Ir ne tik popierinės, bet ir elektroninės jų versijos – specialistai pastebi, kad ir Lietuvoje ir pasaulyje tai – populiariausias knygų žanras, skaitomas telefone ar planšetėje. O psichologai įspėja, kad meilės romanų skaitymas ir turėtų likti tik atsipalaidavimo priemone.

Prilygsta TV serialams

Leidyklos „Svajonių knygos“ užsakymu atlikti tyrimai atskleidė, kad pagrindinės meilės romanų skaitytojos yra 20-40 m. moterys. Nors daugiausiai knygų nuperkama šalies didmiesčiuose, aktyviausios skaitytojos gyvena Alytaus, Marijampolės ir Šiaulių rajonuose. Vyrai į rankas meilės romaną paima gerokai rečiau.

„Meilės romanai – tai tarsi biblioterapija. Skaitydamas žmogus įsijaučia į herojų išgyvenimus, kartu atrasdamas ir dalelę savęs. Paprastai, tai istorijos apie laimingus, tačiau daug išbandymų patiriančius santykius, todėl skaitytojas jaučiasi saugus ir visuomet sulaukia laimingos pabaigos“, - sako Daiva Cibutavičienė, leidyklos „Svajonių knygos“ direktorė.

Jos teigimu, šias knygas galima palyginti su TV serialais, nes būtent meilės romanai yra itin dažnai ekranizuojami.

„Labai populiarios ne tik pavienės knygos, bet ir romanų serijos. Kantriausiosios skaitytojos laukia, kol bus išleistos visos konkrečios serijos knygos, ir tik tuomet pradeda skaityti“, - pasakoja D. Cibutavičienė.

Skaito ir el. formatu

Leidyklos vadovė pasakoja, kad nors kol kas Lietuvoje popierinis tokių romanų formatas laimi prieš elektroninį, visame pasaulyje meilės romanai karaliauja populiariausių el. knygų sąrašo viršūnėje.

Dainius Blynas, integruotos el. knygų parduotuvės ir skaityklės „Milžinas“ projekto vadovas pritaria, kad tokio pobūdžio knygos išties yra tarp skaitomiausių ir Lietuvoje. Jo teigimu, per mėnesį parduodama daugiau nei 1000 meilės romanų el. formatu.

„Moterims meilės romanai yra žanras nr. 1 visame pasaulyje ir apskritai pats populiariausias žanras el. knygų kategorijoje. Vadinamieji meilės romanų „knyginiai serialai” muša visus populiarumo rekordus tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje“, - pasakoja D. Blynas.

Jo teigimu, apskritai moterys visame pasaulyje yra dažnesnės knygų skaitytojos nei vyrai.

„Ir tiek Lietuva, tiek el. knygos nėra išimtis. Pačioje el. knygų rinkos vystymosi pradžioje, kai skaitymo prietaisai nebuvo tokie patogūs naudoti, dauguma vartotojų buvo vyrai. Tuomet programuotojai į el. formatą konvertuodavo knygas apie programavimą ir inžineriją, tačiau tai jau sena praeitis. Šiuo metu gerokai virš pusės skaitytojų sudaro moterys“, - pasakoja D. Blynas.

Padeda atitrūkti nuo rūpesčių

Telefone galima skaityti, ką nori, kada nori ir kur nori – aplinkiniai nemato, ar skaitai M. Bulgakovą, ar meilės romaną. Iš dalies tai skatina ir elektroninių meilės romanų versijų populiarumą, nes jų skaitytojos gali likti inkognito. Ar tiesa, kad išsilavinusios didmiesčių gyventojos gėdinasi prisipažinti, kad skaito lengvo turinio meilės romanus?

„Žinoma, tai labai individualu. Įvaizdis šiais laikais yra svarbus. Tačiau nemanau, kad reikia gėdintis, jei kyla noras paskaityti romaną. Kartais tiesiog norisi atitrūkti nuo slegiančių pareigų, atsakomybių, įtempto gyvenimo ritmo“, - sako Sigita Petrovė, bendrovės „Galimybių vystymo centras“ psichologė.

Meilės romanų populiarumas ir aiškinamas tuo, kad jie padeda atsipalaiduoti nuo kasdienių rūpesčių, įsijausti į herojų gyvenimą, pergalvoti, kaip tokiose situacijose elgtųsi pats skaitytojas. Skaitydamas gerai suregztą meilės romaną, žmogus gali išgyventi stiprias emocijas. Be to, tokie kūriniai paprastai baigiasi laimingai, tad ir skaitytojas paliekamas gerų emocijų apsuptyje.

„Tačiau egzistuoja ir pavojus, kad pagal juos formuodamas savo gyvenimo modelį, skaitytojas (dažniausiai moterys, kurios ir šiaip yra emocionalesnės) gali susikurti iliuziją, jog santykių sėkmė priklauso tik nuo to „vienintelio skirtojo“ ir nuleisti rankas, kai santykiai su partneriu tampa nebe tokie romantiški ar kyla didesnių išbandymų“, - atkreipia dėmesį S. Petrovė.

Turėtų likti atsipalaidavimo priemone

Pasak psichologės, lūkestis, kad viskas, nepriklausomai nuo įdėtų pastangų, vis tiek turi baigtis gerai, skatina kaltinti partnerį, keisti jį kitu, o ne imtis atsakomybės ir investuoti į jau esamus santykius. Jos teigimu, svarbiausia, kad tokių romanų skaitymas ir liktų poilsio būdu, o ne taptų savo santykių vertinimo matu.

„Blogiau, jei knygos skaitymas vietoje atsipalaidavimo virsta savęs ar savo partnerio lyginimu su knygų herojais, kyla nepasitenkinimas, nusivylimas, pyktis ant jo ar savęs“, - sako S. Petrovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją