Šiandien praktiškai visi vaikai mėgsta kramtomąją gumą, o ypač saldžią, rožinę, iš kurios pučiasi burbulai. Burbulų iš kramtomosios gumos pūtimas – tiesiog vaikystės ritualas. Dalis suaugusiųjų išauga iš šios aistros, bet lieka ir tokių, kuriems burbulų pūtimas vis dar teikia džiaugsmo.

Neskanūs bandymai sukurti kramtomąją gumą

W. Diemeris sukūrė kramtomąją gumą, iš kurios pučiasi burbulai, bet jis toli gražu nebuvo pirmasis, norėjęs tokią sukurti. XIX a. pabaigoje ir XX a. pradžioje būta bandymų, tačiau tos kramtomosios gumos neturėjo pasisekimo, nes visų pirma buvo šlapios, o antra – iš jų išpūsti burbulai iš karto susprogdavo, rašo thoughtco.com.

Diemerio kramtomoji guma

Pirmos kramtomosios gumos, iš kurios pučiasi burbulai, garbė atitenka W. Diemeriui. Kai jam buvo 23-eji, W. Diemeris dirbo buhalteriu kramtomosios gumos gamybos įmonėje „Fleer Chewing Gum Company“, o laisvalaikiu eksperimentuodavo ir kurdavo naujus kramtomosios gumos receptus. Iš pradžių jis pamanė, kad tai – atsitiktinumas, kai pavyko sukurti ne tokią lipnią ir tąsesnę už kitas kramtomąją gumą, iš kurios dėl minėtų ypatybių pavykdavo išpūsti burbulus (tiesa, eksperimentuojančiam buhalteriui prireikė visų metų, kol po daugelio nepavykusių bandymų tokią sukūrė). Jį buvo ištikusi ir nesėkmė – pradėjus dienai po atradimo jis pametė receptą, o paskui triūsė keturis mėnesius, kol jį atkūrė.

Kodėl rožinė?

Savo išrastą kramtomąją gumą W. Diemeris nudažė rožiniais dažais, nes tik tokių buvo įmonėje „Fleer Chewing Gum Company“. Rožinė išlieka kramtomosios gumos, iš kurios pučiasi burbulai, pramonės standartu, kitą spalvą elementariai sunku įsivaizduoti.

„Dvigubas burbulas“

Pagal savo naują receptą pagamintos kramtomosios gumos W. Diemeris nunešė į artimiausią parduotuvę, ten viską išpirko per dieną. „Fleer Chewing Gum Company“ savininkai suprato, kad turi naujos, puikios kramtomosios gumos receptą, o šią gumą pavadino „Dvigubu burbulu“. Kad geriau sektųsi parduoti jo išradimą, W. Diemeris pats mokydavo pardavėjus pūsti burbulus, kad vėliau jie galėtų pamokyti pirkėjus. Kramtomoji guma „Dvigubas burbulas“ buvo vienintelė JAV rinkoje tol, kol po Antrojo pasaulinio karo nepasirodė kramtomoji guma „Bazuka“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją