Brightside.me pateikia kelis įdomius faktus apie vieną populiariausių visų laikų gėrimų, o straipsnio pabaigoje pateikiamas faktas daugeliui tikriausiai labai patiks.

1. Kavos stiprumo neįmanoma pamatuoti

Pasirodo, nėra stiprios ar silpnos kavos. Neįmanoma pamatuoti kavos stiprumo, kava vertinama pagal daugelį kitokių parametrų.

2. Tinkamiausias laikas kavai

Jei geriate kavą, norėdami gauti energijos, pasirinkite tinkamą metą. Tinkamą laiką galite paskaičiuoti pagal kortizolio lygį organizme. Daugumos žmonių organizme didžiausias kortizolio lygis būna nuo 8 iki 9 val. ir nuo 12 iki 13 val. Paskutinį kartą kortizolis šokteli nuo 17.30 iki 18.30 val. Kavą geriausia gerti tada, kai pajuntate nuovargį. Po paskutinio kortizolio šoktelėjimo nebegerkite kavos, nes gali sutrikti miegas.

3. Sąveika su vaistais

Vokiečių mokslininkai ištyrė, kad kofeinas sustiprina analgetikų poveikį.

4. Kavos poveikio trukmė

Jei 9 val. išgersite kavos, 13 val. organizme bus likę tik 100 mg kavos. Bet jei išgersite kavos po 15 val., išliksite žvalūs iki pat miego laiko.

5. Sumalus kavos pupeles geriausia suvartoti per 15 min.

Sumaltų kavos pupelių nepalikite, suvartokite per 15 min. Ilgiau laikomos maltos kavos pupelės netenka aromato, pasikeičia skonis, darosi sudėtinga atskirti kavos rūšis.

6. Kaip auginamos kavos pupelės

Norint pririnkti kilogramą kavos pupelių, reikės nuskinti pupeles nuo dviejų kavamedžių. Kavamedis auga trejus metus, kol nuo jo galima skinti kavos pupeles.

7. Ventilis kavos pakuotėje

Paspaudus ventilį, galite užuosti kavos aromatą, suprasti, ar kava šviežia, ar ne. Tačiau tai – ne pagrindinė ventilio funkcija. Jo buvimas rodo, kad kava buvo supakuota, iš karto, kai buvo paskrudintos ir sumaltos kavos pupelės. Paskrudinus pupeles, susidaro daug anglies dioksido, tad jei nebūtų ventilio, kavos pakelis sprogtų.

8. Kofeinas turi įtakos sportininkų pasiekimams

Kofeinas didina adrenalino lygį organizme ir išlaisvina riebalų rūgštis iš riebalinio audinio, o tai padeda pasiekti gerų rezultatų sportuojant ar mankštinantis.

9. Kavos pupeles valgydavo

Kavos pupelės yra vaisiai, tad nieko stebėtino, kad kadaise pupeles valgydavo. Afrikos gyventojai maišydavo gyvulių riebalus su maltomis kavos pupelėmis, padarydavo iš šios masės rutuliukus ir valgydavo juos, kad gautų energijos.

10. Kavos stiprumas

Daugeliui žmonių atrodo, kad kuo ryškesnis kavos skonis ir kuo tamsesnė spalva, tuo daugiau kofeino kavoje. Bet kavos skrudinimas nesusijęs su kofeino kiekiu, kofeino lieka tiek pat. Skrudinant pupeles, iš jų išgaruoja drėgmė, todėl pupelės atrodo didesnės.

Ir dar vienas faktas – geriant daug kavos, lieknėjama.

Kava skatina kortizolio gamybą organizme, todėl labiau norisi saldumynų ir cukraus. Kofeinas trikdo ir miego ciklą, tad kitą dieną gali trūkti energijos, norėsis skanumynų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)