DELFI su N. Marčėnaite kalbasi apie stiprius žmones ir ko rūksta pačiai Nomedai.

Kas, Jūsų manymu, yra stiprus žmogus? Ar turite stiprios moters ar vyro idealą?

– Jei kalbame apie dvasinę stiprybę, man atrodo, kad daugelis savybių yra bendražmogiškos ir neverta atskirai kalbėti apie vyrus ir moteris. Stiprus žmogus visų pirma yra išmintingas žmogus. Kelis aukštuosius baigęs žmogus gali būti protingas, bet būti išmintingu yra kas kita. Išmintis man susijusi su mokėjimu mylėti pasaulį, gerumu.

Idealų neturiu ir niekada neturėjau. Niekada nenorėjau į nieką lygiuotis. Man įdomu bendrauti su žmonėmis, vaikystėje skaičiau daug menininkų biografijų, domėjausi jų gyvenimais ir kūryba, bet niekada nenorėjau būti į ką nors panaši. Manyje stiprus suvokimas, kad aš esu aš.

Aš labai žaviuosi gražiais, įdomiais, stipriais, drąsiais žmonėmis, o tokių žmonių aplink mane labai daug. Man patinka „lankstaus“ charakterio žmonės. Stiprumas nėra charakterio kietumas, man patinka lankstūs žmonės, tolerantiški, valingi.

Žaviuosi filosofu ir mitų tyrinėtoju Josephu Campbellu, kurio knyga neseniai išleista lietuvių kalba. Visiems ją dovanojau per šias Kalėdas. Jis labai įdomi asmenybė ir jo paskaitos, kurių man teko klausyti, buvo puikios. Pamačiau, kad žmogus labai daug žino, bet dėl to netampa arogantiškas.

Man patinka žmonės, kurie nedemonstruoja savo pranašumo. Šalia tokių žmonių jautiesi patogiai. Tai ir yra charakterio, intelekto stiprybė, dvasiniai lobiai.

Ar pati jaučiatės esanti stipri moteris?

– Aplinkiniai man sako, kad esu stipri, bet aš pati ne visada taip jaučiuosi. Esu labai žmogiška, su visais trūkumais, problemomis. Man atrodo, kol žmogus gyvas, jis turi save formuoti, keisti. Gražiausi žmonės man yra tie, kurių akys švyti išmintimi ir gerumu. Man pačiai kartais trūksta gerumo.

Kokios, Jūsų manymu, yra stiprios moters taisyklės?

– Man atrodo, kad svarbiausia taisyklė yra kuo mažiau taisyklių, nes jos labai labai varžo ir apriboja. Nemėgstu pamokslavimo, demagogijos ir mokymų gyventi, todėl taip pat nesišvaistysiu patarimais. Svarbiausia – kuo daugiau meilės ir gerumo vienas kitam.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt