tikrai aišku, kad to nebus.

Kiekvienas turi savo draugų ratą, tad natūralu, kad nepuola sveikintis ir pažindintis. Kita vertus, mano pažįstamų rate yra nemažai garsių modelių: visos supermodeliais tapusios lietuvaitės, keletas iš Victoria’s Secret modelių, Sasha Pivovarova ir kitos.“

Dažnai keliaujant ir vienoje vietoje neužsibūnant ilgiau nei metus, draugystės turi išlaikyti tam tikrą atstumo egzaminą. „Iki šiol nuolat keliavau. Gyvendavau tai Prancūzijoje, tai Australijoje, tai Japonijoje ir tik pastaruosius dvejus metus ilgėliau stabtelėjau Niujorke. Kol kas man čia patinka, bet ar galėčiau visados gyventi šiame didmiestyje – nežinau. Mane šiek tiek baugina, kad viskas čia vyksta tiesiog labai greitai ir yra puoselėjamos visai kitokios vertybės nei Europoje. Niujorkiečiams svarbiausia yra darbas, na, o man, kaip europietei, – šeima.“

Vis dėlto galimybių, sekso ir miesto, išsineštinės kavos ir Woody Alleno mieste Svetlanai ryškesnėmis šviesomis suspindo ne tik modelio karjera, bet ir nauja, daug žadanti veikla – aktorystė. Užsirašiusi į šio meno pamokas, vedamas aktorės Mary Boyer, iš pat pradžių mergina nesitikėjo nieko rimta. Tačiau ilgainiui minėtos pamokos tapo itin svarbia modelio iš Lietuvos gyvenimo dalimi: „Man patinka išgyventi vaidmenį, įsijausti į jį ir į kiekvieną herojų įlieti dalelę savęs. Mūsų aktorystės mokykloje siekiama atskleisti kiekvieno aktoriaus vidines savybes, atrasti jam tinkamiausią tipažą.“

Pradedančiai aktorei pasitaikė puiki galimybė sudalyvauti kuriant fantastinį filmą „Iksmenai“. Ją pakvietė į atranką Hugh Jackmano personažo Volverino širdies draugės ir asistentės vaidmeniui gauti.

Viena iš priežasčių, kodėl Svetlaną pakvietė dalyvauti minėtoje atrankoje, buvo būtent tai, kad ji kilusi iš rytų Europos. „Režisierius Jamesas Mangoldas norėjo, kad tai būtų jauna, kino padangėje dar nežinoma mergina iš Rytų Europos. Tai kaip tik apie mane“, – šypteli pašnekovė.

Dar reikės luktelėti, kol sužinosime, ar Svetlanos Lazarevos vardas ir pavardė puikuosis naujausiose filmo „Iksmenai“ afišose greta Hugh Jackmano. O kol laukiame, pasidaro smalsu: „Ar tikite, kad galite tapti žymia aktore?“ – paklausiu galvodama apie lietuvių veidus kino teatrų ekranuose. „Taip, tikrai galiu“, – nesudvejoja ji. Ir priduria: „Tik reikės labai daug dirbti. Kol kas pagrindinis mano užsiėmimas vis dėlto yra modelio karjera, tad ir aktorystės pamokas, ir dalyvavimą atrankose vaidmenims gauti tenka derinti prie modelio darbų grafiko.“

Neseniai Svetlanai suėjo dvidešimt šešeri metai. Modelio darbą dirbančioms merginoms tai toks amžius, kuomet jos rimtai pradeda mąstyti, ką veiks podiumo muzikai nutilus: „Visados maniau, kad karjerą baigsiu būdama dvidešimt penkerių, o aš vis dar dirbu ir uždirbu kur kas daugiau nei iki šiol.“

Svetlana pasakoja, kad užsakovai ir fotografai mėgsta vyresnes merginas, kadangi jos geriau jaučiasi prieš objektyvą, jų sukauptų emocijų bagažas yra žymiai didesnis nei jaunučių ir joms kur kas lengviau įsikūnyti į tam tikrus vaidmenis ir perduoti būtent tą žinutę, kurios nori užsakovas. Visa tai pasakoja modelis, kurią cituoja mados tinklaraštininkai, gaudo modelių gatvės mados fotografai, kurdami reportažus į rubrikas „Models off Duty“ (liet. „Modeliai ne darbo metu“).

„O kokia Jūs, kai nereikia įsikūnyti į jokį mados personažą, kokia esate laisvalaikiu?“ – pasiteirauju. „Man labai patinka kelnės, skrybėlaitės ir švarkeliai. Dažnai renkuosi žavią suknelę, akinius ir stilingą rankinę. Aišku, būna ir tingių dienų, tokiu atveju aš tiesiog įsliuogiu į ilgą suknelę ir su ja jaučiuosi patogiai.

Drabužis, kurį nešioju, visų pirma turi būti mielas, tad itin provokuojantys ar pernelyg ekstravagantiški ansambliai – tiesiog ne man. Labiau prie širdies paprastesnis, minimalistiškesnis stilius, tarkime, mados namų Jil Sander kūriniai. Iš lietuvaičių – tiesiog dievinu Aleksandro Pogrebnojaus kuriamą madą.“ Sakoma, kad žmogaus būdą išduoda stilius, kurį jis pasirinko, drabužiai, kuriuos jis dėvi.

Miela ir paprasta mergina iš Lietuvos šiandien geria kavą Centriniame Niujorko parke drauge su kino bei mados pasaulio įžymybėmis ir dalijasi prisiminimais apie mados namų Blumarine, Sportmax, Rocco Barocco, Moschino kolekcijų pristatymus, dalyvauja atrankose pagrindiniams vaidmenims gauti su Milla Jovovich bei Hugh Jackmanu ir vis tiek skuba namo, į savo jaukų loftą, paskambinti saviškiams į Lietuvą.

„Norėčiau ir daugiau pabūti Lietuvoje, dirbti, bet kol kas neišeina“, – tarsteli ji.

Gruodžio – sausio „L'Officiel“ numeryje skaitykite:

Interviu su popmuzikos karaliene Madonna. Pašnekesys apie besąlygišką meilę, šių dienų karalius ir karalienes, taip pat ir apie tai, kodėl moterys turėtų liautis siekti idealų.

2011 m. žiemos švenčių stilius

Juozas Statkevičius 2012 m. pavasaris–vasara

It girl: mergina, turinti Tai

Izero slėnio ir Tignes slidinėjimo kurortai Savojoje
Gėrio ambasadorės. Interviu su moterimis, kurios įgyvendina gražiausias labdaros idėjas...