Margarita buvo mano geriausia mokyklos laikų draugė. Ne vienerius metus sėdėjome viename mokyklos suole. Vėliau mūsų keliai šiek tiek išsiskyrė, nes pradėjome studijuoti skirtingose vietose, atsirado kitų draugų, bet vis viena karts nuo karto subėgdavome pasidalinti tuo, kas vyksta mūsų asmeniniuose gyvenimuose, o ypač kaip sekasi meilės reikaluose.

Margarita užaugo labai griežtoje religingoje šeimoje. Ji buvo vienturtė. Tėvai jos susilaukė jau vėlyvame amžiuje, todėl ją saugojo kaip savo akies vyzdį bei labai kontroliuodavo, su kokiais draugais ir kur ji yra.

Margarita nebuvo labai išvaizdi - apkūnoka, rengdavosi bei šukuodavosi senamadiškai. Dėl griežto religinio auklėjimo ji vengdavo eiti į pasimatymus ar kviesti vaikinus pas save į svečius. Daugiausiai laiko leisdavo namuose ruošdamasi studijoms.

Jai buvo apie 20 metų, kai mirė jos tėtis. Jos mama pasidarė dar pamaldesnė, vaikščiodavo į bažnyčią vos ne kasdien, versdama tai daryti ir dukrą. Motina pradėjo jai vis priekaištauti, kad laikas būtų susirasti kokį vaikiną, kad ji jau sensta, nori dar pamatyti anūkus.

Bet ši užduotis Margaritai buvo ne iš lengvųjų. Jei kur ir pavykdavo ištrūkti su draugėmis, tai vaikinai ją retai užkalbindavo, o ir į pasimatymą jos niekas niekada nekvietė. Artėjo jos 23-asis gimtadienis, tai jos motina jau buvo žiauriai susisielojusi, kad galbūt taip Margarita ir liks senmergė, neištekės.

Na, bet viskas baigėsi gerai. Vieną vakarą su drauge ji sėdėjo kavinėje ir jas užkalbino du vyresni vyrai. Vienam ji iš karto krito į akį ir jie pradėjo bendrauti. Po kiek laiko Margarita pristatė vyriškį savo motinai ir motinos nuotaika pasitaisė. Vienintelis dalykas, kuris jai nedavė ramybės, buvo tai, kad būsimasis žentas buvo už Margaritą gerokai vyresnis. Nors dar gerai, kad vedęs nebuvo. Na, būtų išsiskyręs, tai būtų buvęs iš karto potencialios uošvės išbrokuotas. Juk negali jos dukrelė tekėti už kartą jau šeimą kūrusio, juk čia būtų didelė nuodėmė prieš Dievą.

Buvo atšoktos vestuvės. Ir aš jose dalyvavau, alų midų gėriau. Po vestuvių vieną vakarą pasikvietė mane Margarita į svečius. Pasakė, kad nori pasidalinti su manimi viena paslaptimi, bet liepė saugoti ją ir niekam jokiu būdu jos neatskleisti. Jei sužinos jos motina, ji jai neatleis.

Paslaptis buvo tokia, kad iš tiesų jos vyras jau buvo vieną kartą vedęs. Vedė iš reikalo, kai jo draugė pasisakiusi esanti nėščia. Jiems gimė mergaitė, bet žmona pradėjo gastroliuoti, namo negrįžinėti, vėliau išėjo pas kitą vyrą. Vėliau konflikto metu pasakė, kad mergaitė nėra jo, o kito vyro.

Tai pasitvirtino, tuomet jis anuliavo tėvystę ir su žmona išsiskyrė. Žodžiu, mano draugė buvo ištekėjusi už vyriškio su tokia praeitimi. Jai buvo labai gėda apie tai papasakoti savo mamai. Nors ji buvo nekalta. Ir tai jau buvo praeitis. Ji pasirinko visa tai laikyti paslaptyje.

Nuo tų vestuvių jau praėjo apie 15 metų. Margarita su vyru augina vieną dukterį, neblogai sutaria tarpusavyje. Neseniai sužinojau, kad mirė jos mama. Taip ir nesužinojusi paslapties, kurią Margarita taip saugojo nuo jos, bet patikėjo man vienintelei prieš daugelį metų.

Savo geriausiai draugei, kuria ji pasitikėjo labiau nei motina. Ir aš jos nenuvyliau - niekada niekam apie tai nepapasakojau. Dabar Margarita yra laisva nuo tos paslapties, ji jos nebeslegia. Kaip gera būti laisvai ir nebijoti, kad tavo paslaptis gali bet kurią akimirką išaiškėti. Nebereikia slapstytis bei gražinti tikrovės. Kaip gera gyventi laisvai.

Margaritos draugė

***************

Šis rašinys yra konkurso „Didžiausia mano gyvenimo paslaptis“ dalis. Kviečiame dalyvauti! 5 geriausių istorijų laukia J. K. Rowling nauja knyga „Netikėta vakansija“ su pačios autorės autografu, kurią išleido leidykla „Alma littera“.

***************

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)