Ar tarnyba Didžiosios Britanijos karališkojoje šeimoje tikrai yra svajonių darbas? Daugelį metų girdimi pranešimai leidžia manyti, kad darbas Bakingamo rūmuose ir kitose prestižinėse vietose tikrai yra tik kartą gyvenime pasitaikanti galimybė. Tačiau ji susijusi su galybe lūkesčių, „The Vintage News“ svetainėje rašo britų rašytojas ir komikas Steve`as Palace`as.

Svetainė „Cheatsheet“ kalba apie „išpaikusį princą“, kurio vardas yra Charlesas. Kodėl Klarenso rūmų darbuotojai jį taip vadina? O gi todėl, kad, jei tikėsime pasakojimais, darbuotojai viską daro už jį. Pradedant nuo to momento, kai princas ryte pramerkia akis, iki pat vakaro, kai padeda galvą ant pagalvės, su juo elgiamasi... kaip su tikru monarchu!

Remdamasi 2015 metų „Amazon“ dokumentiniu filmu „Serving the Royals: Inside the Firm“ („Tarnystė monarchams: kaip viskas atrodo iš vidaus“), minėta svetainė cituoja buvusį vyresnįjį liokajų Paulą Burrellą. Nuo 1987 iki 1997 metų jis dirbo Velso princesei Dianai ir turėjo galimybę iš arti pamatyti, kaip funkcionuoja rūmų darbas aukščiausiuose sluoksniuose. Anot P. Burrello, princas Charlesas taip gerai prižiūrimas, kad „nebeturi mechaninio įpročio rinktis“.

Kaip tai? Na, veikiausiai jis net nepradeda valytis dantų, kol neateina tarnas. Pasakojama, jog kažkam mokama netgi už tai, kad ant karališkojo dantų šepetuko išspaustų dantų pastos. Kai tik būsimojo karaliaus dantys būna nušveisti, jis eina nusimaudyti vonioje. Teigiama, kad jei darbuotojas būna neperskaitęs trumpos instrukcijos, jo laukia tikri spąstai.

„Vonioje vonios kamštelis turi būti tam tikroje padėtyje“, – atskleidė P. Burrellas, pridurdamas, kad „vanduo privalo būti drungnas, o vonia – prileista vandens tik iki pusės“. Princas Charlesas nėra itin manieringas, bet buvęs vyresnysis rūmų liokajus sako, kad sosto įpėdinis įspėja savo darbuotojus, jeigu jie net menkai nuklysta nuo detalių. Sklando gandai, kad dėl vienos klaidos gali būti atleistas net visas personalas. Ar princas Charlesas pats rišasi batų raištelius? Gali būti. Tačiau ekstravagancija ties batais nesibaigia. P. Burrellas minėtame dokumentiniame filme pasakoja, kad „jo batų raišteliai turi būti suploti lygintuvu“.

Į kiekvieną panašią istoriją reikia žiūrėti su doze įtarumo. Tačiau šie pasakojimai atliepia vieną straipsnį, kuris 2012 metais buvo pasirodęs „The Daily Mail“ laikraštyje. Kalbėdamas apie darbo karališkuosiuose rūmuose skelbimą, laikraštis pažymėjo, kad tarp ieškomo ūkvedžio užduočių yra reikalavimas „įkišti į elektros lizdą kištuką, atsukinėti vandens maišytuvą ir matuoti vandens temperatūrą, kai vonia jau būna prileista“.

Finansinis atlygis už tokios svarbos pareigas neatrodo didelis – skelbime minimas 14 200 svarų atlyginimas. Už tokius pinigus laimingasis kandidatas turėtų mokėti „kokybiškai valyti, atstovauti ir rūpintis svečiais jam paskirtoje vietoje“. Jis „prisijungtų prie daugiau kaip 250 žmonių padalinio, kuriame dirba virėjai, patarnautojai, liokajai ir kamerdineriai“. Be Bakingamo rūmų, prižiūrėtojui tektų keliauti ir į kitas vietoves, pavyzdžiui, Sandringamą ar Balmoralą.

Visi turėtų naudotis teise atsakyti, net ir turintys aukščiausius titulus. 2018 metais viena Brisbano radijo stotis per Charleso kelionę Australijoje ėmė iš jo interviu. Laidos vedėjas nėrėsi iš kailio, mėgindamas išpešti atsakymą apie karališkąjį sostą. Ne apie tą, oficialųjį, bet apie tą, ant kurio atliekami kiti karališki reikalai.

Esmė tame, jog Didžiojoje Britanijoje plačiai sklandė gandai, kad princas Charlesas, vykdamas į užsienį, vežasi su savimi savo asmeninę unitazo sėdynę.

Charleso atsakymą išspausdino „The Independent“: „Mano asmeninė kas? Ach, netikėkite tais paistalais“. Jis atrodė šiek tiek išraudęs. Tuomet atkaklus laidos vedėjas tą patį klausimą uždavė Kornvalio hercogienei, kuri „sureagavo tik susierzinusiu žvilgsniu“.

Šie gandai buvo išspausdinti ir biografinėje Tomo Bowerio knygoje „Rebel Prince“ („Maištaujantis princas“), kuri pasirodė tais pačiais metais. „Anot šios knygos, Velso princas į ilgesnes keliones vežasi prabangaus tualetinio popieriaus ritinėlį, unitazo sėdynę, vieną komodą, ortopedinį čiužinį ir du peizažus su Škotijos aukštikalnėmis“, – rašė „The Independent“. Ar šiuos daiktus jis taip pat vežasi į Škotiją, neaišku.

Atrodo, kad gyvenimas už Bakingamo rūmų sienų primena viską, kas vaizduojama seriale „The Crown“ („Karūna“) ir dar daugiau. Žinoma, šios istorijos gali būti tik spėlionės, nutolusios nuo realybės. Tačiau tam tikru keistu būdu jos prisideda kuriant karališkąją legendą. Lengvabūdiški ir juokingi pasakojimai tikrai pralinksmina kol kas garsiausios pasaulyje šeimos gerbėjus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)