Laimei, šio asmens gyvybė tą dieną neužgeso ir jis tapo tikrų tikriausiu patvirtinimu, kad stebuklų vis tik būna, rašo thevintagenews.com.

P. P. Gage’as – 1823 m. gimęs amerikietis, dirbęs geležinkelių tiesimo brigados vyriausiuoju specialistu Vermonte. Tą lemtingą rugsėjo 13-ąją jis kiauraviduriu geležiniu strypu, kurio svoris siekė apie septynis kilogramus, kimšo sprogstamuosius miltelius į uolieną.

Tarp strypo ir uolienos įsižiebė kibirkštis, suveikė sprogmenys, o geležinis įrankis įsmigo į nelaimėlio galvą. Pradūręs skruostikaulį strypas išlindo pro viršugalvį. Savaime suprantama, dėl šio siaubingo nutikimo sutrupinta didžioji dalis kairės smegenų kaktinės pusės. Vėliau šis geležinis strypas rastas 27,5 m atstumu nuo nelaimės vietos. Tuo metu P. P. Gage‘ui tebuvo 25-eri.

P. P. Gage’as

Sąmoningas ir netgi ramus vyras išėjo ieškoti skubios medicininės pagalbos, o atvykęs pas gydytoją jis ramiai ištarė štai tokius žodžius: „Turiu jums štai tokį darbelį“. Gydytojas Johnas Harlowas apžiūrėjo vyro sužeidimus, nuvalė kraują ir įsitikino, kad smegenyse neliko įstrigusių sutrupintos kaukolės fragmentų. Deja, kadangi gydytojas kaukolės fragmentus šalino pirštais, infekcijos išvengti nepavyko. P. P. Gage‘o šeima nesitikėjo, kad po tokio įvykio jis liks gyvas, todėl neturėjo jokių vilčių dėl jo pasveikimo, tačiau jis vis tik stebuklingai pagijo ir grįžo į savo namus Naujajame Hempšyre.

P. P. Gage’as

Savaime suprantama, tokia nelaimė negalėjo likti be pasekmių. Patyrusio rimtų veido traumų, smegenų pažeidimų ir netekusio akies vyro psichikos būklė ir emocinis intelektas ėmė kelti abejonių. Gydytojas J. Harlowas parengė ataskaitą, kurioje aprašė P. P. Gage‘o psichikos pokyčius, apibūdindamas jį kaip nepastovų, šventvagišką, nepagarbų, kaprizingą ir neryžtingą asmenį. Tenka pripažinti, kad rimtų traumų darbo vietoje patyręs amerikietis prarado socialinius įgūdžius, jo elgesys itin stipriai pasikeitė, o įprastinėmis buvusios užduotys ir sprendimų priėmimas tapo tikrais iššūkiais.

P. P. Gage’as

Draugai ir kolegos jį pažinojo kaip pagarbos vertą darbuotoją ir orų vyrą. Deja, po šio siaubingo nutikimo jie ėmė pastebėti neįprastų jo charakterio pokyčių ir teigė, kad jis jau nebėra tas pats P. P. Gage‘as. Geležinkelių įmonė, kurioje vyras dirbo, atsisakė jį priimti atgal į darbą tokį sprendimą motyvuodama pavojinga jo psichikos būkle.

Nelaimėlis P. P. Gage‘as įsidarbino arklidėse Naujajame Hempšyre, imdavosi ir kitų paprastų darbų, pavyzdžiui, vežiodavo ekipažus į Čilę. Teigiama, kad šie darbai jo psichiką stabilizavo: jis ėmė elgtis taip, kaip elgdavosi anksčiau, o praėjus dviem metams po nelaimės jis jau buvo kur kas geriau socialiai adaptavęsis.

Nieko keisto, kad P. P. Gage‘o istorija ir būklė sudomino mokslininkus, vykdžiusius pačius įvairiausius tyrimus neuropsichologijos srityje. Tokio pobūdžio tyrimai leido patvirtinti faktą, kad kaktinė smegenų pusė susijusi su elgesiu, charakteriu ir temperamentu. P. P. Gage‘o atvejis – pirmasis, leidęs susieti smegenų traumą su asmenybiniais pokyčiais.

P. P. Gage’as

P. P. Gage‘as mirė būdamas 35-erių dėl patirtos traumos sukeltų priepuolių. Vis dėlto šis vyras iki šiol minimas daugybėje neuromokslų knygų ir tampa paskatinimu imtis naujų medicininių tyrimų.

1867 m. velionio kūnas ekshumuotas, o kaukolė ir strypas išsiųsti gydytojui J. Harlowui tolimesniems tyrimams įgyvendinti. Dabar du šie objektai saugomi Harvardo universiteto aukštosios medicinos mokyklos anatomijos muziejuje kaip neurologijos reliktas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)