Žmonijos istorijoje psichologams ne kartą teko fiksuoti isterijos epidemijos atvejų, ir belieka tik spėlioti, kas sukelia šį mįslingą reiškinį.

Historicmysteries.com panagrinėjo, kokių tipų masinių isterijų būna, ir pateikia keisčiausių atvejų aprašymus.

Ar masinė isterija būdinga tik moterims?

Masinės isterijos reiškiniu vadinamas klaidingas įsitikinimas apie vienokį ar kitokį atvejį. Žodžio „isterija“ šaknis kilusi iš graikų kalbos žodžio „hystera“, kuris reiškia „gimdą“. Senovės graikų gydytojai manė, kad isterija būdinga tik moterims, o ją sukelia įvairūs gimdos negalavimai.

Pasak amerikiečių tyrėjos Shalome Sine, šiuolaikiniai medikai pripažino, kad žodis „isterija“ yra įžeidus moterų atžvilgiu, juo labiau, kad Viktorijos epochoje būta daug seksualinių draudimų, mitų ir keisčiausių idėjų apie gimdos funkciją.

Taigi akivaizdu – samprata, kad isterija būdinga tik moterims, yra klaidinga. Visame pasaulyje vyrai yra patyrę baugią masinę isteriją, vadinamą koro, arba nerimas dėl genitalijų sumažėjimo. Apimtiems šios isterijos formos vyrams atrodo, kad jų penis mažėja ar netgi gali apskritai išnykti. 1976 m. 350 vyrų Tailande manė, kad Vietnamui apnuodijus maistą ir tabaką, jiems nyksta genitalijos. 2010 m. isterijos epidemija pasireiškė Pietų Indijoje – nerimas dėl genitalijų mažėjimo apėmė 100 vyrų iš trijų darbo stovyklų. Didžiausio masto tokio pobūdžio isterija buvo kilusi Kinijoje 1984–1985 m. – 16-oje šalies regionų iš viso 3 000 vyrų pranešė apie juos apėmusią paniką.

Kriminalinė isterija

XVIII a. pabaigoje Londone pasipylė išpuoliai prieš moteris. Laikraščiai praminė užpuoliką Londono pabaisa. XVIII a. nusikaltėlis prisėlindavo prie turtingų moterų iš nugaros, perpjaudavo drabužius ir subadydavo sėdmenis. Siekdamos apsisaugoti, moterys segėdavo apatinius sijonus iš vario lakštų, įsidėdavo po sukniomis varinių puodų, keptuvių.

Londono pabaisa siautėjo pora metų su pertraukomis. Policijai kilo įtarimų, kad vyksta kažkas nesuprantamo. Kiekviena moteris skirtingai apibūdindavo užpuoliką, kai kurios netgi pasakojo, kad jis prisirišęs prie kelių peilius. Po dvejų metų išpuoliai liovėsi. Tuo metu kažką suėmė, tačiau dabar istorikai svarsto, ar moterys ne pačios pjaustydavosi drabužius ir įsikalbėdavo, kad nukentėjo nuo pabaisos.

Praėjus nemažai laiko, panašus incidentas įvyko Anglijoje, Halifakse. 1938 m. lapkričio 16 d. dvi moterys pranešė policijai, kad jas užpuolė kažkoks vyras su mediniu plaktuku. Per kelias ateinančias savaites vis daugiau moterų ir vyrų pranešė, jog buvo užpulti, tiesa, su skirtingais ginklais. Pranešimų įvairovė trikdė policininkus. Galiausiai vienas (tariamai) nukentėjęs vyras prisipažino, kad pats susižalojo. Vėliau sulaukta dar kelių panašių prisipažinimų, bet dauguma aukų tvirtino buvę užpulti nepažįstamo vyro. Policijos tai neįtikino ir tyrimas buvo nutrauktas.

Medicininė isterija

Masinė isterija ne visada būna susijusi su smurtu. Mumbajuje isterijos epidemija kilo dėl geriamojo vandens. 2006 m. daug žmonių, gyvenančių prie Mahim Creek upės, pasakojo, kad įprastai sūriavandenis vanduo yra saldaus skonio, lyg kažkas būtų įpylęs į jį sirupo ar cukraus. Valdžios pareigūnams tai atrodė neįmanoma, nes ten pildavo nutekamuosius vandenis ir pramonines atliekas.

Gandus apie saldų vandenį ėmė skleisti vis daugiau šalia toksiško vandens gyvenančių žmonių. Gyventojai ėmė gerti užterštą vandenį, kad ir kaip vietos medikai stengėsi juos nuo to sulaikyti. Regione kilo ligų plitimo grėsmė. Įdomiausia tai, kad po dienos žmonėms vanduo nebeatrodė saldus.

Paauglių isterija

Mokinius irgi dažnai apima masinė isterija. 2006 m. gegužę pranešta apie keistą portugalų paauglius apėmusią ligą. Situacija tapo tokia sudėtinga, kad dėl epidemijos uždarė kelias mokyklas. Paaiškėjo, kad simptomais besiskundžiantys mokiniai žiūrėjo per televizorių muilo operą, kurios veikėjai patyrė tokius pačius simptomus. Ekspertai padarė išvadą, kad pirmieji apie ligą pranešę paaugliai tariamai užsikrėtė nuo serialo veikėjų, o paskui įtikino kitus paauglius, kad ir jie serga.

Kitoje pasaulio dalyje – Luizianos valstijoje vyresnių klasių mokinė Helen šokdavo savo mokykloje prieš futbolo varžybas. Ir tą kartą šokis prasidėjo įprastai, bet greitai Helen dešinę koją sutraukė spazmas. Tai truko visą šokį, nesiliovė ir kitą dieną. Galiausiai simptomas pasireiškė kitiems mokiniams – jie skundėsi, kad spazmas traukia koją. Niekas nesuprato priežasties, dalis tėvų netgi neleido vaikų į mokyklą, kad neužsikrėstų šia keista liga. Kaip ir visais masinės isterijos atvejais, skundai dėl spazmų staiga liovėsi.

Masinės isterijos

Juoko epidemija Tanganikoje

1962 m. Tanzanijos mergaičių mokykloje masinės isterijos atvejis apstulbino mokyklos valdžią ir medikus. Mokykloje trys mokinės ėmė be priežasties juoktis. Mokytojai siekė jas nutildyti ir grasino bausmėmis, bet mergaitės toliau juokėsi. Gana greitai juokas apėmė beveik 100 mokyklos mokinių, paskui išplito į kaimus. Apimti panikos tėvai pasiimdavo dukteris iš mokyklos, laukdami, kol baigsis tas juoko protrūkis. Buvo iškelta teorija, kad brendimo metu keičiantis kūnui ir psichikai, tarp paauglių gali kilti masinė isterija.

Religinė isterija

Žinomi ir du atvejai, kad masinė isterija kilo vienuolynuose.

Viduramžių Prancūzijoje viename vienuolyne vienuolė staiga ėmė miaukti tarsi katė. Kitos vienuolės, užuot mėginusios kaip nors jai padėti, pačios pradėjo kniaukti. Kaimynai sutriko, bet kniaukimui nesiliovus ir naktį, jie paprašė pagalbos kareivių. Šiems pavyko nutildyti vienuoles, pagrasinus fizinėmis bausmėmis.

Vokietijoje vienuolė atsiskyrėlė staiga ėmė kandžioti kitas vienuoles, o šios puolė kandžioti žmones. Epidemija išplito į kaimyninius vienuolynus ir net į kaimynines šalis. Galiausiai masinė isterija liovėsi staiga, kaip ir prasidėjusi.

Salemo raganų bylos irgi gali būti priskiriamos masinei isterijai. Tyrėjų teigimu, viena ar dvi mergaitės manė, kad suaugę kaimynai sudarė sutartį su velniu ir jas kankino. Greitai daugiau mergaičių ėmė jausti panašius simptomus. Tai tęsėsi kelias savaites, keli žmonės netgi buvo nubausti mirtimi, kol galiausiai paskelbė, kad simptomai – psichologinio pobūdžio.

Gyvūnų isterija

Dar vienas masinės isterijos atvejis susijęs su mitiniu gyvūnu – čiupakabra. Pasak pasakojimų, tai plėšrus, paslaptingas gyvūnas, gyvenantis Puerto Rike ir Meksikoje ir išsiurbiantis kraują iš avių ir ožkų. Šis gyvūnas apibūdinamas įvairiai. Vieni pasakoja, kad jis apaugęs žvynais tarsi roplys, šokinėja lyg triušis, o jo ūgis – apie pusantro metro. Kiti pasakoja, kad jis panašus į baisų šunį.

Mokslininkai netiki, kad toks gyvūnas egzistuoja. Ir vis tik daugelis Karibų jūros ir Meksikos įlankos regionų gyventojų tiki, kad jis realus. Kaimų gyventojai tiki pasakojimais apie jo pasirodymą, o jei nugaišta galvijai, bėdą suverčia mitiniam gyvūnui.

Masinė isterija, arba šokių maras

Bene garsiausias masinės isterijos atvejis įvyko Strasbūre, Prancūzijoje 1518 m vasarą. Viskas prasidėjo nuo to, kad viena moteris netikėtai ėmė šokti gatvėje. Niekas negalėjo jos sustabdyti. Negana to, prisijungė vis daugiau kaimynų. Po mėnesio šoko apie 400 žmonių – šį atvejį pavadino šokių maru.

Masinės isterijos pavyzdžių yra daug. Kai kurie nekalti, kaip antai, juokas ar šokis, kiti siaubingi, pvz., nacių genocido judėjimas. Kas sukelia šį masinį reiškinį? Egzistuoja daug teorijų, vieno tvirto atsakymo nėra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)