Nors jokių konkrečių elgesio taisyklių, kurių privalu laikytis karališkosios šeimos narių akivaizdoje, tarsi nėra, tačiau egzistuoja aibė tradiciškai nusistovėjusių normų ir žmonės paprastai jų paiso.

Tad kaip gi elgtis susitikus karalienę? Portale „Bright Side“ paminėta keletas etiketo taisyklių, kurias įsisąmoninus teks daug mažiau nervintis prieš šią ypač reikšmingą akimirką.

Kaip apsirengti vykstant į priėmimą?

Tikrai neprašaus tie, kurie pasirinks formalią aprangą, geriausia – natūralių tonų ir lakoniško silueto drabužius. Minėtina, kad pasirinktas apdaras šiukštu neturi gožti karalienės įvaizdžio. Ryškios spalvos, pernelyg atviri modeliai arba ekscentriškos detalės šiai progai laikytinos netinkamomis. Taigi, iš pagarbos Jos karališkajai didenybei privalote atrodyti elegantiški ir santūrūs.

Kada atvykti į priėmimą?

Į priėmimą būtina atvykti laiku! „Laiku“ šiuo atveju reiškia kiek anksčiau nei karalienė. Tai jūs turte laukti karalienės, o ne atvirkščiai. Tik taip pasielgę nebūsite linksniuojami kaip nemandagūs.

Kaip kreiptis į karalienę?

Į karalienę negalima kreiptis žodžiu „karalienė“, nors „karalienė Elžbieta“ ir yra oficialus monarchės titulas. Kreipiantis į Elžbietą II reikia sakyti „Jūsų didenybe“ ir pridėti „mem“. Tik vėliau galima apsieiti ir be „mem“.

Ar reikia nusilenkti?

Šio gesto protokole nenumatyta, tačiau šiaip jau priimtina nežymiai linktelėti. Moterys, besisveikindamos su Jos didenybe, turėtų tūptelėti, o vyrai – linktelėti galvą.

Ar galima spausti karalienei ranką?

Tūptelėjimą arba linktelėjimą (atsižvelgiant į tai, ar esate moteris, ar vyras) gali lydėti rankos paspaudimas, tačiau tiesti rankos pirmi šiukštu negalite. Paspausti karalienei ranką turėsite garbės tik tuo atveju, jei ji ją išties. Atminkite, kad rankos paspaudimas neturi būti tvirtas.

Ar leistini atsitiktiniai prisilietimai?

Jokiu būdu. Liesti Jos didenybės tikrai neturėtumėte. Net atsitiktinių prisilietimų būtina vengti. Toliau nei rankos paspaudimas žengti nevalia. Šiuo atveju taisyklės gana griežtos. Karalienei reikia sekti iš paskos, žingsnio tempą priderinus prie jos eisenos. Tik Michelle Obamai (buvusiai pirmajai JAV poniai) galbūt dar galima kažkiek atleisti už mėginimą apsikabinti karalienę. Eiliniam žmogui tai būtų nedovanotinas liapsusas.

Apie ką derėtų kalbėtis su karaliene?

Tiesiog šypsokitės, būkite mandagūs, o vesti pokalbį leiskite karalienei. Nebandykite perimti vadžių į savo rankas. Jūs negalite nei pradėti pokalbio, nei staiga pakeisti jo temos.

Ko šiukštu negalima daryti?

Būtina atminti, kad per susitikimą su viena iš žinomiausių pasaulio figūrų, tam tikras elgesys yra tiesiog draudžiamas. Kokie gi gestai laikytini įžeidžiais? Netaktišku būsite palaikyti, jei atgręšite karalienei nugarą, nusuksite nuo jos žvilgsnį, sumanysite pasidaryti asmenukę, paprašysite papozuoti nuotraukai arba duoti autografą, eisite pirma jos, išvyksite iš susitikimo dar neišvykus karalienei, uždavinėsite asmeninius arba politinio pobūdžio klausimus.

Ką tiesiog privalote padaryti?

Karalienei pristatoma žmonių grupė turėtų sustoti lanku. Per susitikimą su karaliene jūsų rankos turi būti tuščios. Privalote leisti karalienei vadovauti susitikimui.

Nepamirškite šypsotis.

Štai tokios ir yra kelios taisyklės, kurių turėtumėte laikytis per susitikimą su ilgiausiai karaliaujančia monarche per visą Didžiosios Britanijos istoriją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)