1. Japonijoje beveik nėra plėšikavimo.

Japonijoje žemės drebėjimai ir cunamiai vyksta dažniau, negu bankrotai Europoje. Per stichines nelaimes nukenčia daug namų, tačiau plėšikai iš sugriautų pastatų neišneša nė vieno daikto. Evakuoti namų šeimininkai vėliau gali ramia širdimi grįžti prie savo namų ir pasiimti savo turtą. Nė vienas vertingas daiktas, jeigu tik jo nesugadino stichija, nebus dingęs. Kitų šalių gyventojai išpučia akis: „Kaip tai įmanoma???“. Atsakymas paprastas: Japonijos valdžia daugybę metų kūrė sistemą, kuri užtikrintų visuomeninę tvarką nacionalinio force majore atveju.

2. Daugelis japonų geria tabletes, naikinančias nemalonų fekalijų kvapą.

Japonai laikosi pozicijos, kad absoliučiai viskas turi būti idealu. O fekalijų smarvė vienareikšmiškai nėra idealus dalykas. Taigi japonai išrado specialias piliules, kurias vartojant kiekvieną dieną, išmatos įgauna malonų kvapą. Tokias piliules galima įsigyti kiekvienoje vaistinėje. Jos pakeičia žarnyno dujų susidarymo procesą taip, kad dujos virstų aplinkai nekenksmingais aromatais. Pavyzdžiui, vartojant šias piliules, tuštinimosi metu tualete pasklinda žydinčių vyšnių ar vanilės aromatas.

3. Japonės kasdien skuta veidą ir rankas.

Galbūt kažką tai šokiruos, bet skutimasis Japonijoje yra standartinė kiekvienos dienos grožio procedūra. Tačiau šiuo atveju kalbame ne apie vyrus, skutančius barzdą, ir ne apie moteris, skutančias kojas. Kalbame apie japones, kurios kasdien skuta... veidą ir rankas. Ši procedūra atliekama ne tik tam, kad būtų pašalinti nepageidaujami plaukeliai, bet ir tam, kad būtų nuvalytos žuvusios odos ląstelės. Dėl šios procedūros japonių veidai atrodo labai švelnūs, o oda – tarsi porcelianinė. Gali būti, kad ši procedūra taip pat padeda užkirsti kelią senėjimo procesams.

4. Įsisūnyti suaugusį vyrą – visiškai normalu.

Praktika, kai šeimos įsisūnija vyresnius kaip 18 metų vyrus, gyvuoja dar nuo XIII amžiaus. Japonijoje šeimai tenka didžiulė reikšmė. Paprastai šeimos ar verslo galvomis tampa sūnūs. Tačiau ką daryti toms šeimoms, kurios nepavyko susilaukti vaikų arba gimė tik mergaitės? Dėl šios priežasties buvo sugalvota schema, leidžianti įsivaikinti bet kurį vyrą. Tai sudaro galimybę šeimai turėti įpėdinį, kuriam būtų galima patikėti šeimos reikalus.

5. Japonai turi žodį, reiškiantį „mirtį nuo persidirbimo“.

Svetainė „Wikipedia“ rašo, kad japonų žodis „karochi“ (jap. 過労死) yra visuotinai priimtas terminas, reiškiantis staigią mirtį nuo persidirbimo. Japonija yra viena iš nedaugelio šalių, renkančių duomenis apie mirtingumą darbo vietoje. Paprastai medicininėmis „karochi“ priežastimis tampa streso sukeltas insultas arba infarktas.

Pirmasis tokios mirties atvejis buvo užfiksuotas 1969 metais, kai nuo insulto darbo vietoje mirė vienas 29 metų vyras, dirbęs stambiausio Japonijos laikraščio pristatymų skyriuje. Tačiau jo mirtis nebuvo laikoma „karochi“ iki pat 1980-ųjų, kai Japonijos finansinio burbulo laikais darbo vietose staiga mirė keli įmonių vadovai, neturėję jokių sveikatos nusiskundimų. Būtent tada žiniasklaida paskelbė apie naują fenomeną.

Svarbu! Dėl „karochi“ grėsmės japonų darbdaviai turi priversti darbuotojus imti laisvadienius. Japonija garsėja kaip darboholikų kraštas. Daugybė žmonių dirba viršvalandžius ir ilsisi tik sekmadieniais. Patys nepastebėdami, tokie darbuotojai savo organizmui sukelia milžinišką stresą ir kenčia nuo lėtinio nuovargio. Taigi nuo 2019 metų balandžio 1 dienos Japonijoje įsigaliojo įstatymas, įpareigojantis įmones suteikti darbuotojams bent 5 dienas poilsio per metus (Japonijoje darbuotojams priklauso tik 10 dienų atostogų per metus).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)