Apie savo darbą bei užduotis padedant klientams A. Kučinskienė papasakojo Info Ekspresui.

– Papasakokite, ką reiškia ši neįprasta specialybė – gyvenimo treneris.

– Lietuviškai gyvenimo treneris skamba gana keistai. Anglų kalba žodis coach, reiškiantis trenerį ir geriau skamba, ir yra lengviau suprantamas, yra tokių specialybių, kaip „fitness coach“ (angl. sporto treneris), „relationship coach“(angl. santykių treneris), „business coach“ (angl. verslo treneris) ir panašių. Tai – lyg specialybė, sujungianti mokytojo bei psichologo profesijas kartu, ne teoriškai, bet praktiškai.

Tarkime, perskaitote kokią nors saviugdai skirtą knygą, nes norite kažką gyvenime pakeisti. Knyga jums patiko, su patarimais sutinkate, tačiau kokių veiksmų imatės?

Labai dažnai žmonės nesiima jokių veiksmų. Taigi gyvenimo treneris yra tas žmogus, kuris padės, suras kiekvienam individualiai tinkančius būdus pokyčiams įvykti.

– Kodėl nusprendėte pradėti gyvenimo trenerės karjerą?

– Tikriausiai jau toks mano charakteris. Man patinka pokyčiai, sunkumai gyvenime. Jie priverčia mokytis, keistis ir tuo pačiu pamatyti ryšį tarp minčių, veiksmų ir rezultatų. Būdama nenuorama pati visada jaučiau norą pastūmėti pokyčių link ir kitus.

– Kokios pagalbos jūsų dažniausiai prašo Anglijos lietuviai?

– Labai dažnai Jungtinėje Karalystėje „užtrukę” lietuviai yra pasimetę savo svajonėse bei tiksluose, jie nesijaučia laimingi. Jiems reikia pagalbos „perkeliant” svajones į esamąjį laiką, vietą ir pradėti jų siekti. Yra ir dalis tokių, kurie žino, ko nori, jiems tereikia pastūmėjimo ir palaikymo.

– Kiek laiko dirbate su vienu klientu?

– Įvairiai. Vieną susitikimą, keletą. Su kai kuriais klientais ryšys nenutrūksta niekad.

– Kiek kainuoja jūsų paslaugos?

– Vienas susitikimas, užtrunkantis 1,5 – 2 valandas, kainuoja £30.

– Ar gyvenimo treneris – tai savotiška psichologo atmaina?

– Aš manau, kad taip. Tiksliau reikėtų sakyti psichoterapeuto atmaina. Yra daug psichoterapijos rūšių, tarp jų ir į sprendimus orientuota terapija, tokia kaip kognityvinė elgesio terapija (angliškai CBT), kurios tikslas – keičiant mąstyseną pakeisti elgesį. Gyvenimo treneris naudojasi labai panašiais principais: mąstysena – elgesys – rezultatai.

– Kodėl žmonėms apskritai prireikia gyvenimo trenerio?

– Kaip aš sakau: sportuoti gali ir vienas. Tačiau, kiek žinome garsių sportininkų, kurie neturi trenerio? Viskas priklauso nuo to, kiek daug norite gyvenime nuveikti.

– Kaip manote, Lietuvoje taip pat galėtumėte dirbti savo darbą?

– Net neabejoju. Šiuo metu Lietuvoje jau yra įkurta ne viena saviugdos mokykla.

– Konsultuojate tik lietuvius ar į jus kreipiasi ir kitataučiai?

– Dažniau tenka dirbti su kitataučiais.

– Ką turėtų žinoti pirmą kartą pas jus atėjęs klientas?

– Pasitikėti. Tiek iš mūsų tautiečių, tiek iš britų vis išgirstu, jog kaip tauta esame labai nepatiklūs. Nors vis daugiau ir daugiau lietuvių tenka sutikti saviugdai skirtuose renginiuose, tačiau dauguma nepatikliai žiūri į gyvenimo trenerio pagalbą.

– Ar pamenate žmonių, kurių gyvenimus iš esmės pakeitė apsilankymas pas jus ir kaip tai nutiko?

– Taip. Ir tai iš tikro labai nuostabu. Didžiausias pokytis yra atsakomybės už savo mastymą, elgesį ir pasekmes prisiėmimas. Nuo tokio taško gyvenimas visada pasikeičia. Tai užtrunka, bet kai po kurio laiko išgirsti, kiek daug teigiamų dalykų gyvenime po tos akimirkos nutiko, tai būna panašu į stebuklą.

– Su kokiomis problemomis susidūrus siūlytumėte kreiptis į jus ar kitą gyvenimo trenerį?

– Žmonės būna arba pasyvūs ir tiesiog plaukia gyvenimo pasroviui, arba aktyvūs – bando gyvenimo srovėje„nuvairuoti” į kažkokį tikslą. Būtent aktyviesiems siūlyčiau kreiptis į trenerį, kai „vairavimas“ stringa. Treneris padės surasti strigimo priežastis ir jas panaikinti. Tai gali būti ir pasitikėjimo, ir tikslo aiškumo, ir pusiausvyros tarp skirtingų gyvenimo sričių suradimas.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!