JAV žurnalui „Vogue“ straipsnius rašanti Dara Lynn Weiss šioje knygoje papasakos savo istoriją, kaip sumažino kalorijas savo „kliniškai nutukusiai“ dukrai Bea, skelbia dailymail.co.uk.

Knygą išleis leidyklos „Random House“ padalinys „Ballantine“.
Prisiminimų knyga, preliminariai pavadinta „The Heavy“ („Sunkioji“), praplės Niujorke gyvenančios motinos straipsnį, kuris buvo paskelbtas žurnalo „Vogue“ balandžio numeryje.

Šiame straipsnyje D. L. Weiss rašė, kaip 131 cm ūgio septynmetei, svėrusiai 42 kg, uždraudė valgyti vakarienę bei atšaukė „picos penktadienius“, kad ji atsikratytų antsvorio.

Leidykla būsimą knygą vadina „patirtimi, atspindinčia šiuolaikinės tėvystės prieštaravimus, kai „ir taip būna blogai, ir anaip negerai“.

Savo straipsnyje D. L. Weiss rašė: „Kartą piktybiškai nedaviau Bea vakarienės, kai sužinojau, kad per Prancūzų paveldo dienas mokykloje ji gavo beveik 800 kcal, suvalgiusi pelėsinio sūrio, nugarinės filė, prancūziško batono ir šokolado.

Taip pat atšaukiau picos penktadienius, kai ji prisipažino vieną savaitę prie picos papildomai valgiusi kukurūzų salotų“.

Ji taip pat rašė atėmusi iš mergaitės karštą šokoladą ir išpylusi jį lauk, kai „Starbucks“ pardavėja negalėjo pasakyti, kiek jis turi kalorijų.

Nors D. L. Weiss ketinimai akivaizdžiai buvo geri – 30 proc. vaikų Jungtinėse Valstijose turi antsvorio, o dar 17 proc. yra nutukę, daugiausia kritikos sulaukė metodai, kuriais ji mėgino priversti dukrą sulieknėti.

Pastraipos, kuriose motina aprašo „keblias situacijas per pobūvius“, kai mergaitei neleisdavo valgyti ir sausainių, ir torto, arba būdavo priversta atimti užkandžius, kuriais jos dukrą vaišindavo draugės tėvai ar slaugytoja, sukėlė būgštavimų, kad D. L. Weiss perša savo atžalai neigiamą požiūrį į maistą.

Daug tėvų ir vaikų mitybos ekspertai mano, kad D. L. Weiss turėjo skatinti savo dukrą valgyti sveikesnį maistą, o ne skaičiuoti kalorijas ir neleisti jai valgyti.

„D. L. Weiss nusprendė padėti savo vaikui mažiausiai padedančiu būdu. Ji viešai ją gėdino. Ji skaičiavo kalorijas, užuot atsižvelgusi į maistinę vertę“, - rašė „The Gloss“ autorė Lindsay Cross.

Vaikų dietologė Louise Goldberg taip pat aptarė šį straipsnį savo tinklaraštyje.

„Reikia būti itin atidiems, kai kalbate su vaiku apie maistą, - rašė ji. – Diskusijos apie nesveiką maistą, kalorijas, porcijų dydžius ir pan. neturėtų būti tabu. Tačiau yra būdų, kaip tai padaryti, kad vaikas nepatirtų psichologinės žalos“.

„Reikia akcentuoti sveikatą ir gerą savijautą. Dietologai gali patarti, kaip kalbėti su vaikais šiomis jautriomis temomis“, - pažymėjo ji.

Tačiau L. Goldberg pripažino, kad daug tėvų tokioje situacijoje būna pasimetę – jie nežino, kaip reikia kalbėtis su vaikais šiomis temomis.

Savo ruožtu D. L. Weiss pareiškė: „Tie, kas mane teisia, veikiausiai labiau mane užjaustų, jei suprastų, su kuo mes kovojame“.

Ji tvirtina, kad vaikui, turinčiam problemų su antsvoriu, mokykla yra tikras pavojų laukas. Gimtadienių proga čia dalijami 350 kcal turintys keksiukai, per Heloviną – saldainiai, o prieš pavasario atostogas – ledai.

„Pastangos priversti ką nors laikytis dietos labai išsekina, ypač kai jos brolis turi visai kitokius maitinimosi poreikius“, - rašė D. L. Weiss.

Ji pridūrė, kad jai būdavo nesmagu taikyti šią dietą: „Niekam nepatinka matyti vaiką ar motiną, kurie žeminami dėl tokio nereikšmingo dalyko kaip keliasdešimt kalorijų“.

Pasibaigus metus trukusiam lieknėjimo planui, mergaitė numetė daugiau nei 7 kg ir paaugo 5 cm, patekdama į normalaus svorio normas.

Už tai mama nupirko jai daug naujų suknelių ir plaukų papuošalą iš plunksnų. Tačiau tik ateityje paaiškės, ar ši patirtis neturės jai neigiamų pasekmių.

Šis klausimas neramina ir jos motiną. Nors Bea sako jai, kad dabar didžiuojasi savo išvaizda, regis praėję metai turėjo jai emocinės įtakos.

Aprašydama pokalbį su savo dukra D. L. Weiss rašė: „Kai ji prisimena metus trukusią kelionę, jos akys prisipildo ašarų.

„Tai vis dar aš, - sako ji apie savo buvusią išvaizdą. – Aš nesu kitas žmogus vien todėl, kad netekau septynių kilogramų“.

„Tačiau aš jai prieštarauju. Iš tikrųjų, ji jau kita. Šiuo metu ta stora mergaitė yra praeitis“, - sako D. L. Weiss.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)