Leopoldas Mozartas, dvaro muzikanto pareigas ėjęs dviejų žavingų vaikų Wolfgango ir Nannerl tėvas, muzikos savo atžalas pradėjo mokyti ypač anksti. Taigi, būdama vos septynerių Nannerl jau mokėjo groti klavesinu. Ji, lygiai kaip ir jaunesnysis broliukas, gebėjo atlikti sudėtingiausius kūrinius ir iš klausos pagroti bemaž bet kurią vos sykį išgirstą melodiją. Daugiau nei trejetą metų mergaitė kartu su broliu gastroliavo įvairiuose Europos miestuose, pradedant Londonu bei Paryžiumi ir baigiant Miunchenu bei Viena. Ilgainiui ji buvo pradėta laikyti viena iš geriausių savo laikmečio pianisčių.

Maria Anna Mozart

1764 m. datuojamame laiške Leopoldas Mozartas rašė: „Mažoji mano mergaitė neįtikėtinai tiksliai atlieka pačius sudėtingiausius, kokius tik galima įsivaizduoti, kūrinius. Maria Anna, nors turi vos 12 metų, yra viena iš gabiausių Europos pianisčių.“

Maria Anna Mozart

Kai Mariai Annai Mozart sukako aštuoniolika, jos turnė laikotarpis baigėsi. Nuo 1769 m. jai buvo uždrausta koncertuoti su broliu, kadangi mergina sulaukė vedyboms tinkamo amžiaus. Tada ji persikėlė į Zalcburgą pas motiną ir daugiau niekada neišėjo į sceną.

Maria Anna Mozart

Sylvia Milo, pjesės „The Other Mozart“ (Kitas Mozartas) autorė, ganėtinai ilgai studijavusi W. A. Mozarto sesers gyvenimą, duodama interviu leidiniui „Huffington Post” prasitarė, kad Mariai Annai tiesiog buvo lemta likti brolio šešėlyje, tačiau dėl jos genialumo abejonių nekyla.

Tereikia įsivaizduoti vienuolikametę mergaitę, neįtikėtinai tiksliai ir įkvėptai klavesinu arba fortepijonu atliekančią garsiųjų kompozitorių plunksnai priklausančias sudėtingiausias sonatas ir koncertus“, – sakė S. Milo.

Yra žinių, kad Maria Anna, sulaukusi brandaus amžiaus, parašė keletą muzikinių kompozicijų ir nusiuntė jas broliui. Mūsų laikų tos kompozicijos nepasiekė, tačiau W. A. Mozartas, su jomis susipažinęs, esą, pareiškė nieku gyvu netikėjęs, kad jo sesuo gali šitaip talentingai kurti.

Maria Anna Mozart

Taip pat žinoma, kad Maria Anna buvo įsimylėjusi kamerherą Franzą d‘Ippoldą, tačiau, tėvui primygtinai reikalaujant, mergina atstūmė savo ranką bei širdį pasiūliusį mylimąjį. Galop L. Mozartas ištekino dukterį už magistro Johanno Baptisto Franzp von Berchtoldo zu Sonnenburgo. Pastarasis tuo metu jau dukart buvo tapęs našliu ir augino net penketą vaikų. Per visą vedybinį gyvenimą Maria Anna ir 15 metų už ją vyresnis sutuoktinis susilaukė dar trijų vaikų. Kai 1801 m. jos vyras mirė, moteris grįžo į Zalcburgą ir ėmė mokyti groti fortepijonu.

Jos sveikata tolydžio prastėjo. 1825 m. vyresnioji W. A. Mozarto sesuo apako. Tada jai buvo 74-eri. Praėjus dar ketveriems metams, 1829 m. spalio 29 d., Maria Anna Mozart mirė. Ji buvo palaidota Zalcburgo šv. Petro kapinėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)