aA
Vienam perspektyviausių Baltijos šalių virtuvės meistrų - estui Mihkeliui Heinmetsui - pastarieji metai buvo itin intensyvūs.
Mihkelis Heinmets
© Organizatorių archyvas

Prieš daugiau nei metus jis pradėjo vadovauti restoranui „Wiegand“ Estijoje, šiemet atidarė nuosavą restoraną „Degustare“ Rygoje ir jau antrą sezoną vadovaus dangaus restorano „Dinner in the Sky“ virtuvei.

Įvairių šalių - pavyzdžiui Suomijos, Švedijos, Norvegijos, Airijos, D.Britanijos ir net Australijos - restoranuose dirbusį M. Heinmets „Dinner in the Sky“ į savo šefų, kurių dauguma įvertinti „Michelin“ žvaigždutėmis, ratą priėmė pernai. Jis vienintelis Baltijos šalių šefas, kurį dangaus restoranas pristato tarptautiniu mastu.

Paklaustas, ar tiki, kad Baltijos šalių šefai gali išsiskirti ir būti įvertinti Europiniu lygiu, jaunasis šefas atsako, kad jau dabar čia yra daug fantastiškų šefų, tačiau bėda tame, kad „Michelin“ vertintojai nenori atvykti į Baltijos šalis ir suteikti jiems pelnytą įvertinimą.

„Aš nežinau, kodėl taip yra...Bet šnekant tiesiai šviesiai, jie gali eiti velniop su savo žvaigždėmis, nes geras maistas atsiranda iš širdies, o ne iš žvaigždžių“,- sako jis.

M. Heinmets mano, kad Baltijos šefams reikia garsinti save, kad pasaulis sužinotų apie juos, kad jie moka gaminti ir daro tai velniškai gerai. Už norą tobulėti ir sugebėjimą gerą maistą paversti tiesiog puikiu vertinamas jaunasis Estijos šefas sako, kad jo tikslas išmokyti kiekvieną suprasti ir vertinti kokybišką maistą.

Patiekalus „Dinner in the Sky“ restorane Vilniuje M. Heinmets ruoš ir kartu su svečiais į dangų kils gegužės 31 ir birželio 1 d.

Užkandžiui šefas žada ėrienos kapotinį su lėtai virtu putpelės kiaušiniu, trumų majonezu ir ikrais, pirmajam patiekalui – šiaurietišką lašišą su burokėliais ir svogūnų marmeladu. Pagrindiniam patiekalui M. Heinmets ruoš 57°C temperatūroje gamintą anties krūtinėlę su šviežiais žalumynais, grybais ir vištienos užpilu. O desertui svečių laukia šveicariškas morengas su uogomis ir moliūgu.

„Tai bus paprasti produktai, paprastos technologijos, tačiau tobulas paruošimas“, – Vilniaus „Dinner in the Sky” svečiams žada estų šefas. Visi šie patiekalai bus sukurti specialiai dangaus restorano turui, t.y. neragauti restoranų, kurių virtuvėms vadovauja M. Heinmets, svečiams.

Virtuvės meistras, kuriam teko praktikuotis ir mėsainių užkandinėse, ir „Michelin“ įvertintuose restoranuose, ir dabar sugeba derinti skirtingas darbo koncepcijas: „Degustare“ Rygoje yra paremtas lėtu maisto ruošimu, daugiau dėmesio skiriama pateikimui, ingredientams, deriniams su vynu, o „Wiegand“ Taline yra paprastesnis, demokratiškesnis, jame gaminami visiems pažįstami patiekalai, tik su tam tikru šefo sugalvotu cinkeliu.

Jūros gėrybes vertinantis M. Heinmets sako, kad beveik kas dieną jaučia aistrą naujam ingredientui ir visada atranda kažką naujo ir įdomaus, ką galima panaudoti savo patiekalams. Paklaustas, ar yra koks įdomus, tačiau kulinarijos meistrų dar neįvertintas vietinis Baltijos šalių ingredientas, šefas susimąsto ir sako - „na, gal kilkės ikrai ar kiškio kopūstai“.

„Dinner in the Sky“ restoranas, kuriame M. Heinmets dirbs dvi dienas, Vilniuje, Rotušės aikštėje, veiks nuo gegužės 28 iki birželio 1 d.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Sankt Peterburgo gyventojai apie valdžios priimtą sprendimą: sveiki atvykę į pragarą

Istoriniame Sankt Peterburgo centre esančioje Rubinšteino gatvėje gyvenanti Marina Pogolša rodo į...

Gaujų šaudynėmis ir laukinio kapitalizmo prabanga garsėjusi Kauno legenda sulaukė liūdnos pabaigos (113)

Laukinio kapitalizmo metais prabanga garsėjęs, Kaune, Jonavos gatvėje veikęs šešėlinio pasaulio...

Rusijos picų karalius užkariauja pasaulį: konkurentus lenkia dėl slapto ingrediento, kuris net nevalgomas (192)

Jei jau įsigudrini užsidirbti pristatydamas karštas picas Arktyje, kur sūrio blokai atkeliauja ant...

Virginijaus Sinkevičiaus šeimoje vyrauja džiugios nuotaikos – gimė dukrelė (3)

Būsimasis eurokomisaras Virginijus Sinkevičius šeštadienio rytą pranešė itin džiugią...

Mirtiną ligą įveikusi Kotryna prabilo apie išgyventą kančią: apie tai viešai kalbėti išdrįsta retas lietuvis (13)

Šiandien Amsterdame gyvenanti Kotryna Uogintaitė veda grupines treniruotes. Sunku patikėti, tačiau...

Pokyčiai: „Valstiečių“ reitingas per mėnesį smuko daugiau kaip 3 punktais (110)

Valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) partijų reitingų lentelėje spalį...

Ginekologė – apie Sinickio pasirinkimą pasidaryti vazektomiją: žmonai jis padarė paslaugą (656)

Daugiau vaikų su žmona nebeplanuojantis Tomas Sinickis garsiai pareiškė, kad jam yra atlikta...

Nausėda toliau tvirtina pozicijas politikų reitingo viršuje kam reikėtų sunerimti? (79)

Populiariausių politikų reitinge spalio mėnesį turimas pozicijas dar labiau sustiprino prezidentas...

Sabonio dienos Indianoje gali būti suskaičiuotos: „Pacers“ aktyviai ieško lietuviui naujo klubo (76)

Dvejus metus Indianos „Pacers“ klube praleidęs Domantas Sabonis jau artimiausiomis dienomis...

Tikra mikrobų karalystė: 10 dalykų namuose, kuriuos pamirštate išvalyti (3)

Nenuginčijama tiesa, kad mažuma žmonių mėgsta tvarkytis ir daro tai ne dėl didelio malonumo....