- Vaiva, kaip ir kodėl pasirinkote karjerą mados pasaulyje? Kokie ryškiausiai prisiminimai išliko iki šių dienų?

- Mada man yra savotiškas kalbėjimo būdas. Tai – raktas į žmonių kultūrą, mąstyseną ir pasaulėžiūrą. Per madą išreiškiu savo patirtį ir vizijas. Mada natūraliai buvo šalia manęs, ji buvo ir yra mano minčių saviraiška.

Dėkinga esu mamai, padėjusiai kūrybinius pagrindus. Ji mėgo megzti, nerti ir siūti, tuo įkvėpdama mane. Mada, šokis, teatras – tos meno rūšys buvo didžiulė mano aistra, todėl tikriausiai neatsitiktinai, baigus lietuvių kalbos, literatūros ir režisūros specialybę Vilniaus Universiteto Klaipėdos fakultete, įkūriau mados teatrą. Džiaugiausi galėdama sujungti visus savo pomėgius į vieną visumą.

Modeliu tapau atsitiktinai. Atostogų metu Niujorke buvau pastebėta vienos dizainerės, kuri pristatė mane Total modelių agentūrai, su kuria ir pasirašiau kontraktą. Modelio karjerą pradėjau būdama 29 metų. Tuomet supratau, kad modelio karjerą galima pradėti ir būnant vyresnio amžiaus.

Mane domino ne tik modelio veikla, bet ir kaip organizuojamas modelio industrijos biznis, todėl sėmiausi daug žinių. Grįžusi į Lietuvą įkūriau „Vaivos studija“ modelių agentūrą Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose ir kt. miestuose.

Daug akimirkų įspūdingų buvo per visą mados ir modelio karjerą. Tai ir Metropolitan Modelių konkursai Paryžiuje, Pekine, ir mano pačios rengti renginiai Klaipėdoje, Jūros šventės metu, Vilniaus Sporto rūmuose surengtas Modelių Agentūrų Top Model konkursas ir daug kitų.

Iš modelio veiklos tikriausiai vienas iš įdomesnių epizodų buvo, kai per Vaiva Top model konkursą Niujorke, komisijos narys iš modelių agentūros finale išejęs paskelbti nugalėtojos staiga paskelbė dvi pavardes… Viena iš jų buvo mano, tad buvau maloniai nustebinta, kad agentūra pasiūlė kontraktą ir man – o juk tuomet man buvo jau 40 metų. Supratau, kad modelis neturi amžiaus ribų.

- Kaip atrodo eilinė jūsų diena?

- Neturiu dienos rutinos. Kiekviena diena įdomi ir skirtinga. Ją išgyvenu kaip naują patirtį. Paprastai rytą pradedu nuo rytinio pasivaikščiojimo Topangos kalnuose, Los Andžele, ir kavos puodelio. Vėliau kimbu į įvairius darbus: modelių seminarų turų organizavimas, knygos pasirašymo šventės rengimas, kolekcijos foto sesijos ir taip toliau. Viską, ką darau, darau iš meilės ir su aistra…

- Dažnai pabrėžiate, kad jūsų darbas – nesibaigiantis kūrybinis procesas. Kokiais savo pasiekimais džiaugiatės labiausiai?

- Vienas iš didesnių mano pasiekimų būtų mano knyga „Modelio kelias į sėkmę“ – tai gidas, mokomoji medžiaga modeliams ir tiems, kurie norėtų susipažinti su šia mados ir modelių industrijos veikla. Man tikrai nusišypsojo laimė, kad mano knyga buvo atrinkta vienos iš didžiausių Amerikos knygų leidyklų. Kaip ir daugelis autorių, turėjau praeiti vargo kelius – iš pradžių išleidau knygą pati, norėdama, kad mano modeliai gautų naudingos informacijos.

Padovanojau ją kelioms savo draugėms, visai nesusijusioms su mados bizniu. Buvau nustebinta, kai viena iš jų perskaičiusi padėkojo, kad aš ją vėl įkvėpiau svajoti, o kita perskačiusi pareiškė, kad būtinai turiu išsiųsti į leidyklas: knyga turi būti išpausdinta. Taip ir padarėm… Su draugės pagalba išsiuntinėjom knygą į leidyklas. Netrukus gavom sveikinimo laišką, kad knygą nori spausdinti, o laiške puikavosi prierašas, jog atrenkama tik 8% autorių knygų. Ta diena man buvo viena iš laimingiausių.

- Per savo karjerą prisilietėte ne prie vieno garsaus modelio sėkmės, tačiau laimė nusišypsojo ne visoms jūsų auklėtinėms. Kokius charakterio ar netgi išvaizdos bruožus išskirtumėte kaip pranašaujančius sėkmę? Kokiais kriterijais vadovaujatės atrankose?

- Laimė nusišypso tiems, kas į šią profesiją žiūri atsakingai ir profesionaliai. Vienas iš svarbiausių kriterijų, kaip bebūtų keista, yra ne fiziniai duomenys, o puikus charakteris, mokėjimas bendrauti su kolektyvu, pozityvumas, tikslo turėjimas ir jo nuoseklus siekimas. Modelio darbas gal ir atrodo vien tik nuostabus ir spindintis, bet ne visiškai taip yra. Jis reikalauja ištvermės, fizinio pasiruošimo ir daugelio kitų savybių. Meilė sau ir aplinkiniams bei geros darbo energijos skleidimas – būtinos sąlygos.

- Pažiūrėkime į modelio karjerą nuo tos akimirkos, kai pereinama pirmoji atranka, iki tarptautinės šlovės. Kokius barjerus reikia perlipti, norint pasiekti viršūnę?

- Pirmasis dažniausiai užduodamas klausimas modeliui per atranką – „kodėl norėtum tapti modeliu?“. Iš atsakymo galiu pasakyti, ar merginai pasiseks, ar ne. Ar ji turi reikiamas savybes pasiekti karjeros viršūnę. Jei tai nėra aistra ir meilė pasirinktam darbui, o tik noras pasipuikuoti, keliauti ir parodyti savo grožį – tai ta profesija, deja, ne jums!

Modelio profesija, kaip ir daugelis kitų, reikalauja žinių bagažo, treniruočių – tiek sporto salėse, tiek ant podiumo – aktorinio meistriškumo pagrindų, bendravimo įgūdžių, psichologinių žinių, verslo pagrindų. Kai modelis pasirašo kontraktą su agentūra, jis tampa pilnai atsakingas už savo verslą: kaip jį prižiūrės – toks bus ir rezultatas. Šiuo metu dar labai svarbu ir social media (socialinės medijos) norintiems pasiekti modelio aukštumas. Žodžiu, kokį sukurs modelis įvaizdį visos karjeros eigoje, tokia karjeros sėkmė ir bus. Darbas, darbas ir dar kartą darbas jums lems sėkmę!

- Modelių darbas – ne tik linksmybės ir fotosesijos. Kaip atrodo manekenių kasdienybė?

- Modelio kasdienybė labai intensyvi – nuo savęs prisižiūrėjimo ir suspėjimo į visus kastingus, iki darbo nereguliariomis valandomis, kelionių, fotosesijų, savo apyskaitos vedimo ir daugelio kitų dalykų… Taip ir sukasi viskas ratu; kartais – nė vienos dienos poilsio. Šis darbas reikalauja fizinės ištvermės, o po to, žinoma, pasijaučia ir rezultatai, ir jų teikiamas malonus džiaugsmas.

- Kokios baimės dažniausiai kankina profesionalius modelius?

- Baimių modeliai turi ne vien dėl profesijos, tai apskritai labai žmogiška problema. Dažniausiai vyraujančios – tai nepasitikėjimas savimi, savo išvaizda.

Savo knygoje kalbu, kad kiekvienas iš mūsų yra žavus savaip ir kiekvienas mes galime tapti kuo norime, tik reikia tvirtos valios ir pasitikėjimo! Būti modeliu, jei tai yra jūsų pašaukimas ir aistra, taip pat galite. Modelių industrijoje yra įvairių modelių tipažų, tik reikia juos žinoti ir pritaikyti sau.

- Įvairūs televizijos šou ir skandalingos istorijos spaudoje nutapė gana grubų mados užkulisių paveikslą – manekenės nuolat konkuruoja tarpusavyje ir stengiasi viena kitą aplenkti nespjaudamos net į pačius juodžiausius metodus. O kaip ten yra iš tikrųjų? Kokiom pikantiškom istorijom galėtumėt pasidalinti?

- Sakyčiau visose gyvenimo srityse vyksta konkurencija, ne išimtis ir modelio gyvenime.

Konkurencija paprastai skatina temptis ir dirbti dar geriau. Visiškai nereikia jos baimintis. Jeigu gerai dirbsite – būsite pastebėti.

Ką bekalbėtų apie mados užkulisius, visada sakau, kad tai kiekvieno žmogaus pasirinkimo kelias. Tik reikia atminti, kad geras elgesys lems ilgalaikę sėkmę! Niekas nenori dirbti su skandalingomis asmenybėmis. Per savo modelių seminarų užsiėmimus tą temą dažnai gvildename, nes tik turėti gerus duomenis modeliui nepakanka – reikia turėti gerą sielą ir skleisti meilę kitiems. Tai svarbiausia.

Taip, pikantiškų pavyzdžių būta taip pat. Vienam iš modelių prieš išeinant į sceną dingo bateliai, kitas modelis, atvykęs į užsienio šalį, staiga sugalvojo, nepranešus agentūrai, paatostogauti… Paieškos, neatsakingumas – tai kainuoja kontraktą ir t.t. Kad tokių skaudžių pamokų nevyktų, ne tik treniruoju modelius profesionaliam modelio darbui, bet ir mokau gero, pozityvaus elgesio su kitais modeliais, atsakomybės pasirinktai profesijai ir kitų paslapčių.

- Netrukus Londone vesite seminarus apie madą ir modelio karjerą. Kokiai auditorijai jie skirti? Ir ko galima tikėtis?

- Labai laukiu savo modelių seminarų pradžios Londone su visais besidominčiais mados ir modelio industrija. Seminarai skirti plačiai auditorijai – nuo vaikų iki suaugusiųjų, nes modeliui nėra amžiaus ribos.

Seminaro metu dalyviai susipažins su mados ir modelio darbo užkulisiais ir praktiškai, ir teoriškai. Seminaras pagrįstas mano sukaupta daugiau nei 25 metų patirtimi, kaip modelių agentūros agentės, skautės, modelio, madų ir kitų renginių organizatorės, dizainerės, knygos „Modelio kelias į sėkmę“ autorės.

Seminaro metu galite būti maloniai nustebinti, gavę pasiūlymą tęsti profesionalią modelio veiklą JAV.

- Graži moteris… Kokia ji?

- Graži moteris – tai jos šypsena, kuri spinduliuoja šiluma, gerumu, nuoširdumu…