„Tik nemanykite, kad mes čia dviese ir šokame nuo ryto iki vakaro“, – mano nustebusį žvilgsnį pagauna verslininkė Liuda Beržanskienė.


Taupūs lietuviai tokias būsto erdves išnaudoja praktiškiau: išnuomoja pramogų vakarėliams rengti arba atidaro privačią šokių mokyklą.


Veiklioji žmona


Vilniečiai Antanas ir Liuda Beržanskai nedaro nei vieno, nei kito. Jie tiesiog pamišę dėl šokių. Jie šoka savo malonumui. Ir jų bičiulius sieja tas pats pomėgis.


Kitiems įprasta savaitgaliais rengti draugų pasisėdėjimus prie gausiai gėrimais ir maistu nukrauto stalo, o į Beržanskų užmiesčio namą draugai atvažiuoja pasišokti. Jiems užtenka taurės vyno ir keletas valandų tango, valso ar salsos ritmu ant parketo prabėga nepastebimai.
A.Beržanskas didžiuojasi savo rankomis pastatęs namą.


„27 metus „Trimito“ orkestre Antanas pūtė saksofoną. Šis namas buvo jo naujoji karjera, – vyro kuklumui užbėga už akių temperamentingoji Liuda. – Kai jis pradėjo statyti 450 kv. metrų namą, nelabai kas tikėjo, kad muzikantas pats jį ir pabaigs. O aš neabejojau nė akimirkos.“


Antanas neprieštarauja savo žmonos filosofijai, kad moteris yra skulptorius, o vyras – žaliava jos rankose. „Jeigu žaliava kokybiška, gero skulptoriaus rankose ji virsta meno kūriniu, net šedevru“, – palygina 45 metus išgyventą santuoką L.Beržanskienė.


„Idėjų generatoriumi šeimoje visą laiką buvo žmona. Jos galva kimšte prikimšta minčių. Toks įspūdis lyg naktimis ji nemiegotų, o vis kažką mąstytų, regztų, tobulintų. Žodžiu, veiklos man užplanuota mažiausiai šimtmečiui į priekį“, – juokiasi Antanas.


Šokis lyg mankšta


Kadaise L.Beržanskienė ir sugalvojo, kad gyvenimas be šokių neįdomus. Sutuoktiniai išmoko šokti privačioje T.Petreikio šokių studijoje dar anuomet, kai kitiems tobuliausias laisvalaikis buvo braškių ravėjimas kolektyviniame sode.


Šokis Beržanskus nuolat verčia būti pasitempusius. Kai sukiesi ant parketo, dirba visi kūno raumenys. Papildomai nereikia sportuoti.


„Nebent paplaukioti. Aš taip mėgstu vandenį, kad neįsivaizduoju savo rytmečio be baseino, – sako L.Beržanskienė, nerdama į name įrengtą baseiną. – Plaukiojimas kūnui suteikia jėgų. Paskui kavos puodelis, ir visą dieną dirbu kaip prisuktas vilkelis. O vakare šokiai – šventas reikalas!“

Klasikinės muzikos gerbėjai


Dar vienas šeimininkės pomėgis – nuolat perstumdyti baldus, pakeisti gobeleną. Dabar ją užvaldęs mėlynasis periodas. Minkšti baldai, pagalvėlės bei kiti namuose esantys mažmožiai neleis sumeluoti – visur vyrauja, pasak jos, ši optimistiška spalva. Ypač puikiai ji dera su geltona ir aukso atspalviais.


Beržanskų namuose klasikinė muzika skamba visur: valgomajame, virtuvėje, baseine. Automobilyje melomanai klausosi CD. Namų fonoteką po kiekvienos kelionės papildo nauji kompaktiniai diskai ir filmai. Kaip brangią relikviją ji saugo ir pirmąją santuokoje įsigytą „The Beatles“ vinilo plokštelę.
„Aš ieškau muzikos įrašų Paryžiuje, Londone, Niujorke, – vardija Liuda miestus, kuriuose jai dažnai tenka lankytis verslo reikalais. – Nepraleidžiu nė vienos premjeros, nė vieno garsių atlikėjų, atvykusių gastrolių į Vilniaus operos ir baleto teatrą, pasirodymo. Atostogaudama Italijoje, Izraelyje ar Graikijoje parsivežu DVD su garsiausiais tų šalių operų įrašais.“


Iš įvairių pasaulio šalių į Beržanskų namus keliauja ir ąsotėliai. Gausą simbolizuojančius indus Liuda pradėjo rinkti atsitiktinai. Draugė parvežė suvenyrų su gražiu palinkėjimu. Dabar ąsotėlių kolekcijoje per 200, o gal dar daugiau.


Gimtadienio dovana


Norint klausytis geros muzikos, reikia turėti tobulą garso aparatūrą. Kartą L.Beržanskienė nusprendė padaryti savo išlavintos muzikinės klausos vyrui dovaną. Kai į kiemą įriedėjo krovininis automobilis, Antanas pamanė, kad žmona nupirko kelis šaldytuvus, skalbimo mašiną ir kitos buitinės technikos. Kiek džiaugsmo buvo saksofonininkui, kai, išpakavęs didžiules dėžes, išvydo garso aparatūrą. Tai bent gimtadienio dovana!


A.Beržanskui muzika neatsiejama nuo šviesos. Todėl statydamas namą jis apie tai daug galvojo. Šokių salėje vyras įrengė šviesos pultą, iš kurio reostatais reguliuojamas šviesos stiprumas.
Dabar jį užvaldė dar viena aistra. Tai kinas. Šokių salėje planuoja įrengti didelį ekraną, kuriame žiūrės savo mėgstamas operas.