Populiariausi buvo artistai, kurie, nepaisant savo ypatumų, gyveno visavertį gyvenimą – įgydavo išsilavinimą, dirbdavo, tuokdavosi... Vienos tokios poros vestuvės tapo tikra sensacija Niujorke.

Lavinia Warren – vos ne garsiausia XIX a. keistuolių šou artistė. Ji buvo liliputiško ūgio, bet gerai išauklėta ir išsilavinusi mergina. Lavinia gimė 1841 m. JAV šiaurės rytuose, Naujosios Anglijos regione, turtingoje, gerbiamoje šeimoje.

Vaikystėje ji buvo apvalaina mažylė, atrodė trykštanti sveikata. Tiesa, kai ji nustojo augti, tėvai ne juokais susirūpino dėl jos sveikatos ir kreipėsi į gydytojus, deja, išgirdo menkai guodžiančią diagnozę.

Lavinios tėvai verti pagarbos – jie nepakeitė požiūrio į dukterį. Mergaitė toliau mokėsi, dainavo chore. Kai Lavinia paaugo ir ėmė šeimininkauti namuose, tėvai pagamino jai kojūkus, su kuriais ji lengvai judėdavo po virtuvę. Be to, vienu metu Lavinia netgi dirbo mokytoja. Reikia priminti, jog jaunos moters ūgis buvo vos 81 cm, o svėrė ji 13 kg.

Lavinia Warren

Lavinios gyvenimą stipriai pakeitė kelionė Misisipės upe, į kurią jį išvyko pakviesta pusbrolio artisto. Kelionė suvienijo juos, Lavinia susigalvojo kūrybinį pseudonimą – Liliputų karalienė – ir nusprendė išbandyti save naujame amplua.

Lavinia šoko, dainavo ir vedė pokalbių vakarus. Dažnai ji pasirodydavo scenoje su milžine Lydia Hardy, tarp jų užsimezgė šilti, draugiški santykiai. Baigiantis vasarai, Lavinia jau maudėsi šlovės spinduliuose.

Lavinia Warren

1862 m. Lavinia susipažino su impresarijumi, šoumenu Tayloru Barnumu, kuris išgarsėjo, bendradarbiaudamas su nestandartinės išvaizdos artistais. Atvirai tariant, T. Barnumas suprato, kad jo kolekcijai kaip tik trūksta žavios, netekėjusios merginos, kurią būtų įsimylėję visi jo trupės vyrai.

Sumaniausias pasirodė besąs generolas Tomas Thumbas – vienas garsiausių T. Barnumo cirko artistų. Kai tik jis susipažino su Lavinia, davė sau žodį užkariauti šios merginos širdį. T. Thumbas susitarė su T. Barnumu, kad šis pabus piršliu, o už tai gaus teisę platinti bet kokią informaciją apie liliputų vestuves. T. Barnumas greitai suprato, koks naudingas toks sandoris, ir tuoj pat ėmėsi patarinėti Laviniai, girti Tomą.

Lavinia Warren vestuvės

Kai T. Thumbas pasipiršo Lavininiai, ji sutiko. Sutuoktuvių ceremonija vyko Niujorko episkopalinėje bažnyčioje, esančioje Brodvėjuje. Nuotakos vestuvinę suknelę sukūrė dizainerė Ellen Louise Demorest, kuri buvo laikoma Viktorijos epochos mados guru. Pieš iškilmingą ceremoniją mažytė nuotakos suknelė buvo demonstruojama kelias savaites, nes tai buvo tikras meno kūrinys.

Dalyvauti vestuvėse išreiškė norą daugiau nei 10 tūkst. žmonių. Daugelis už dalyvavimą jose mokėjo net po 50 dolerių. Liliputų vestuvės tapo metų įvykiu, jaunavedžiai stovėjo ant rojalio ir priiminėjo svečius. Į šventę atėjo didelių, garsių leidinių – „Saturday Evening Post“, „New York Times“ – atstovai, visi rašė apie neįprastas vestuves. Didžiausią įspūdį žurnalistams padarė per iškilmes poros gautos dovanos – „Tiffany" papuošalai, miniatiūrinis biliardo stalas, net mažytė karieta, dovanota pačios karalienės Viktorijos.

Vestuvių istorija tapo tikra atgaiva pilietinio karo metais, pirmą kartą per trejus metus pirmuose laikraščių puslapiuose pasirodė džiugi žinia. Įdomu, kad po vestuvių T. Barnumas pasiūlė Laviniai 5 tūkst. dolerių honorarą (dabar tai būtų apie 116 tūkst. dolerių) už tai, kad ji artimiausiais mėnesiais vaidintų jo cirke. T. Barnumas buvo įsitikinęs, kad ji su džiaugsmu sutiks, juk gyvenime liliputai turėjo ne tiek daug galimybių gerai įsitaisyti, bet Lavinia šio pelningo pasiūlymo atsisakė.

Lavinia Warren su vyru

Net prezidentas Lincolnas išreiškė norą artimiau susipažinti su liliputų pora. Jis pakvietė juos į priėmimą Baltuosiuose rūmuose. Tiesa, jis paleido kelis kandžius juokelis apie mažą ūgį, ir Lavinia elgėsi pabrėžtinai šaltai.

Lavinia ir Tomas Thumbas laimingai nugyveno 20 metų. Jie gyveno pasiturimai, gastroliavo po pasaulį, leido sau malonumą lankytis aukštuomenėje, užsisakinėti garsių dizainerių drabužius.

Lavinia Warren su kūdikiu

1833 m. T. Thumbas mirė ir Lavinia atsidūrė ties skurdo riba, nes nemokėjo užsidirbti pinigų. Bet praėjus porai metų, ji susipažino su italais broliais liliputais – Primo Magri ir Giuseppe.

Ji ištekėjo už vieno iš brolių ir visi trys ėmė rengti operinius pasirodymus, kurie sulaukė didelio populiarumo.

1919 m. Lavinia, būdama 77 m., mirė. Moters prašymu, ją palaidojo šalia pirmojo vyro. Ant jų kapo stovi paminklas – Tomo Thumbo figūra visu ūgiu, užrašytas jo vardas ir pavardė, o šalia kukliai parašyta – „Jo žmona“.

Lavinia Warren kapas

Generolas Tomas Thumbas tapo garsiausiu pasaulyje liliputu, kurį pamėgo abiejose vandenyno pusėse. Reikia pripažinti – buvo už ką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt