Kai kurios istorijos sukosi aplink Aleksejų ir Mariją, tačiau dauguma spėlionių piršo mintį, kad išvengti mirties kažkaip pavyko jauniausiai caro dukteriai Anastasijai, rašo thevintagenews.com.

Po dvejų metų, 1920-aisiais, Berlyne ant vieno tilto atbrailos buvo pastebėta stovinti viena moteris. Po kelių sekundžių ji šoko į upę, bandydama nusižudyti. Tačiau bandymas nepavyko: policijos pareigūnai ištraukė ją iš Landvero kanalo ir nuvežė į Daldorfo prieglaudą.

Paslaptinga moteris neturėjo jokių asmens dokumentų ir neaiškino, kas ji yra. Ji atsisakė kalbėti ir visus šešis mėnesius prieglaudoje tylėjo. Per kitus dvejus metus jai buvo duotas Annos Anderson vardas.

Anna Anderson

Ji buvo apibūdinta kaip antisociali. Be to, jos kūne buvo ryškių randų. Kelis kartus, kai buvo prabilusi, ji kalbėjo su keistu akcentu.

Vieną dieną viena prieglaudos gyventoja šiai moteriai pasakė, kad ji yra panaši į Rusijos caraitę Anastasiją. Nors paslaptinga moteris buvo gerokai žemesnė, kiti psichikos ligoniai pradėjo svarstyti, kad tai tikrai gali būti Anastasija.

Tuo pat metu Europos spauda jau spausdino istorijas apie keistą Romanovų atžalų likimą ir tai, kad jie galėjo išgyventi. Pradėjus plisti gandams, buvę Romanovų bičiuliai ir tarnai pradėjo lankyti šią moterį, kad patvirtintų jos tapatybę.

Anna Anderson

Keli iš jų buvo įsitikinę, kad tai tikrai Anastasija, nors artimesni asmenys tai paneigė. Nikolajaus sesuo, kunigaikštienė Olga taip pat apsilankė toje ligoninėje ir vėliau sakė: „Žvelgiau į nepažįstamąją“. Jos burna buvo platesnė negu Anastasijos, skyrėsi ir kiti veido bruožai. Ji nemokėjo rusų kalbos, nors sklandė paskalos, kad miegodama ji kalbėjo rusiškai.

Vieną dieną Anną Anderson aplankė kapitonas Nicholas von Schwabe, buvęs asmeninis jos močiutės sargybinis. Jis atnešė jai Romanovų šeimos nuotraukas ir pateikė Romanovų dukterų vardų sąrašą. Ar ji galėjo atpažinti savo vardą ir parodyti save? Ji bedė pirštu į Anastasijos vardą.

Spaudos susižavėjimas Annos Anderson istorija virto caraitės Anastasijos kultu. Į dienos šviesą pradėjo lįsti virtinė moterų, kurios tvirtino esančios „tikrosios“ Anastasijos arba kitos Rusijos caro dukterys. Kai A. Anderson buvo paleista iš ligoninės, ją apsupo būrys šalininkų, patvirtinusių jos monarchišką kilmę, nors buvo daug tokių, kurie kategoriškai atsisakė ją pripažinti. Jos šalininkai, tarp kurių buvo ir monarchistų, suteikė jai gyvenamąjį plotą. Tačiau ją nuolat stebėjo tiek sovietų kontržvalgyba, tiek privatūs tyrėjai.

Anna Anderson

A.Anderson dažnai supykdavo, kai sulaukdavo klausimų apie savo kilmę, net jei juos užduodavo žmonės iš artimo šalininkų rato. Kai ją užgriūdavo visa klausimų lavina dėl jos tapatybės patikrinimo, ji atsakydavo paslaptingais žodžiais arba pradėdavo isteriškai verkti – tai leisdavo jai išsisukti nuo konkrečių atsakymų dėl savo, kaip caraitės, praeities.

Vienas asmuo, bandęs giliau pasiknaisioti po A. Anderson tapatybę, buvo inspektorius Franzas Grunbergas. Jis susirado Anastasijos tetą, Prūsijos princesę Irene, ir savo namuose surengė vakarienę, į kurią pakvietė ją ir A. Anderson. Irene ėjo nenoriai ir, artėjant vakarienės pabaigai, jos abejonės pasitvirtino. Irene A. Anderson buvo pristatyta kitu vardu ir vakarienės metu sėdėjo priešais ją. A. Anderson neparodė jokių ženklų, kad ją atpažino, o pradėta klausinėti, nuėjo nuo stalo.

Anastasija Romanova

A.Anderson savo šiurkštų ir sudėtingą elgesį teisino pasipiktinimu, kad abejojama jos tapatybe. Ji toliau keitė gyvenamąsias vietas, keliavo po įvairias pilis ir savo šalininkų karališkuosius namus. 1927 metais ji susitiko su daktaro Jevgenijaus Botkino, kuris Jekaterinburge buvo nužudytas kartu su Romanovais, sūnumi Glebu Botkinu. Jis tapo ištikimu A. Anderson šalininku ir vėliau parūpino jai advokatą.

Tačiau tikrieji Anastasijos giminaičiai nuo jos laikėsi atokiai. Anastasijos močiutė niekada nebuvo susitikusi su A. Anderson ir niekada viešai nekomentavo šios kontroversijos. Reikalai įkaito, kai nužudytos caro šeimos giminaičiai teisme pradėjo kovą prieš jos pretenzijas į Romanovų turtą, nors niekas nebuvo patvirtinęs, kad jis po Pirmojo Pasaulinio karo apskritai egzistavo.

Caro šeima

G. Botkinas pasamdė advokatą Edwardą Fallowsą, turėjusį įrodyti, kad A. Anderson yra caraitė Anastasija, ir pradėjo ilgiausią bylą Vokietijos istorijoje.

Šios karališkosios tapatybės sagos lūžio tašku tapo įrodymai A. Anderson nenaudai: 1927 metais vienas Berlyno laikraštis paskelbė tiriamąjį straipsnį, kad tikrasis A. Anderson vardas ir pavardė yra Franziska Schanzkowska ir kad ji buvo vieno Lenkijos amunicijos fabriko darbininkė.

Anastasija Romanova

Anot šio straipsnio, F. Schanzkowska per vieną sprogimą fabrike buvo sužeista ir po šio incidento buvo paskelbta dingusia. Šių įvykių laikas sutapo su jos atvykimu į Berlyną. Maža to, F. Schanzkowskos brolis Felixas patvirtino, kad A. Anderson yra jo sesuo. Pati A. Anderson, žinoma, šiuos pareiškimus neigė ir toliau atkakliai tikino, kad yra Anastasija Romanova.

Anastasija Romanova

Vėliau A. Anderson persikėlė gyventi į Jungtines Valstijas ir ištekėjo. Jungtinėse Valstijose ji gyveno iki pat 1984 metų, kai mirė nuo plaučių uždegimo. Po septynerių metų viename miške netoli Jekaterinburgo buvo aptikti penkių žmonių palaikai. DNR tyrimai patvirtino, kad tai Romanovai. Tąkart atrodė, kad gandai pasitvirtino: jaunojo caraičio Aleksejaus ir caraitės Anastasijos palaikų su jais nebuvo...

Tačiau po kurio laiko tame pačiame miške buvo rasti dar dveji griaučiai. Mokslininkai neabejojo, kad tai dviejų jauniausių caro vaikų palaikai. Naujų technologijų dėka DNR tyrimai padėjo galutinai užbaigti A. Anderson bylą. Pasitelkę nedidelį A. Anderson žarnyno mėginį, kuris buvo paimtas per vieną operaciją ir daugelį metų saugomas vienoje Virdžinijos ligoninėje, mokslininkai nustatė, kad A. Anderson DNR nesutampa su Romanovų. Teigiama, kad Romanovų tyrimams buvo paimtas Didžiosios Britanijos karalienės Elžbietos II vyro, princo Philipo DNR, nes jo motina buvo susijusi giminystės ryšiais su cariene Aleksandra.

DNR tyrimai taip pat patvirtino, kad A. Anderson iš tikrųjų buvo Franziska Schanzkowska.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)