Tačiau eksperimentuoti muzikoje linkęs vyras scena neapsiriboja – Serj randa laiko su gerbėjais padiskutuoti ir apie socialinį teisingumą, ir apie sveikatos apsaugos sistemą.

Muzika svarbiau už sveikatą

„Jei Serjas ko nors galėtų perdozuoti, tai vienareikšmiai būtų darbas“, - tokius žodžius S. Tankianas kartą galėjo išvysti apie save žiniasklaidoje. Nieko nuostabaus - juk vos prieš kelias savaites baigęs vieną koncertinį turą su grupe „System of a Down“, jis jau keliauja po šalis pasirodydamas su orkestrais, o po mėnesio pristatys ir tapybos parodą. „Visada noriu išmokti naujų dalykų. Eksperimentuoju – negaliu apsiriboti tik viena veikla, tai būtų nuobodu“, - sako S. Tankianas.

Serjo muzika neša socialinę žinią, kalba apie tai, kas aktualu pasaulio žmonėms. Atlikėjas su Tomu Morello taip pat yra įkūrę muzikantų judėjimą „Teisingumo ašis“, kovojantį už socialinį teisingumą. Saugumas, užimtumas, sveikatos politika – temos, kuriomis dainininkas kviečiamas diskutuoti viešoje erdvėje.

S. Tankianas dažnai sako kalbas prieš smurtą ir neteisybę visuomenėje. Kartą jis pripažino, kad negali susitaikyti ir ignoruoti esančios neteisybės, todėl jaučiąs pareigą apie tai kalbėti, šviesti visuomenę ir bent taip prisidėti prie neteisybės panaikinimo.

Serjas visada pabrėžė esąs armėnas, todėl nuo pat jaunystės reikalauja pripažinti, kad Turkija XX amžiaus pradžioje vykdė armėnų genocidą. Pakviestas koncertuoti Armėnijoje, jis parodė meilę ir atsidavimą savo tautai, kai nepaisydamas galimos žalos balsui ir sveikatai užlipo ant scenos.

„Jis mane nustebino, juk sąlygos dainuoti nebuvo sudarytos. Susirinkę žmonės vos galėjo kvėpuoti dėl susidariusių dulkių kamuolių, ką jau kalbėti apie dainavimą. Tuo tarpu Serjas nekreipė į tai dėmesio ir nutarė tęsti pasirodymą“, - vėliau sakė pasirodymą stebėjęs žiūrovas.

Įkvepia gamta

Ekologijos, gamtos išsaugojimo tematikos ypač gausu pastarųjų metų Serjo kūryboje. „Mes - gležni žmonės - negalime paveikti ilgalaikės žemės „sveikatos“, bet jau sugebėjome padaryti jai siaubingą žalą: prisidėjome prie klimato kaitos, aplinkos nuodijimo“, - požiūrį pristatęs albumą išsakė Serjas.

Čia pat muzikantas pridūrė esąs optimistas ir tikįs, jog vieną dieną žmonių požiūris į gamtą pasikeis: „Esu tikras optimistas. Kiekvieną dieną pabundu šypsodamasis ir tikiu žmogaus dvasios gerumu ir tuo, jog vieną dieną jis pradės labiau tausoti gamtą. Tačiau ekologinės katastrofos pasaulyje kol kas išlieka neginčijamu faktu.“

Muzikantas taip pat kovoja už gyvūnų teises, siekdamas, jog jie nebūtų naudojami kariniuose bandymuose. Kasmet tūkstančiai gyvūnų išnaudojami įvairių valstybių rengiamose pratybose, jie tampa cheminių medžiagų bandymų objektais, yra žalojami arba žudomi. Muzikantas teigia nepritariąs gyvūnų kankinimui, skerdykloms.

Pagarba gamtai ir noras rūpintis gyvūnais, kaip teigia Serjas, paskatino ji tapti vegetaru. „Mano noras tapti vegetaru greičiausiai buvo instinktyvus, man nereikėjo savęs versti nevalgyti vieno ar kito produkto, pats organizmas pasirinko tokį meniu“, - apie pasirinkimą kalbėjo Serjas.

Nevaldė emocijų

Serjas nėra iš tų, kurie atvirai pasakotų apie asmeninį gyvenimą. Vyras negali pakęsti gandų, ne prie širdies jam ir audringi vakarėliai ar Holivudo šurmulys. Muzikantas mieliau renkasi gyvenimą atokiau nuo didmiesčio, kur gali atsiduoti kūrybai. Sunkiosios muzikos atstovas tikina, jog nėra piktas „rokeris“: „Žmonės neretai mano, kad aš pats bei mano kuriama muzika yra agresyvi, tačiau taip tikrai nėra. Prieš pasirodymus mėgstu tylą ir ramybę, dažnai šypsausi žmonėms, mėgstu juoktis.“

Serjas prisipažįsta, jog taikus ir ramus jis buvo vis dėlto ne visada. Jaunystėje lengvai pasiduodavo emocijoms, pykčiui.

„Jaunystėje greitai supykdavau, dabar tai pasitaiko retai, esu ramesnis. Prieš daug metų, kai mūsų grupė tik kūrėsi, priėjau ribą - nebegalėjau suvaldyti emocijų. Stresas ėmė viršų ir jaučiausi esąs ant gyvenimo krašto. Prasidėjo panikos priepuoliai, į viską reagavau perdėtai jautriai. Supratęs visa tai stabtelėjau ir pabandžiau rasti neigiamų emocijų priežastis. Tada suvokiau, jog galiu to atsikratyti ramiau vertindamas kiekvieną gyvenimo įvykį ir sunkumus. Tuo metu taip pat supratau, kad muzika – būtent tai, kas teikia man laimės ir ką noriu daryti. Esu laimingas – mano šeimos nariai ir aš pats esame sveiki, galiu kurti muziką, koncertuoti“, - prieš kelerius metus pasakojo S. Tankianas.

Jis taip pat tikino, jog būdų atsipalaiduoti bei nusiraminti – labai daug: „Mėgstu pasivaikščioti po apylinkes, grožėtis gamta. Be to, namų ruoša man lyg psichologinė terapija, sugebu pamiršti bėdas, susikaupti. Ką jau kalbėti apie meditaciją – juk tai būdas pabūti su pačiu savimi, išvalyti mintis“.

Tarp kitko

Serjas Tankian Lietuvos publikai pristatė paties sukurtą keturių dalių simfoniją, kurią atliko kartu su mūsų šalies orkestru.

Rudens pabaigoje Holivude atlikėjas atidarys muzikinių paveikslų parodą. Jis taip pat yra išleidęs poezijos knygą.