Ir štai dabar Katalonijos vyriausybė jau rimtai pasiryžo sueuropėti. „Iki 2018 m. Katalonijoje bus įvesta tvarkaraščių reforma“, – neseniai paskelbė Katalonijos premjero patarėja Neus Munte. Pasak patarėjos, dabartinis katalonų gyvenimo būdas yra tiesiog pavojingas sveikatai.

Reforma prasidės nuo administracijos darbuotojų, kurie darbą jau ateinančiais metais baigs anksčiau. Prie jų vėliau turėtų prisijungti ir privatūs verslininkai – parduotuvės duris užvers ne 20–20:30 val., o 19 val. vakare.

Vaikai iš mokyklos grįš anksčiau – apie 16 val. Vyriausybė žada paankstinti net populiariausias televizijos laidas. Tikslas – kad katalonai 23 val. jau sapnuotų saldžius sapnus, ilgiau ilsėtųsi ir būtų laimingesni.

Tęsiasi žaliojo aukso sezonas

„Žaliasis auksas“ – taip ispanai apibūdina Viduržemio regiono gastronomijoje paplitusį šaltai spaustą alyvuogių aliejų. Įpusėjus rudeniui, Ispanijos gyvenvietėse įsikūrusiuose kooperatyvuose alyvuogių spaustuvės nusidažo sodria žalia spalva ir ore pasklinda aitrokas gyvas grynų alyvuogių sulčių aromatas. Prasideda alyvuogių derliaus rinkimo ir aliejaus spaudimo metas.

Alyvuogių aliejus Iberijos pusiasalyje vartojamas jau ištisus tūkstančius metų. Jį XI a. pr. Kristų atvežė finikiečiai. Romos imperijos gyventojai vartojo alyvuogių aliejų savo virtuvėje, tik imperija sugriuvo, o aliejus išliko.

Ispanija pirmauja pasaulinėje aliejaus rinkoje ir yra daugiausia alyvuogių aliejaus eksportuojanti šalis. Čia alyvmedžiai auginami 2,5 mln. hektarų plote. Šalyje pagaminama daugiau nei 1 mln. tonų aliejaus per metus.

Alyvuogių aliejaus skonis ir spalva priklauso nuo alyvuogių rūšies, dirvožemio ir klimato. Pietų Ispanijoje esantis Andalūzijos regionas – alyvuogių aliejus karalius. Čia pagaminama 85 proc. visos Ispanijos produkcijos. Andalūzijos aliejai dažniausiai yra ryškiai žali ir aštresni nei, sakykim, kataloniškieji.

Nuo spalio pabaigos iki sausio vidurio pietų ir rytinės Ispanijos gyvenvietėse sunkvežimiai veža tik ką nuskintas alyvuoges į miestelių kooperatyvus, kur jos spaudžiamos mechaniniu būdu. Taip gaunamas ypač tyras „extra virgen“ alyvuogių aliejus. Ši etiketė reiškia, kad alyvuogės buvo puikios kokybės ir aliejus yra išspaustas šaltuoju būdu.

Ekspertai rekomenduoja vartoti tik ypač tyrą alyvuogių aliejų, nes jis turi daugiausia sveikatai naudingų medžiagų ir yra tikras lobis. Ypač tyro alyvuogių aliejaus vartojimas padeda organizmui įsisavinti mineralus ir vitaminus, pagerina virškinimą ir žarnyno veiklą. Moksliniai tyrimai rodo, kad žaliasis auksas apsaugo nuo vėžio ir atitolina senatvę, nestorina ir padeda reguliuoti cholesterolį. Liaudiškai tariant, ypač tyras alyvuogių aliejus organizmui duoda „gerųjų riebalų“.

Pastaruoju metu vis dažniau kulinarijos pasaulyje kyla diskusijų apie tai, kokį aliejų geriau vartoti kepant. Virėjai dažnai susiduria su dilema – alyvuogių ar saulėgrąžų? Čia alyvuogių aliejus vėlgi nurungia savo konkurentus – jis aukštą temperatūrą atlaiko daug geriau nei saulėgrąžų aliejus. Pasak alyvuogių aliejų tiriančių mokslininkų, jame keptos daržovės turi daugiau maistinių savybių nei virtos vandenyje.

Aliejaus spaudimo sezono metu Ispanijoje vyksta įvairiausios aliejaus mugės. Tai puiki proga aplankyti kooperatyvus ir pasižiūrėti, kaip spaudžiamas aliejus, paragauti tik išspausti žaliojo aukso ir įsigyti jo visiems ateinantiems metams. Ispanų šeima vidutiniškai suvartoja apie 50 litrų alyvuogių aliejaus per metus.

Milijonai gyvena žemiau skurdo ribos

Praėjusią savaitę Ispanijoje virė diskusijos dėl minimalaus atlyginimo pakėlimo. Šiuo metu pagal įstatymą ispanai turėtų gauti mažiausiai 655 eurus per mėnesį. Neseniai sudaryta Ispanijos vyriausybė siūlo pakelti minimalų atlyginimą net 50 eurų, kas reiškia, kad kitais metais ispanai gaus mažiausiai 707 eurus per mėnesį.

Tai pats didžiausias minimalaus atlyginimo pakėlimas per dešimtį metų, bet ispanai iš džiaugsmo nešokinėja, nes išgyventi iš tokio atlyginimo čia labai sunku. O liūdniausia tai, kad 655 eurus per mėnesį gauna anaiptol ne visi 8 val. per dieną dirbantys ispanai. Šalies spauda rašo, kad net 6 mln. dirbančių ispanų negauna minimalaus atlyginimo, 3 mln. ispanų neuždirba nė 300 eurų per mėnesį.

Taisyklės dažniausiai laužomos mokant atlyginimus restoranų ir barų personalui – sudaromos pusės etato sutartys, o už papildomas valandas nemoka niekas. Žmonės skundžiasi, kad 600 eurų kartais gauna dirbdami 10 val., o kartais net 12 val. per dieną. Tokia situacija pažeidžia darbuotojų teises, bet vis dar labai aukštas 18 proc. nedarbo lygis Ispanijoje priverčia darbuotojus priimti net nežmoniškas darbo sąlygas.

Labiausiai šioje srityje nukenčia imigrantai – restoranų savininkai naudojasi itin pažeidžiama jų padėtimi ir siūlo už darbą gerokai mažesnį atlygį, nei numato Ispanijos įstatymas.