„Man pačiai stiprios moters etalonas visada buvo mano mama, sugebėjusi ir tris vaikus, ir vyrą užauginti. Prieš keletą metų ji įveikė mirtiną ligą. Po diagnozės net akimirkai neleido sau ir mums suabejoti, kad pasiduos“, – pasakoja Rimantė.

Su ja kalbamės apie tai, kas yra stipri moteris ir kodėl reikia daug stiprybės būti silpnai.

– Kas yra stipri moteris? Ar turite stiprios moters ar stipraus žmogaus idealą?

– Manau, kad visos moterys yra stiprios. Mūsų gyvenimas taip sudėtas, kad silpna būti tiesiog negali: tam, kad pasiektume daug, turime dirbti dvigubai sunkiau nei vyrai. Mums, ne jiems, suteiktas gimdymo džiaugsmas ir skausmas, nes vyrai to paprasčiausiai neištvertų. Tik mes pačios retai apie tai susimąstome. Gyvename ir medalių neprašome.

Mano nuomone, kažkokio vieno mato, pagal kurį galėtume vertinti moterų stiprybę, nėra. Vienos – kietos karjeristės, tvirtai laikančios savo pozicijas vyrų pasaulyje, kitos – nepakeičiamos mamos, ištikimos, atsidavusios žmonos, ypač žaviuosi daugiavaikėmis mamomis, mamomis, auginančiomis neįgalius vaikus.

Čia ir skirtumas – vienos mūsų iššūkius renkasi pačios, kitoms juos pameta likimas. Ir nežinia, kurie jų nusipelno garsesnių pagyrų.

Man pačiai stiprios moters etalonas visada buvo mano mama, sugebėjusi ir tris vaikus, ir vyrą užauginti. Ji visad mylėjo savo darbą ir žmones, todėl pati yra labai mylima ir gerbiama aplinkinių. Prieš keletą metų ji įveikė mirtiną ligą. Po diagnozės net akimirkai neleido sau ir mums suabejoti, kad pasiduos. Sakoma, kad Dievas išbandymus siunčia tik stipriems. Mano mamos stiprybe jis tikrai turėtų tikėti. Esu palaiminta būdama jos dukra.

Taip pat esu palaiminta draugėmis ir kolegėmis – moterimis, kurias sutikau savo gyvenimo kely. Visos jos stiprios savaip, iš visų jų kasdien mokausi ir suprantu, kad tobulumui ribų nėra.

– Ar pati esate stipri?

– Vyras sako, kad taip. Vadina mane savo amazone, nors man atrodo, kad nei aš per galvas lipu, nei arbūzą su papu suskaldyčiau... Nors žvilgsniu nužudyt galiu. Tik dėl vieno esu tikra – nors per filmus verkiu kaip ir seniau, dabar daug mažiau dalykų imu į širdį, savas verslas užgrūdina ir išmoko vadovautis protu, mažiau emocijų parsinešti į namus, nes antraip ilgai netemptum.

Per tuos metus, kuriuos dirbu kartu su Povilu tikrai užaugau ir už tai galiu būti dėkinga tik jam, nes jis, kai reikia papurto, kai reikia paglosto.

– Kokios, Jūsų manymu, yra stiprios moters taisyklės?

– Man pačiai stiprus žmogus, nesvarbu, tai vyras ar moteris, yra žmogus, ištikimas sau ir savo vertybėms. Visada atsiras vyrų, kuriems jūs būsite per protingos, per gražios, per geros, per stiprios. Jokiu būdu nepasiduokite ir nepradėkite iš savo karūnos lupti šių deimantų. Jums ne lengvesnės karūnos, o vyro su didesnėmis rankomis ją nešti reikia.

Tiesa, pastaruoju metu supratau, kiek daug stiprybės reikia būti silpnai. Mes, lietuvės, įpratusios viską padaryti pačios, nes „ai, kol paaiškinsi, pati greičiau susisuksiu“, mums ne lygis paprašyti pagalbos ar mažos paslaugos, nors pačios padedame su malonumu, mums nesinori pasirodyti silpnoms, nors tokias moteris labiausiai norisi globoti.

Tai va, stiprios moterys moka būti silpnomis, ne bejėgėmis, o tokiomis, kurias reikia palepinti, moteriškomis, sutvertomis meilei. Juk jei mano Luna pati valgytų ir apsirengtų, ir nė ašaros neišspaustų, tikrai jos tiek nečiučiuočiau, nebučiuočiau ir nelepinčiau.

Vienas iš stiprios moters principų – nebūti patogiai. Nieko nėra baisiau, kai vyras, girdamas savo žmoną, pasako, kad ji „moka būti savo vietoje“.

Stipri moteris susikurs savo pasaulį. Ji nelaukia vyro, kuris tai padarytų už ją. Ji žino, kad jei jos pasaulis bus gražus ir įdomus, vieną dieną atsiras tas, su kuriuo ji galės juo pasidalinti.

Stipri moteris niekada neužsiims savigaila. Ji nesėdės sudėjusi rankų, užsiėmusi aukos poziciją, nebaksnos pirštais į tuos, kurie su ja neteisingai elgiasi ir nekaltins aplinkybių.

Stipri moteris žino, kad tik ji yra atsakinga už savo gyvenimą ir likimą. Niekas kitas, išskyrus ją, negali nustatyti taisyklių. Ir nešvaisto savo laiko žmonėms, kurie stengiasi ją parklupdyti. Ne veltui yra sakoma: nesijuok iš moters, puolusios ant kelių, nes nežinai, kokia aukšta ji bus, kai pakils.

Stipri moteris nebijo būti graži, nebijo visų etikečių, kurios ateina kartu su puikia išvaizda ir tokiomis moteriškomis savybėmis kaip plepumas. Taip, mes daug kalbame, bet kad ir kiek kalbėtume, puse dalykų vis tiek nutylime.

Na, bet kas iš tų mano taisyklių – stiprios moterys, kurios skaitys šį interviu, savąsias jau turi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt