Pirmoji JAV pora ilgainiui tapo santuokos, šeimos, vyriškumo ir moteriškumo etalonu visai daugiamilijoninei tautai. Ir tikrai ne be pagrindo – jų meilė, abipusis palaikymas ir supratimas iš tiesų žavi, šiltų jausmų neįmanoma nepastebėti net ir oficialiausiuose viešuose poros pasirodymuose.

Ir vis dėlto, 24-uosius santuokos metus drauge leidžiantys Obamos neišvengė gandų apie nesutarimus ir net santykių pabaigą. Žymioji nuotrauka iš Nelsonui Mandelai pagerbti skirto renginio, kurioje nedviprasmišku žmonos žvilgsniu varstomas JAV Prezidentas draugiškai bendrauja su Danijos premjere. Atostogos Havajuose, iš kurių Michelle pernai atsisakė grįžti drauge su vyru ir dukterimis, nusprendusi dar savaitę egzotiškoje saloje likti viena. Skandalus medžiojančių žurnalistų skleidžiami gandai apie tariamą Prezidento neištikimybę, cituojami neįvardinti artimi poros draugai, pasakojantys apie atskirus Obamų miegamuosius. Visa tai nuolat kursto diskusijas, kas gi iš tiesų vyksta Baltuosiuose rūmuose ir pirmosios JAV poros širdyse.

Sutapimas ar ne, tačiau mėgstamiausia Baracko Obamos praėjusių metų knyga „Moiros ir furijos“ – taip pat apie iš išorės spindinčią, laimingą ir pavyzdžiu laikomą santuoką, už uždarų durų slepiančią baisią praeitį ir gausybę nutylėjimų. Sėkmingas, pripažintas ir visų mylimas rašytojas, spinduliuojantis meilę ir šilumą. Šalia jo – kerinti, įspūdinga, savo vyro besąlygiškai dievinama, tačiau gerokai tolimesnė ir šaltesnė žmona.

Dar vienas sutapimas: knygoje aprašoma santuoka truko tiek pat, kiek jau netrukus švęs ir Obamos, – 24 metus. Iš jaunų, neturtingų ir labai įsimylėjusių studentų per šiuos metus išaugę į brandžią porą, knygos herojai gyvena dviejuose atskiruose pasauliuose, telpančiuose į vienus jų bendrai sukurtus namus užmiestyje. Du pasauliai, dvi knygos dalys – jo ir jos žvilgsnis į aplinkinių su pavydu ir susižavėjimu stebimą jųdviejų santuoką.

Jo knygos dalis – džiaugsminga ir šviesi: besąlygiška meilė dar studijų metais atrastai mūzai, netikėtai atėjęs pripažinimas ir išlaisvintas talentas. Išgyvenęs sudėtingą, jaunam žmogui, atrodytų, pernelyg sunkių traumų kupiną vaikystę, Lancelotas, aplinkinių vadinamas tiesiog Lotu, jaučiasi pagaliau atradęs tikrąją laimę. Aplink save burdamas gausius būrius draugų ir gerbėjų, jis stengiasi kompensuoti jaunystėje patirtą šeimos ir šilumos trūkumą, tačiau tikroji jo šeima ir tikrasis jo gyvenimo centras – žmona Matilda.

Knyga atrodytų kiek paviršutiniška ir banali, jei skaitytume tik pirmąją jos dalį – žinotume tik jausmus, kuriuos išgyvena talentingasis Lotas. Laimingi žmonės retai kada būna įdomūs. Šią kūrinio dalį gelbsti neprilygstama autorės Lauren Groff proza. Pripažinta JAV ir visame pasaulyje, parašiusi jau ne vieną tarp perkamiausių knygų atsidūrusį kūrinį, autorė „Moiras ir furijas“ nuspalvina netikėtomis ir įtaigiomis metaforomis, kurdama gyvus ir ryškius vaizdinius skaitytojų sąmonėje.

Tačiau knyga įtraukia ne tik autorės meistriškai valdomu žodžių žaismu. Ji kupina taip ir neatskleidžiamų paslapčių, kurias Matilda akylai saugo nuo Loto, kurias autorė akylai saugo nuo mūsų. Nutylėjimai ir dviprasmiškos užuominos leidžia kiekvienam skaitančiam įsijausti į pasaulį, kuriame gyvena ir abu įsimylėjėliai – paslapčių ir uždarumo pasaulį.

Antrojoje knygos dalyje pateikiamas Matildos žvilgsnis į jos gyvenimą ir santuoką nemenkai sukrečia. Tamsios jos praeities paslaptys, mirtys, pasiaukojimai ir parsidavimai kiekviename puslapyje verčia persigalvoti: demonas ji ar angelas. Devyniomis spynomis nuo laimingo ir sėkmingo vyro užrakinusi tamsią savo praeitį ir juodas mintis, Matilda atsisako pripažinimo ir savo talentą dovanoja jam, paslapčia naktimis taisydama ir tobulindama jo darbus, tylomis paversdama juos šedevrais, dėl kurių jau kitą rytą Lotas bus šlovinamas ir aukštinamas.

Loto ir Matildos santuoka – gerokai dramatiškesnė, nei tos, su kuriomis susiduriame kasdieniame gyvenime. Santykių teatrališkumas kiek atitolina ją nuo realaus gyvenimo, o mus, skaitančiuosius, – nuo diskusijos su savimi apie kiekvienoje santuokoje egzistuojančias paslaptis, kompromisus ir aukas. Tačiau būtent tai šis meistriškai parašytas kūrinys ir stengiasi atskleisti: du pasaulius, tokius skirtingus, tokius nesuderinamus, telpančius vienoje virtuvėje, prie vieno pietų stalo ir vienoje lovoje. Du pasaulius, kuriuos puikiai pažįsta kiekviena ilgus metus santuokoje praleidusi pora.

Ar dėl šios priežasties kūrinys sužavėjo ir JAV Prezidentą? Ar knygoje atskleidžiamas žmonos tylus pasiaukojimas dėl vyro šlovės Prezidentui bent truputį priminė ir jo paties šeimą? O galbūt B. Obamą paprasčiausiai įtraukė talentingos rašytojos proza? Atsakymus į šiuos klausimus žino tikriausiai tik pats JAV vadovas.

„Pernelyg unikalus ir nepaprastas, kad liktų nepastebėtas.“

The New York Times

Ši 24–erius metus trukusi puikybės ir įniršio istorija – tai trapi dėlionė santuokos, mintančios paslaptimis. Lotas ir Matilda. Jis charizmatiškas, talentingas ir kupinas tuštybės. Ji tyli, santūri, stingdančiai graži ir spinduliuojanti tamsa. Lotas, tikintis, kad jam lemta išpildyti didžio amerikiečių menininko archetipą, veda Matildą ir išgelbėja ją nuo kraupios vaikystės demonų. „Moirose“ mus gundo įkvepianti Loto ir Matildos sąjunga. Tačiau posakis „kiekviena istorija turi dvi puses“ jų santuokai apibūdinti tinka labiau nei bet kuriai kitai. „Furijose“ stebime giliai paslėpto Matildos įtūžio istoriją. Susitikę jie gimė iš naujo, susituokę – atvėrė Pandoros skrynią. Ir kuo daugiau poros paslapčių mums atskleidžiama, tuo mažiau pasijuntame žinantys. Aišku viena: iš meilės, geismo, pavydo ir keršto Lotas ir Matilda pasiryžę viskam.

„Moiros ir Furijos“ – reikšmingas linktelėjimas antikinei tragedijai, pasigardžiavimas jos vertomis kūrybos ir aistros, pagiežos ir išdavystės, gyvenimo ir mirties, išganymo ir atpildo temomis. Anot pačios autorės, tai ne tiek istorija, kiek didinga būtybė, į paviršių iškilusi iš tamsiausių gelmių. Tačiau bene svarbiausia joje ne tai, kas pasakyta, o tai, kas nutylėta.

„Moirose ir Furijose“, kalbėdama apie santuoką, Lauren Groff peržengia visus įmanomus jos lygmenis ir atveria tokius prasminius klodus, kuriuos galbūt tiek pat sunku pasiekti, kiek ir apibūdinti. Tačiau autorei pavyksta ir viena, ir kita. Nes jos idėjos, kaip du žmonės gali gyventi kartu, gyventi vienas kitame, kaip jie gali atsitraukti vienas nuo kito ar išduoti, atrodo fundamentaliai teisingos."

Meg Wolitzer

Lauren Groff (gim. 1978 m. Niujorke) laikoma viena įdomiausių šiuolaikinių amerikiečių rašytojų. Jos trečiasis romanas „Moiros ir Furijos“ tik pasirodęs tapo tarptautiniu bestseleriu, yra nominuotas tokiems literatūros apdovanojimams kaip JAV Nacionalinė knygų premija, jo vertimo teises įsigijo 30 šalių. „Moiros ir Furijos“ 2015 m. tapo amazon.com metų knyga. JAV Prezidentas Barackas Obama šį romaną paskelbė mėgstamiausiu 2015 m. kūriniu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)