Nuspręsti emigruoti – didelis ir nelengvas žingsnis, pilnas nuostabių išgyvenimu, taip pat nuovargio, streso, nesaugumo jausmo. Tačiau ir neigiamose patirtyse galite daug išmokti ir rasti džiaugsmą. Paguoskite save žinojimu, kad būtent sunkiais momentais auga jūsų asmenybė: tobulėja vidinis žmogus, šlifuojasi charakteris ir t.t.

Kita kultūra

Pažinkite ir gerbkite kitą kultūrą, kuri atskleis jums dar nepatirto gyvenimo įdomybes. Išgyvenant kultūrini šoką, svarbu išmokti atpažinti tai, ko negali pakeisti. O jei negali, tai neverta eikvoti energijos – tiesiog priimkite viską taip, kaip yra! Plėskite savo tolerancijos ribas, lengviau priimkite skirtingumus ir naujoves.

Nuosavybė

Gyvendamas svetur, žmogus išmoksta vertinti tai, ką turi, nes tėvynėje lengva įsitaisyti patogiai ir trokšti vis daugiau ir daugiau... O išvykus nežinai, ar ilgai liksi svetur, tad tiek daug nekaupiama, o mėgaujamasi ir vertinama tai, kas turima. Žmogui reikia visai nedaug!

Namų ilgesys

Išvykus imsite beprotiškai vertinti visa, kas liko „ten“. Tai yra labai žmogiška: kažką palikus ar praradus pasijausti supurtytu. Pavyzdžiui, užsienietis tikriausiai niekada nepasakys teisingai jūsų vardo ir pavardės. Pasisekė, jei tai jums yra smulkmena. Nusiteikite, kad savo vardą nuolat kartosite paraidžiui.

Kantrybės ir ramybės ugdymas

Kitoje kultūroje dažnai pajausite, kaip tenka išeiti iš savo asmeninių ribų. Neretai aplankys tokie jausmai, kaip ilgesys, nesusipratimai, kalbos iššūkiai ir pan.

Tai tokia gera gyvenimo mokykla! Niekur kitur neišmoksi nieko panašaus.

Naujas etapas draugystėms ir partnerystei

Jei susiruošėte svetur su antrąja savo puse, neišvengiamai susidursite su iššūkiais. Pažvelkite į tai kaip į galimybę visiškai vienas kitu pasikliauti ir pasitikėti bei naujai vienas kitą pažinti. Tai neįkainojama bendra patirtis!

Sutikę kitus žmones nebijokite atsiverti ir priimti juos tokius, kokie jie yra. Dar kartą – mėgaukitės skirtumais. Naujomis draugystėmis praturtinsite savo gyvenimą.

O tie žmonės, kurie liko namuose – tiesiog juos paleiskite! Tikri santykiai neišyra. Būna, susitinki su žmogumi po ilgo laiko nesimatymo, bet atrodo, kad nebuvai net išsiskyręs.

Asmeninės ribos ir troškimai

Geriau pažinsite savo ribas ir troškimus. Prieš keliaudami, kiek įmanoma daugiau visko apgalvokite ir apkalbėkite: lūkesčius, baimes, tikslus, įsivaizdavimus ir t.t. Bet esminis klausimas: kaip mes jaučiamės čia ir dabar? Išvykimas gyventi kitur – tai puiki galimybė dar labiau save pažinti. Mokykitės priimti gyvenimą tokį, koks jis yra, ypač, jei negalite nieko pakeisti.

Nauja gyvenimo perspektyva

Toks pasirinkimas emigruoti priklauso tik nuo jūsų. Visuomenėje priimta gerai, patogiai įsitaisyti. Na ir kas, kad nemylimas darbas, bet saugu. Jei peržengsite rizikos zoną, daug ką pamatysite kitaip: galėsite naujai planuoti, ieškoti, pamėgti, išbandyti... Tik nuo jūsų požiūrio priklausys, ar jūs užpildysite savo gyvenimą pasitenkinimu. Puiki galimybė pamąstyti: o ko gi noriu aš pats, o ne aplinkiniai.

Jei norite iš gyvenimo daug daugiau, nei trupučio, tai iššūkis gyventi svetur turėtų jus tik sustiprinti.

D. Babkovos dienoraštį rasite čia: https://gyvosistorijos.wordpress.com

Gyvenate svečioje šalyje? Papasakokite savo istoriją, dalyvaukite konkurse „Mano sėkmingos emigracijos istorija“ ir laimėkite prizą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)