Ementalis – tai iš karvių pieno pagamintas kietasis sūris su skylutėmis. Nors daug ir ne šveicarų gamina šį sūrį, ementalis yra šveicariško sūrio sinonimas. Sūrio pavadinimas kilęs iš regiono, kuriame jis buvo pradėtas gaminti ir gaminamas iki šiol.
Ementalio sūris
© Shutterstock nuotr.

„Šis sūris labiausiai išgarsino mūsų slėnį ir vis dar yra vadinamas sūrių karaliumi. Ementalis ypatingas tuo, kad jis beveik saldus“, – pasakoja sūrių gamintojas Markusas Argereris.

Ementalis – tai slėnis Berno kantone, centrinės Šveicarijos vakarinėje dalyje. Šiame regione gyvena apie 100 tūkst. žmonių, dauguma iš jų verčiasi pienininkyste.

Pavadinimą slėnis gavo nuo Emės upės. Vietiniai labai didžiuojasi prieš 400 metų per upę pastatytu tiltu.

Ementalio regioną garsina ne tik sūris, jo raudona etiketė atpažįstama visame pasaulyje.

Sūrininkas Bruno Streulis atsakingas už gamybos procesą. Vienas pats jis sūrio nepakelia, nes šis gerokai per didelis.

„Tam yra istorinių priežasčių. Seniau, vežant sūrius per sieną, už kiekvieną „galvą“ reikėdavo mokėti muito mokestį, todėl jie būdavo gaminami kuo didesni. Sveria apie 100 kilogramų. Pavyzdžiui, šito svoris 90 kilogramų ir toks dydis mums tinkamas. Sūrį galime supjaustyti į stačiakampius gabalėlius po 150 ar 200 gramų“, – pasakoja sūrininkas.

Atvykę į Ementalį, turistai gali apsilankyti specialiai įrengtoje pieninėje ir savo akimis pamatyti, kaip gaminamas garsusis sūris. Pieninė atrodo kaip tradicinis ūkininko gyvenamasis namas.

Sūris gaminamas vis dar tradiciniu būdu. Turistai, aišku, nori sužinoti, iš kur atsiranda tos skylutės.

„Ementaliui būdingos didelės apskritos skylės, kurios atsiranda dvejopos fermentacijos metu. Vykstant pieno rūgšties fermentacijai, skyla laktozė, o paskui, pridėjus bakterijų, vyksta propiono rūgšties fermentacija. Tai vyksta tik gaminant ementalį. Išsiskiria anglies dvideginis, kuris neturi kur pasišalinti, ir taip susiformuoja gražios apvalios skylės“, – apie šio sūrio gamybos ypatumus pasakoja pienininkas Andreasas Kohleris.

Ementalio gamybos procesas – laidos „Euromaxx“ reportaže.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Tūpsnis žemvaldžiams: paprasti mirtingieji apie tai galėtų nebent pasvajoti

Publikavus DELFI tyrimą apie gyventojų interesus pažeidžiančias statybas Kėdainių rajono...

Ukrainietis kreipėsi į Trumpą ir lietuvius: ar jūs žinojote apie šiuos nusikaltimus? (44)

Gerbiamas JAV prezidente, ar amerikiečių ir lietuvių kariniai patarėjai žinojo apie Ukrainos...

Geros žinios norintiems parduoti naudotą automobilį: dabar lengva kaip niekada (109)

„Ukrainiečių daugėja kiekvieną dieną. Galima taip pasakyti: dabar yra ukrainiečių daugėjimo...

Tyla prieš audrą: prabilo apie „valstiečių“ gretose bręstantį maištą ir jo dalyvius (504)

Virš valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos Seime pakibo...

Savaitės orai: trumpam teks išskleisti skėčius, o savaitgalį – maloni staigmena (1)

Antradienį skėčius reikėtų pasiimti daugelyje rajonų, o artėjant savaitgaliui sugrįš...

Su „Žalgiriu“ Eurolygoje patriukšmavęs Udrihas vėl dairosi į NBA specialiai Krepšinis.lt iš Belgrado (9)

Su Kauno „Žalgiriu“ Eurolygoje trečią vietą iškovojęs veteranas Beno Udrihas apie batelių...

Rezultatai nustebino: kiaušiniai yra daug sveikesni nei iki šiol manyta

Kasdienis pusryčių kiaušinis , anot tyrimo, yra daug sveikesnis nei iki šiol manė mokslininkai....

Smulkaus verslo realybė: buvęs partneris prasiskolino, o dabar mėto pėdas (25)

„Jis galimai sukčiavo“, „tiesiog piktybiškai apgavo“, „aš jį jau beveik sapnuoju“ –...

Po kritikos ministras atsiima siūlymą drausti „istoriją iškraipančias“ prekes (1)

Po kritikos dėl galimo žodžio laisvės varžymo ūkio ministras Virginijus Sinkevičius atsiėmė...

Šaltiniai: „neįveikiama“ Putino ginkluotė patyrė visišką fiasko (234)

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šiais metais jau gyrėsi, kad jo šalis turi naują...