Nepaisant šito, Didžiojoje Britanijoje, prie Aniko pilies esantis nuodingų augalų sodas sulaukia gerokai daugiau lankytojų nei įprastos parkų grožybės, rašoma portale kulturologia.ru.

Aniko pilis yra Nortumberlando grafystėje, netoli pasienio su Škotija. Pati pilis yra įdomios architektūros. Šis XI a. statinys buvo pagrindinė Nortumberlando kunigaikščių rezidencija, o šiuo metu yra garsiausias grafystės statinys. Dalį šio viduramžių statinio sienų ir vidaus interjerų galima pamatyti kai kuriuose filmuose apie Harį Poterį ir vieno serialo „Dauntono abatija“ sezono serijose.

Didžiulis sodas visada buvo senovinio pilies ansamblio dalis, tik kai kuriais istoriniais laikotarpiais stipriai apleistas, o Antrojo pasaulinio karo badmečiu jį naudojo ūkio reikmėms ir augino jame žemės ūkio produkciją. XX a. pabaigoje Nortumberlando kunigaikštienė įdėjo daug pastangų ir atgaivino senąjį parką – po 42 mln. svarų investicijos ir rekonstrukcijos sodas vėl tapo lankomas. Deja, didžiulio populiarumo nesulaukė – nepadėjo nei dirbtiniai kriokliai, nei fontanai, nei 560 kvadratinių metrų dydžio namas medyje; tokių parkų ir sodų gausu, ir ne vien Britanijoje.

Aniko pilies sodas

Užtai kiek vėliau parko teritorijoje atsiradęs Nuodingasis sodas iš karto tapo didžiulio susidomėjimo objektu. Apklausų duomenis, pastaruoju metu dauguma turistų atvyksta, tik norėdami apžiūrėti sodą.

Pavojingasis sodas su nuodingais augalais buvo užsodintas 2005 m., nuo to laiko jis klesti – tiek tiesiogine, tiek perkeltine prasme.

Aniko pilies sodas

Kaip jau galima suprasti iš pavadinimo, sode auga tik nuodingi augalai. Čia surinkta stulbinamo dydžio pavojingosios botanikos kolekcija, auga čičinberas, dėmėtoji mauda, paprastasis ricinmedis, vaistinė šunvyšnė, brugmansija, pupmedis ir daug kitokių augalų. Patys pavojingiausi egzemplioriai auga uždaryti geležiniuose narveliuose su užrašu „Liesti draudžiama, pavojinga gyvybei“. Sode galima pamatyti ir kokainmedžių, sėjamųjų kanapių, daržinių aguonų pievelių. Parke vedamos antinarkotinio švietimo ekskursijos.

Aniko pilies sodas

Sukurti tokį neįprastą sodą Nortumberlando kunigaikštienę įkvėpė senovės pavyzdžiai. Žinoma, kad XVI a. Italijoje, Paduvoje buvo Medičių sodas – jame garsūs nuodų gamintojai augino pačius pavojingiausius augalus. Anglijos sode iš pradžių augino ir vaistinių augalų, bet vėliau tą sodo dalį nutarė paskirti vien nuodingiems augalams.

Turistai keliautojai į Nuodingąjį sodą įleidžiami tik su gidu – šis stebi, kad niekas neliestų augalų.

Savaime suprantama, sodą visą parą saugo, o kai kurios lysvės netgi aptvertos spygliuota viela. Ekskursijų metu turistai išklauso išsamią paskaitą, kurios didžioji dalis – apie narkotines medžiagas ir jų keliamą pavojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)